Casa de Cultură a oraşului Covasna a găzduit vineri, 15 februarie un eveniment devenit deja tradiţie: Carnavalul măştilor literare.

Într-o atmosferă de sărbătoare elevii Liceului „Korosi Csoma Sandor”, coordonaţi de profesorii lor, şi-au pus în valoare talentele, măiestria şi sensibilitatea, alegându-şi personaje literare care i-au fascinat, alături de care au trăit cele mai nebănuite emoţii, lăsându-se captivaţi de lumea magică a literaturii. Fie că întruchipau personaje pozitive sau negative, reale sau imaginare, din secolul trecut sau actuale, tinerii liceeni au cucerit publicul prin diversitate, originalitate sau inovaţie.

Reuşita evenimentului a constat în dezvoltarea interesului faţă de comunicarea interculturală, în cultivarea unei atitudini pozitive faţă de comunicare prin conştientizarea impactului limbajului asupra celorlalţi şi prin nevoia de a înțelege şi de a folosi literatura într-o manieră pozitivă şi responsabilă din punct de vedere social. Implicarea familiilor în viaţa şcolară, a comunităţii, în general, nu poate avea decât un impact pozitiv asupra educaţiei formale şi nonformale a copiilor noştri.

Este o tactică demnă de urmat a cadrelor didactice din Covasna, de a atrage  generaţia tehnologiei virtuale spre lumea valorii autentice; acceptând provocarea, elevii Liceului „Korosi Csoma Sandor” şi-au condus publicul în timp şi spaţiu, în opere ce le vor marca, poate, alegerile viitoare. De la „Hanu Ancuţei”, în minunata lume a lui Creangă, alături de Cocoşatul de la Notre Dame sau de cei trei muschetari, prin păduri legendare alături de Robin Hood sau de Mircea cel Bătrân, publicul s-a lăsat captivat de o lume în care totul este posibil. Parada măştilor a fost urmată de scenete,  cântece şi dansuri, jocuri de îndemânare şi isteţime dar şi de nelipsita tombolă, organizatorii reuşind să ofere covăsnenilor o după-amiază plăcută, să destindă chipuri şi să deschidă inimi.

Costumele şi măștile cele mai interesante au fost premiate, juriul având o sarcină dificilă, datorită diversităţii şi originalităţii gândirii creative a elevilor. Costumele prezentate de participanți au fost realizate, în mare parte, chiar de ei, ceea ce a dovedit dorința şi capacitatea elevilor de a se implica activ. Au fost oferite, printre altele, diplome pentru: „cea mai hazlie mască”, „cel mai convingător personaj”, „cea mai înfiorătoare mască” sau „premiul pentru originalitatea costumului”.

Activitatea a fost un succes datorită organizării riguroase a profesorilor Tozlovanu Carmen, Molnar Erzsebet şi Boni Csilla, care s-au implicat nu numai în atragerea sponsorilor, ci şi prin realizarea unităţii prin diversitate, atât în ceea ce priveşte reuşita evenimentului în sine, cât şi în promovarea valorii autentice, oferind modele tinerei generaţii.

Dana Şerban

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail