Cardurile de sănătate, pe care Poşta Română a început să le distribuie în judeţul Covasna, la începutul lunii octombrie, se pare că nu sunt atât de bine văzute în rândul medicilor, pe cât se aştepta Ministerul Sănătăţii.
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor (CM) din Covasna, doamna doctor Seres Lucia, aceste carduri de sănătate au rolul de a încurca mai mult sistemul decât de a-l simplifica, fiind o grijă în plus pentru pacienţi. “Cardul este folosit numai pentru a verifica dacă a fost sau nu pacientul în cabinet, la farmacie, sau la laborator. Altă utilitate nu au. (…)Vor încurca lucrurile. Oamenii îşi uită cardul, îşi uită pinul, se strică, îl pierd, şi până nu au alt card, vor beneficia doar de servicii medicale de urgenţă. Dacă vine la cabinet şi nu are cardul, sau nu corespund datele, merge acasă aşa cum a venit, pentru că nu poţi să îi faci nimic. O să ne încurce un pic, dar asta e”, a explicat doamna doctor.
Dacă în alte judeţe medicii de familie au refuzat categoric să-şi achiziţioneze terminalele de citire a cardurilor, cei de la noi văd probabil utilitatea noilor gadgeturi, fiind dispuşi să le cumpere din banii cabinetelor, explicând că nu vor să împiedice derularea activităţii. În opinia doamnei doctor, Ministerul Sănătăţii ar fi avut datoria de a include în program achiziţionarea cititoarelor de carduri, fără a mai fi nevoie ca medicii să-şi procure singuri terminalele.
„Da, o să ne cumpărăm cititoare, bineînţeles. Dacă trebuie, trebuie. Trebuia să includă în acest program, când l-au conceput, ş terminalele, bineînţeles, dar nu le-a inclus, iar noi nu vrem să împiedicăm derularea şi începerea activităţii”, a spus preşedinta CM Covasna. Aceasta a aproximat că în luna noiembrie va începe procedul de achiziţionare a cititoarelor, în rândul medicilor de familie.
Spitalele nu au bani de medicamente, darămite de cititoare
În cazul spitalelor lucrurile sunt mai simple: până înainte de 1 ianuarie nu se va cumpăra niciun cititor, pentru că nu există un buget alocat pe această problematică.
Situaţia Spitalului Municipal din Târgu Secuiesc se află la limita răbdării atât a medicilor cât şi a pacienţilor. Managerul instituţiei, dr. Kelemen Andrei a spus că în momentul de faţă spitalul traversează o perioadă mai grea, fapt pentru care pacienţii şi cadrele medicale stau în frig, iar medicameltele sunt cumpărate doar dacă este mare nevoie. „Dacă nu putem să încălzim spitalul şi să cumpărăm medicamente, atunci vă daţi seama. Ştiu că o groază de spitale din ţară sunt în urmă cu plata cu peste 365 de zile. Spitalul nostru încă nu are datorii, dar nici nu aş vrea să ajungă în această situaţie. Am cumpărat mult mai puţine medicamente, dar să sperăm că se va rezolva”, a explicat dr. Kelemen.
Făcând referire la noua interpretare a Ordinul nr. 619/360 din 2014 – cu privire la internările de zi, pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare în anul curent a Contractului Cadru şi modificări în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), folosit de către unităţi, primit în data de 29 august, prin care se aduce la cunoştinţa spitalelor că s-au efectuat nişte modificări în SIUI, şi prin care o mare parte din cazurile rezolvate în decursul lunii august nu vor fi decontate, managerul a spus că încă aşteaptă un răspuns. Dacă până la 25 noiembrie Ministerul Sănătăţii nu ia o măsură, cadrele medicale vor ieşi în stradă.
„Nu ştiu ce se va întâmpla cu cardurile, dar deocamdată am avut un memoriu pentru Ministerul Sănătăţii şi către CNAS, în legătură cu finanţarea şi acum aşteptăm rezultatul memoriului şi rezolvarea.Promisiuni avem, termenul este 25 octombrie. Dacă nu se rezolvă, lumea iese în stradă”, a conchisdr.Kelemen.
În acelaşi context managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof”, din Sfântu Gheorge, Nagy Andras Robert a spus că „va trebui să facem tot posibilul ca să asigurăm fondurile, întrucât dacă din 1 ianuarie o să fie funcţional sistemul şi o să fie utilizabile aceste carduri, atunci, neapărat va trebui să ne dotăm şi noi cu aceste cititoare.”
Aşa cum a punctat doamna doctor Seres, şi managerul spitalului judeţean este de părere că fondurile necesare achiziţionării cititoarelor de carduri ar fi trebuit să fie asigurate de iniţiatorul proiectului.
Acesta a argumentat din mai multe puncte de vedere avantajele şi dezavantajele cardurilor de sănătate: „Din punctul de vedere al funcţionalităţii acestora, la o întrebare de genul acesta ar trebui să răspundă cei care au iniţiat acest proiect. Ca şi contribuabil, beneficiar al unui eventual serviciu de sănătate, el are o utilitate anume, sigur că da. Ar trebui să uşureze atât munca personalului medical, cât şi biroctraţia din partea asiguratului. Din punctul de vedere al spitalului, încă nu văd cum şi ce se va întâmpla în situaţia persoanelor neasigurate. Deocamdată cardurile sunt distribuite numai pentru persoanele asigurate. (…)Din punctul de vedere al sistemului, utilitatea este certă, adică asiguratul la momentul beneficierii unui serviciu, trebuie să confirme. Prin acest card se confirmă, fie că este o consultaţie la policlinică, fie că este un CT la Policltinică, sau o internare într-un spital. Prin utilizarea cardului se confirmă realitatea, dacă pot să formulez aşa, a acelui serviciu”, a explicat Nagy Andras Robert.
Potrivit unei declaraţii a ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, preţul unui astfel de cititor se situează între 5 şi 80 de euro.
„Este prevăzut foarte clar, cititoarele de carduri le cumpără toţi cei care furnizează servicii medicale iar prețurile, ca să nu se mai sperie nimeni, așa cum erau în 2010, 2011 — 450 de euro, acum cititoarele de card pot fi alese, sunt pe site-ulCasei de Asigurări, sunt între cinci euro, cel mai ieftin este cinci euro — şi nu cred căputeţi să-mi spuneţică un furnizor de servicii medicale nu poate să-și permită achiziționarealui — până la cel mai scump, de 80 de euro. Deci, lucrurile sunt mult mai rezonabile, sunt foarte bine explicate. Înţeleg că există reticenţă din partea unora care nu vor să introducem niciodată acest sistem. Îmi pare rău pentr uei, trebuie introdus sistemul”, a declarat Bănicioiu la Palatul Parlamentului, după ce a participat la o dezbatere organizată de Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, potrivitAgerpres.
Maricela Dan