Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor din România doresc implementarea unui sistem de urmărire a activității medicilor de la absolvirea facultății și până în momentul pensionării. . .

Un nou sistem de evidență, care de această dată îi vizează pe medici, ar putea fi implementat cât de curând. Ministrul sănătății, Patriciu Achimaș – Cadariu consideră că acest instrument ar putea reprezenta soluția la problema salarizării diferențiate, prin urmărirea activității medicilor de la absolvirea facultății și până la pensionare și înregistrând activitatea clinică a acestora.

Vorbindu-ne despre această inițiativă, președinta Colegiului Medicilor de Familie din Covasna, dr. Seres Lucia, a declarat: „Colegiul Medicilor a dorit să implementeze acest card al medicului, prin care să dovedim că suntem medici, și cu care să putem umbla prin Uniunea Europeană fără să mai trebuiască să întocmim foarte multe hârtii, să știm exact câți medici sunt și ce specialitate au. De mult pregătim în cadrul Colegiului Medicilor baza de date și asta vrea să însemne acest card. Cum săptămâna aceasta vor fi alegeri pentru Forurile de Conducere la nivel național, ale Colegiului Medicilor, întrucât s-au desfășurat alegeri în toate județele și noul Birou Executiv, împreună cu noul Consiliu Național, să sperăm că vor reuși să îl implementeze.”

Dr. Seres Lucia  a menționat că, în cazul acestor carduri, finanțarea nu va fi făcută din bugetul statului ci din fondurile Colegiului Medicilor: „Nu știu exact ce sumă este dar finanțarea nu se va face din fondul național, nu va implica niciun fond public.”

„Implementarea unui card al medicului ar fi o risipă financiară, consumatoare de timp și un proces birocratic pe care rezidenții ar trebui să îl îndeplinească, în detrimentul pregătirii lor profesionale.”

Nu toți medicii  au fost entuziasmați de noua propunere  a ministrului  de resort. Potrivit Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți (SMMR), ideea implementării unui card pentru medici, care să le înregistreze activitatea profesională, este una nefavorabilă în contextul actual al sistemului medical. Aceștia consideră că experiența pe care medicii au trăit-o de la implementarea cardurilor de sănătate, prin numeroasele blocaje ale sistemului, este un exemplu clar care trebuie să dea de gandit, întrucât la fel ca în cazul cardului de sănătate, ar fi necesar un sistem electronic funcțional pentru a fi corect implementat.

„(…) Acest sistem ar fi consumator de timp – fiind necesară acordarea unei atenții suplimentare atât din partea rezidenților cât și a cadrelor îndrumătoare care ar trebui să valideze procedurile. Un astfel de card ar putea chiar să vină în detrimentul pregătirii rezidenților, care în loc să se preocupe de activitatea clinică și de binele pacienților, aceștia ar trebui să iși redirecționeze atenția către un nou proiect birocratic – validarea cardului la fiecare intervenție, la fiecare manevră, la fiecare procedură implementată pe pacienți (mai ales în condițiile în care acesta ar avea importanța în susținerea examenului de specialitate).” – se arată într-un comunicat postat pe pagina oficială a SMMR.

Medicii rezidenți consideră că un astfel de card ar necesita costuri importante, de introducere și mentenanță, bani care ar putea fi utilizați într-o manieră mult mai eficientă, cum ar fi achiziționarea de noi calculatoare în spitale, pe care rezidenții să le poată folosi în activitățile zilnice. Întrucât, potrivit acestora, în toate spitalele din România calculatoarele sunt vechi și limitate ca număr și ca performanță, înlocuirea sau aducerea unor noi calculatoare ar fi un proiect care ar ajuta foarte mult activitatea acestora.

„SMMR consideră că, la momentul actual, implementarea unui card al medicului ar fi o risipă financiară, consumatoare de timp și un proces birocratic pe care rezidenții ar trebui să îl îndeplinească, în detrimentul pregătirii lor profesionale.” – se mai artă în comunicatul SMMR.

Potrivit ministrului Sănătății, implementarea acestui card al medicului ar putea însemna acordarea unei salarizări diferențiate dar și acordarea unor stimulentele medicilor formatori care se ocupă de rezidenți.

„Părerea mea este că nu trebuie să mai folosim niciun card sau instrument. Poate este o încercare de a ține medicii în România,  dar eu cred că acea dublare a veniturilor discutată de anul trecut, în următoarele două – trei etape ar însemna să menții medicul în țară, cu sau fără card, cu sau fără bonusuri. Astăzi, medicul trebuie ajutat salarial și prin oferirea condițiilor de muncă. Un tânăr după ce a terminat, trebuie susținut în perioada de specializare, să îi dai un salariu bun, nu un salariu de gunoier, apoi să meargă într-un spital public și să îi oferi condiții de muncă, astfel încât să devină atractivă pentru el profesia pentru care a învățat 20 de ani. Acele instrumente  ar  putea  să îi fidelizeze un pic, sunt bune, dar eu spun concret că astăzi medicii din România au nevoie să fie plătiți bine și să li se ofere condiții de muncă decente.” – a spus președintele Sindicatului Sanitas, Vasile Neagovici.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail