Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna a transmis câteva informaţii legate de introducerea Cardului Albastru şi a Noii Platforme pentru lucrătorii străini
Conform unui comunicat de presă emis de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, specialiştii din ţări terţe care pot dovedi faptul că dispun de un loc de muncă în Germania, corespunzător calificării lor şi au un salariu brut anual de cel puţin 44.800 euro, primesc titlul de rezidenţă (Cardul Albastru). În acest caz, nu mai este nevoie de aprobare de la Agenţia Federală de Muncă.
Specialiştii care au diplome în matematică, informatică, ştiinţele naturii şi tehnologie (aşa -numitele profesii MINT), precum şi medicii pot avea, de asemenea, dreptul la Cardul Albastru, în situaţia în care câştigă mai puţin de 44.800 euro. În această situaţie, aceştia trebuie să realizeze un câştig identic cu cel al cetăţenilor germani, adică cel puţin 34.944 euro. Trebuie ştiut că cei aflaţi în această situaţie, este încă necesară aprobarea de la Agenţia Federală de Muncă, dar stabilirea priorităţilor (stabilirea dacă un aplicant este sau nu compatibil pe piaţa forţei de muncă germane) nu mai este obligatorie.
Ai Card Albastru, ai permis de reşedinţă
După 33 de luni, posesorii Cardului Albastru obţin un permis de reşedinţă (permis de şedere permanentă), dacă pot dovedi că au cunoştinţe de limba germană nivel B1 stabilit în cadrul Comisiei Comune Europene de Referinţă pentru Limbi Străine (CEFR), http://www.goethe.de/z/50/commeuro/303.htm. În situatiile în care certificatul de cunoaştere al limbii germane nivel B1 deja există, permisul de resedinta poate fi obţinut după 21 de luni.
Condiţia ca lucrătorii cu înaltă calificare să câştige cel puţin 66.000 euro pentru a obţine imediat permisul de reşedinţă a fost înlăturată, astfel încât, în acest moment există doar titlul de şedere care depinde de un anumit nivel de venit realizat. Legea cuprinde noi prevederi care facilitează accesul pe piaţa muncii a lucrătorilor străini şi completează cerinţele Directivei Uniunii Europene.
Astfel, trebuie ştiut că este introdusă viza, valabilă 6 luni, pentru a permite absolvenţilor de facultate care ar putea avea dreptul la Cardul Albastru şi care se pot întreţine singuri, să-şi găsească un loc de muncă. Perioada până când absolvenţii cu studii superioare încheiate în Germania pot să-şi caute un loc de muncă, a fost extinsă la 18 luni. În acest interval de 18 luni, acestora le este permis să ocupe orice loc de muncă pentru a se putea întreţine. Absolvenţii facultăţilor din alte ţări, care au obţinut calificări în Germania, pot ocupa orice post corespunzător pregătirii lor profesionale, fără aprobarea Agenţiei Federale de Muncă. După doi ani de muncă remunerată, aceştia obţin permisul de reşedinţă. Va fi facilitată activitatea de lucrător independent pentru absolvenţii de facultate din străinătate. Perioada în care studenţii străini pot câştiga venituri suplimentare în perioada studiilor a fost extinsă de la 90 de zile pentru timp normal de lucru şi 180 de zile pentru timp parţial la 120 de zile pentru timp normal de lucru, respectiv 240 pentru timp parţial.
Persoanele care au urmat cursuri de formare profesională în Germania au posibilitatea să ocupe un loc de muncă în această ţară, corespunzător pregătirii profesionale. În acest caz, se obţine aprobarea Agenţiei Federale de Muncă fără stabilirea priorităţii de ocupare a locului de muncă respectiv. Persoanele care si-au încheiat studiile in Germania au la dispoziţie un an de zile să-şi găsească un loc de muncă. Pentru prima dată persoanelor din ţările terţe care au beneficiat de cursuri de formare profesională în cadrul companiei în care îşi desfăşoară activitatea, le este permis să aibă şi un alt loc de muncă, al cărui program să nu depăşească însă zece ore/săptămână. Schimbările juridice preconizate vor permite soţilor/soţiilor beneficiarilor Cardului Albastru accesul imediat şi nelimitat pe piaţa forţei de muncă. Principiul de aprobare implicită va fi introdus în procedura de aprobare a Agenţiei Federale de Muncă: după două săptămâni, se presupune că Agenţia a aprobat procedura. Exercitarea activităţii de lucrător independent va fi facilitată de o investiţie în valoare de 250. 000 euro pentru crearea de cinci noi domenii în care se poate profesa.
Legea pune în aplicare Directiva U.E privind lucrătorii cu înaltă calificare și a intrat în vigoare în data de 01 august 2012.
Noua Platformă de Internet
Începând din momentul intrării în vigoare a Legii, lucrătorii străini calificaţi pot să se informeze cu privire la condiţiile de viaţă şi muncă în Germania, precum şi la legislaţia muncii, utilizând portalul www.make-it-in-Germany.com. În colaborare cu Serviciul International de Plasare al Agenţiei Federale de Muncă (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung) şi Portalul European al Locurilor de Muncă EURES (http://ec.europa.eu/eures), portalul www.make-it-in-Germany.com oferă posibilitatea căutarii directe a unui loc de muncă şi face parte dintr-o iniţiativă a Guvernului german referitoare la lucrătorii calificaţi.
Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-ul www.fachkräfte-offensive.de.