Prima campanie de colectare a deşeurilor reciclabile din mediul rural, din acest an, organizată  de  Societatea de salubrizare TEGA SA în 15 comune din judeţul Covasna, pe parcursul lunii aprilie şi începutul luni mai, a  avut succes în rândul populaţiei.

Potrivit directorului TEGA, Toth Birtan Csaba, cantitatea de deşeuri colectată însumează 11.000 lei, sumă ce se scade din contravaloarea facturilor emise către populaţie pentru serviciul de salubrizare prestat de societatea din Sfântu Gheorghe. Directorul TEGA a declarat că în cadrul acestei prime runde de colectare selectivă a deşeurilor din comunele judeţului au fost predate 11 to de deşeuri electrice şi electrocasnice, 5,7 to de sticlă, 5,1 t de hârtie şi 654 kg de plastic.

Acesta amenţionat că şi locuitorii din Sfântu Gheorghe aleg să predea deşeurile la centrul de pe strada Energiei, pentru a putea beneficia de reducerea sau chiar compensarea în totalitatea a contravalorii facturilor de salubrizare.

Măsura recompensării populaţiei pentru colectarea şi predarea selectivă a deşeurilor a fost introdusă de societatea TEGA la începutul acestui an, pentru a veni în sprijinul populaţiei care trebuie să plătească taxa de salubrizare în valoare de 7 lei/persoană/lună în municipiul Sfântu Gheorghe şi de 5 lei/persoană/lună în localităţile din mediul rural, dar, totodată,  şi pentru a stimula colectarea selectivă a deşeurilor. Pentru deşeurile pre¬date  se calculează  următoarele preţuri: 0,33 lei pentru un kilogram de plastice, 0,21 lei pentru un kilogram de hârtie, 0,26 lei pentru un kilogram de deşeuri de sticlă şi 2,45 lei pentru un kilogram de deşeuri electrice şi electrocasnice.

Deoarece acesta a fost doar începutul, directorul TEGA SA, Toth Birtan Csaba a declarat că este convins de faptul că în campania de colectare ce va avea loc în toamnă, impactul va fi mult mai mare, iar locuitorii din mediul rural vor preda mult mai multe deşeuri reciclabile.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail