Asociaţia pentru Dezvoltară Comunitară Durabilă „Alutus”  derulează, în perioada 21-23 mai, prima parte a proiectului „Incursiune în lumea apelor”.

Asociaţia pentru Dezvoltară Comunitară Durabilă „Alutus” în parteneriat cu Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe şi Centrul de Cercetări Subacvatice, la care ulterior au aderat şi alţi parteneri – The European Nature Trust, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Covasna, Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna, Universitatea Babeş-Bolyai- Facultatea de Inginerie a Mediului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna şi Consiliul Judeţean al Elevilor Covasna – demarează în data de 21 mai prima parte a proiectului cofinanţat de Fundaţia pentru Comunitate şi Mol România, intitulat „Incursiune în lumea apelor”.

Proiectul, coordonat de Anamaria Lazăr, doctor în biologie, are ca scop promovarea unei atitudini civice unitare în scopul conservării şi menţinerii biodiversităţii printr-o serie de activităţi şi evenimente inedite. Prima astfel de activitate dedicată copiilor din Sfântu Gheorghe, Covasna şi Târgu Secuiesc este caravana „Regatul Sălbatic”, o „sală de clasă” de roţi, mai exact un autobuz supraetajat venit direct de pe străzile Londrei.

„Prin intermediul centrului mobil vom încerca să promovăm capitalul natural concret şi specific al zonei. (…)Noi vom instala camere foto track pentru a putea filma castori şi vidre, iar aceste filmuleţe vor fi puse copiilor. Am vrut ca acest proiect să vină mulat pe specificul din judeţul Covasna, să nu vorbim la modul general, să putem să le prezentăm atât factorii pozitivi cât şi pe cei negativi. Unul din punctele forte pe care dorim să-l abordăm este partea de păduri, pentru că este un subiect fierbinte, care începe să iasă la iveală. Deviza Asociaţiei  pentru Dezvoltare  Comunitară Durabilă „Alutus” asta este: Nu tratăm efectele ci tratăm cauza”, a spus Cătălin Lazăr, preşedintele Asociaţiei Alutus.

Caravana „Regatul Sălbatic” este un instrument de predare a educaţiei ecologice inovative, patronat de Casa Regală a Marii Britanii, care a reuşit numai în anul şcolar 2013/2014 să viziteze 15.000 de copii. Proiectul organizaţiei „The European nature trust”  este unul dintre cele mai inovatoare moduri de a aborda educaţia ecologică în Europa, promovat de National Geographic şi Discovery, prezent atât în România, cât şi în Marea Britanie. „Avem acest autobuz etajat transformat într-un laborator educaţional mobil, cum îi spunem noi. (…) Cursurile au o curiculă în spate, adaptate nevoii specifice comunităţilor unde mergem. Ne bucurăm că putem să colaborăm foarte mult pe partea de păsări, cu Cătălin, şi am apreciat foarte mult proiectul pentru că este unul inovativ. Până acum nu ştiu să mai fi făcut cineva proiecte pe partea subacvatică şi într-adevăr, copiii trebuie să înveţe că natura există şi dincolo de ceea ce este vizibil şi că trebuie protejată”,  a declarat Ciocoiu Costi, coordonatorul „Regatului Sălbatic”.

Pe lângă caracterul inovator al centrului mobil de educaţie ecologică, Asociaţia Alutus promovează, în premieră la noi în ţară, conceptul de educaţie ecologică prin scufundări, unde 30 de copii selectaţi vor avea ocazia să vadă partea nevăzută a naturii. „Anul acesta vrem să punem accent pe cea ce înseamnă laborator ecologic subacvatic. Din cunoştineţele noastre, suntem printre pionierii a acestei abordări în România, chiar şi Europa, mergând pe ideea că educaţie ecologică nu înseamnă numai ceea ce se vede, ci şi ceea ce nu se vede. Dacă nu se vede nu înseamnă că nu există. Având această idee şi avându-l şi pe Szabo Jeno de la Centrul de Cercetări Subacvatice, am demarat această colaborare”, este de părere Cătălin Lazăr.

Cei 30 de copii selectaţi în urma caravanei „Regatul Sălbatic”, vor participa în luna august la o tabără de tip Junior Rager, la Pădureni, pentru o săptămână. Aceştia vor „locui” timp de o săptămână la cort, vor observa şi analiza flora şi fauna acvatică, vor învăţa câteva aspecte importante ale legislaţiei actuale cu privire la protecţia mediului şi vor face scufundări în lacul artificial de la Dalnic, amenajat de scafandrul Szabo Jeno.

De-asemenea, potrivit lui Cătălin Lazăr, luna viitoare, în cadrul aceluiaşi proiect, se va începe amenajarea unei poteci tematice în aria protejată Râul Negru, pe care asociaţia Alutus o are în custodie. Poteca tematică va fi pusă la dispoziţia Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Covasna, ca ofertă turistică educaţională pentru cei care vin în tabăra de agrement de la Pădureni. „În momentul în care ai o viziune integrată, ai nişte biciclete şi o potecă tematică pe care să o vizitezi, ai persoanele de sursă, cred că aceşti factori crează premisele unei educaţii sustenabile”, a mai spus acesta.

. .

Pe lângă toate acestea, în data de 1 iunie, Asociaţia Alutus va amenaja un stand cu activităţi interactive ce tematică de mediu.

Mai multe informaţii despre Regatul Sălbatic pot fi accesate pe pagina oficială a proiectului: http://www.regatulsalbatic.ro/ sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/RegatulSalbatic.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail