Caravana „Povestea din Ajun”, în cadrul căreia voluntarii -„spiriduși” ai festivalului, au derulat,  împreună cu partenerii de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe, ateliere de creație adresate elevilor, s-a încheiat vineri, la Vâlcele.

pda-valcele-6La activitățile din cadrul Caravanei au participat, vineri, patru clase (I-IV) de la Școala Gimnazială din Vâlcele. Îndrumați de reprezentanți ai Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe, de „spiridușii” din „Povestea din Ajun” și de cadrele didactice, copiii de la Vâlcele au confecționat diverse decorațiuni și podoabe pentru Crăciun.

Acesta a fost ultimul atelier de creație din cadrul „Caravanei PDA”. Pe parcursul săptămânii, ateliere similare au fost derulate la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, la Liceul de Artă „Plugor Sándor”, la Şcoala Gimnazială „Váradi József”, la Şcoala Gimnazială „Ady Endre” și la Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe.

 Unele dintre podoabele realizate la școlile din municipiu au fost păstrate de copiii de la școlile menționate, iar altele au fost donate elevilor de la Școala Specială din municipiu (aceștia participând, la rândul lor la un atelier, finalizat cu împodobirea unui brăduț la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni), dar și elevilor de la Școala Gimnazială din Vâlcele, care, împreună cu „spiridușii”, au împodobit, vineri, un brăduț, în incinta școlii.

„În cadrul Caravanei, am vizitat școli din Sfântu Gheorghe, luni, marți și miercuri și am derulat ateliere de creație, cu elevii, din dorința de a le transmite ideea de a dărui. Pe unele dintre decorațiunile realizate le-au păstrat, iar pe altele le-au donat și au fost foarte fericiți. Joi am fost la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, împreună cu elevii de la Școala Specială din municipiu (…) și am împodobit cu ei un brăduț (folosind o parte dintre decorațiunile donate de elevii celorlalte școli  participante –n.r.), iar astăzi am venit la Vâlcele, pentru a derula un atelier, la finalul căruia vom împodobi un brăduț și aici, (cu podoabe realizate de elevii Școlii și cu cele donate de către elevii celorlalte școli implicate –n.r.).” – a declarat, vineri, Denisa Gabor, coordonatorul principal al ediției de anul acesta a festivalului „Povestea din Ajun”.

Înv. Marina Cucu, de la clasa I a Școlii Gimnaziale din Vâlcele, a declarat vineri că activitățile din cadrul Caravanei „Povestea din Ajun” au fost primite cu bucurie de către elevii dumneaei:

„Am primit cu bucurie această activitate! Pentru copii este foarte plăcut să aibă și pe altcineva în clasă, și că se simte spiritul Crăciunului. Elevii au fost foarte plăcut surprinși de această activitate și și-au dat toată silința să lucreze cât mai frumos!” – a spus înv. Marina Cucu.

„Am primit cu foarte mare bucurie această activitate, pentru că așteptăm cu toții Crăciunul, iar copiii sunt foarte nerăbdători să lucreze, foarte dornici să confecționeze decorațiuni pentru Crăciun.”- a declarat și înv. Amalia Perșa, de la clasa a IV-a, din Școala Gimnazială –Vâlcele.

„Orice activitate în preajma sărbătorilor este bine primită! (…) Activitățile cu oameni care vin din afara comunității sunt foarte bine primite! Schimbul cultural este binevenit! (…). Acești copii nu au acces la calculator, cum au alții, nu au acces la televizor așa cum au alții și atunci, primesc totul <<pe viu>>” – ne-a spus și înv. Manuela Dumbravă, înv. la clasa a III-a, de la Școala Gimnazială Vâlcele.

„M-am bucurat foarte mult de această vizită, pentru că nu putem realiza foarte des astfel de activități cu copiii (…) și sunt binevenite. Astfel, elevii noștri pot să comunice, să socializeze și cu oameni din alte comunități și cred că acest lucru îi ajută foarte mult! (…)” – a spus înv. clasei a II-a de la Școala Gimnazială din Vâlcele, Sanda Subțirelu.

***

Ajuns la cea de-a XI-a ediție, festivalul „Povestea din Ajun” -„Mesés Karácsony” (MK) este organizat de către Asociația de Tineret „Ecou” și Consiliul Elevilor din cadrul Colegiului Național  „Mihai Viteazul” .

În cadrul festivalului au fost cuprinse și două concerte corale – unul dintre acestea, derulat duminică, pe 11 decembrie, la Biserica Reformată din centrul orașului Sfântu Gheorghe – și celălalt, pe 18 decembrie, – la ora 12.00, la Biserica Unitariană din municipiu, intrarea fiind gratuită.

 „Pe 15 și 16 decembrie, se va desfășura Turneul de colinde în grădinițe – concerte trilingve susținute de Tătar Hilda și Maria Andraș, în grădinițele <<Albă ca Zăpada>>, <<Pinocchio>>, <<Napsugár>> și <<Csipike>>. De asemenea, între 13 și 15 decembrie, spiridușii se vor urca în mijloacele de transport în comun, pentru a transmite, prin cântece în limbile maghiară și română, bucuria și energia pozitivă specifică sărbatorii Crăciunului.”- a transmis, recent, printr-un comunicat de presă, președintele Asociației de Tineret „Ecou”, Alexandru Ujvarosi.

„Buna desfășurare a acestor evenimente este asigurată de o echipă de 90 de tineri voluntari, de la liceele maghiare și românești din Sfântu Gheorghe. Totodată, aceste programe sunt realizate cu sprijinul financiar și logistic oferit de: <<In-NovaTF>>, <<Arcon>>, <<Tricomserv>>, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și Colegiul Național <<Mihai Viteazul>>.” –a menționat președintele Asociației de Tineret „Ecou”.

Festivalul „Povestea din Ajun” a fost iniţiat de către un grup de tineri din Asociaţia de Tineret „Ecou”. Primele ediţii s-au desfăşurat în incinta Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, apoi festivalul s-a dezvoltat și s-a derulat în mai multe locații. Printre invitații edițiilor anterioare se numără Ștefan Hrușcă, Felicia Filip, Gheorghe Zamfir, Corul „Madrigal”, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Alexandra Ușurelu, Mike Godoroja, Dancs Annamari.

Informații suplimentare și detalii despre programul ediției a XI-a pot fi aflate urmărind pagina de facebook a evenimentului – „Povestea din Ajun”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail