„ În ce măsură putem susţine că suntem egali? Cu siguranţă, trebuie să acceptăm că ne naştem diferiţi şi trăim diferit, în funcţie de calităţile, defectele cu care am fost înzestraţi. Inegalitatea este o realitate de zi cu zi cu zi cu care învăţăm să trăim. Probabil că una dintre cele mai acute şi vizibile forme ale inegalităţii este handicapul sau dizabilitatea.”
Acest paragraf este cuprins în macheta publicitară ce promovează Caravana CASPER care a poposit în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în cursul zilei de marţi, 23 iulie a.c., în cadrul unui proiect sugestiv denumit „Darâmăm ziduri pentru a construi punţi”, derulat de ASSOC din Baia Mare, şi prin Asociația Phoenix Speranța Mediaș. Potrivit reprezentanţilor asociaţiei băimărene, Proiectul şi Caravana care va fi prezentă în 52 de oraşe din ţară, şi în Bucureşti, au drept obiectiv sensibilizarea opiniei publice, a reprezentanţilor instituțiilor publice centrale şi locale precum şi a angajatorilor asupra abilităților persoanelor cu dizabilități. Totodată, Proiectul şi Caravana urmăresc schimbarea mentalității opiniei publice referitoare la modul în care sunt private şi tratate persoanele cu diyabilităţi.
În acest scop, în centrul oraşului sfântu Gheorghe a fost postat un ZID al dizabilităţii care a fost dărâmat, simbolic, în prezenţa reprezentaţilor autorităţilor locale şi ai instituţiilor deconcentrate din judeţ. La această acţiune au participat Czibalmos Cozma Csaba, city managerul municipiului reşedinţă de judeţ, Tanko Vilmos, directorul Direcţiei de Asistenţă Comunitară din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, Marlena Prejmerean şi Florin Bărcuțean din partea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Tampa Odon, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Covasna, precum şi Korody Attila, Kovacs Boroka şi Daniel Melinda din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna. Caravana CASPER l-a avut alături, la Sfântu Gheorghe, pe biciclistul nevăzător Arnold Csaba Butu, paraciclist de performanță, participant la Olimpiada Paralimpică din Beijing 2008.
„Am dărâmat primele trei litere ale ZID-ului împreună cu reprezentanţii locali și cu Arnold Butu, iar la sfârșit am rupt cu toții brățara dizabilității, care a fost împărțită. Sperăm că prin acţiunile noastre vom reuși nu doar să dărâmăm prejudecățile care produc separare între persoanele cu dizabilități și cele normale, ci și să construim punți spre o comunitate reală” ne-a spus reprezentantul Asociația Phoenix Speranța Mediaș, Darie Croitoriu.
Maria Graur
Cum a apărut ideea campaniei?
În cadrul proiectului „Servicii sociale integrate și formare vocațională pentru persoane cu dizabilităţi”, în anul trei de proiect se desfășoară o campanie națională de sensibilizare în scopul schimbării atitudinii sociale privind persoanele cu dizabilităţi, în special în ceea ce privește potențialul de ocupare. Campania este bazată pe experiența proiectului în ceea ce privește sensibilizarea agenților economici și a societății în general privind problematica integrării persoanelor cu dizabilităţi. Acțiunile campaniei vor include workshop-uri cu actori sociali cu responsabilități în angajarea și asistarea persoanelor cudizabilităţi din cele 8 regiuni, și o caravană publicitară.
Sloganul campaniei este „Dărâmăm ziduri pentru a construi punți”, iar scopul este de a promova normalitatea ca atitudine față de dizabilitate.
Florin Georgescu are 38 de ani, este persoană cu deficit senzorial, absolvent al facultății de psihopedagogie din București, doctor în psihologie, a participat în ultimii trei ani trei ani la Marșul bicicliștilor care presupune parcurgerea distanței București – Constanţa. A parcurs 1200 km în încercarea de a strânge fonduri pentru o persoană care avea nevoie de un transplant renal, pe ruta București – Sighetul Marmației, cu destinația muzeul Memorialul Durerii, a participat ca invitat al mai multor asociații care promovează cicloturismul, numeroase evenimente având ca punct central mersul pe bicicleta, a parcurs distanța București – Londra (2000 km) pentru a marca startul Jocurilor Paralimpice.
Florin Georgescu și Alexandru, prietenul și coechipierul său, au o asociație numita TANDEM și, în curând, o Asociație sportivă Tandem Arena cu care doresc să promoveze sportul și ca modalitate de integrare în societate a persoanelor cu dizabilități. Au de altfel un proiect prin care doresc să doneze biciclete tandem liceelor de nevăzători din țară pentru a pune bazele paraciclismului în Romania. Ei au pornit pe bicicletă din Baia Mare pe 1 iulie și vor traversa 28 de județe ale țării.
În același timp, din Mediaș, vor porni pe tandem Butu Arnold Csaba și fiica lui, Andrea Szabina, care vor traversa cealaltă jumătate de țară. Butu Arnold Csaba este, de asemenea, un biciclist nevăzător, care a participat la Jocurile Paralimpice de la Beijing, iar în prezent, a început calificările pentru Jocurile Paralimpice din Brazilia.
Caravana va fi completată de câte o mașină publicitară, în care se vor afla membri ai asociației ASSOC, care vor lua legătura cu autoritățile din fiecare oraș pentru a le aduce la cunoștință proiectul de integrare a persoanelor cu dizabilităţi. În același timp, bicicliștii vor dărâma un zid compus din cutii de carton însemnate cu litere care formează cuvântul „dizabilitate”, vor discuta cu oamenii, vor organiza evenimente ad-hoc și vor avea câte două biciclete tandem în plus pe care le vor pune la dispoziția oamenilor care vor să încerce pedalatul în pereche. La începutul lunii august, cele două echipe se vor întâlni în București, unde va fi linia de finish, după cei 1.500 de kilometri parcurși prin țară de fiecare echipă.
Bicicletele sunt o donație a Euroins Romania.