• Câinii şi pisicile fără stăpân vor fi eutanasiate
Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare Covasna a instituit carantină antirabică în municipiul Sfântu Gheorghe, după ce în urmă cu câteva zile, în apropierea unei grădiniţe, a fost identificată o vulpe turbată.
Carantina, care are scopul de a preveni extinderea bolii, va avea o durată de trei luni şi constă în aplicarea măsurilor profilactice prevăzute de lege, inclusiv prinderea şi eutanasierea tuturor animalelor fără stăpân din zona de focar. Şeful DSV Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a declarat vineri pentru AGERPRES că analizele de laborator au confirmat că puiul de vulpe era infestat cu rabie, drept urmare s-au luat măsurile legale, fiind instituită carantină pe teritoriul municipiului. Acest lucru înseamnă că toate animalele carnivore fără stăpân, găsite pe o rază de trei kilometri în jurul focarului, adică al grădiniţei „Albă ca zăpada”, vor fi eutanasiate.
„Vor fi două zone de protecţie, una pe o rază de trei kilometri în jurul focarului, unde toate carnasierele nevaccinate antirabic, câini, pisici, vulpi, lupi, jderi, etc, vor fi ucise, aşa cum scrie legea (…), iar pe o rază de zece kilometri se va institui o zonă de supraveghere cu ajutorul proprietarilor care vor trebui să ţină sub observaţie animalele şi să raporteze dacă observă tulburări, dacă sunt agitate fără motiv, sunt agresive sau nu beau apă”, a spus dr. Siko.
Acesta a făcut un apel către cetăţeni să nu ascundă animalele comunitare din dorinţa de a le salva vieţile, deoarece ar putea compromite campania.
„Nu e vorba de un carnagiu, vă daţi seama că nu e dorinţa noastră să ucidem animalele, dar nu avem ce face. Aşa scrie şi în lege (…) Eu sunt un mare iubitor de animale, am fost primul din ţară care în anul 1991 a înfiinţat o asociaţie de protecţie a animalelor şi am avut un orfelinat pentru animalele sălbatice, a doua mea teză de doctorat a fost despre vulpi, deci chiar iubesc aceste animale, dar nu avem ce face, trebuie să trecem la eutanasiere. A trebuit să pun în balanţă viaţa animalelor şi viaţa oamenilor”, a mai spus acesta, menţionând că animalele vor fi prinse de Poliţia locală şi tranchilizate înainte de a fi suprimate, pentru a nu suferi prea mult.
Numărul cazurilor de rabie a crescut în judeţul Covasna, de la începutul acestui an fiind descoperite 13 cazuri la vulpi, un număr dublu faţă de cel înregistrat în ultimii doi ani. Animalele infestate au fost găsite nu doar în pădure, ci şi în jurul unor localităţi, precum Ilieni, Arcuş şi Sfântu Gheorghe.
Autorităţile sanitar-veterinare le recomandă cetăţenilor să nu se apropie de vulpile întâlnite întâmplător şi să nu atingă animalele bolnave sau moarte. Proprietarilor de câini şi pisici li se recomandă să-şi vaccineze animalele, iar persoanelor care au fost muşcate ori zgâriate de vulpi, câini ori pisici fără stăpân să se prezinte imediat la medicul de familie. Dr. Siko a menţionat că animalele turbate sunt periculoase pentru că îşi pierd instinctul de conservare, nu se retrag la apropierea omului, devin violente şi atacă.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES