Iubitorii Thaliei din Ţara Bârsei şi din judeţele Covasna şi Harghita dornici de spectacole de teatru excepţionale prezentate de cele mai bune truoe din ţară, care în fiecare toamnă târzie vin în municipiul de sub Tâmpa spre a urmări tradiţionalul Festival de Dramaturgie Contemporană ajuns în anul 2012 la ediţia a XXIV-a  a  regretat că anul trecut nu a mai putut beneficia de o aşa de întremantă „baia spirituală”. Motivul obiectiv i-a mai liniştit: Sala Mare intra în reabilitare.Era şi cazul! Mulţi s-au gândit că  după experimentul reuşit al renovării Sălii „Patria” încredinţată Filarmonicii, va urma şi renovarea din temelii a bătrânului Teatru „Sică Alexandrescu” sau Dramatic, cum îl ştiu cei mai mulţi.

 

În pofida crizei

    Având în vederea criza economică şi schimbările politice la vârf ce implicau tăieri de fonduri, multă lume s-a temut că renovarea nu se va putea realiza într-un timp rezonabil, în alte oraşe durând ani şi ani.

   Numai că primarul George Scripcaru, un edil ce-şi iubeşte şi-şi respectă concetăţenii şi urbea pe care o păstoreşte, a promis pe scenă, în faţa a 900 de oameni cu prilejul deschiderii ultimei ediţii a Festivalului, că şi Sala Mare va fi renovată, modernizată în timp record.

    De fapt, reabilitarea Teatrului Dramatic a făcut parte dintr-un proiect multianual, finanţat din bugetul local, care a început în anul 2008, când au fost înlocuite sistemele de încălzire şi ventilaţie. În anii următori s-au executat lucrări de reabilitare a acoperişului şi terasei, a faţadelor, a corpului administrativ şi a Sălii Studio, a foaierului, holului principal şi a mezaninului.

„Clădirea Teatrului Dramatic nu a mai fost reabilitată de foarte mulţi ani. Aceste lucrări ar fi trebuit făcute în urmă cu 20 de ani şi din acest motiv a fost un proiect care s-a desfăşurat pe mai mulţi ani şi care a presupus costuri destul de mari din bugetul local. Mă bucur că am reuşit să găsim soluţii pentru aceste probleme, iar teatrul a fost închis doar pentru un an de zile. Am reuşit totodată să reducem şi costurile, pentru că am executat lucrările prin RIAL, cu angajaţi proprii. Odată cu finalizarea acestor lucrări putem spune că Braşovul se află pe locul pe care îl merită pe harta culturală a României şi, de ce nu, a Europei, inclusiv din punct de vedere al infrastructurii. Din această toamnă, noua stagiune, dar şi cel mai important eveniment teatral al Braşovului, Festivalul de Dramaturgie Contemporană, vor avea o sală de teatru de cel mai înalt nivel“,  a declarat recent într-o conferinţă de presă primarul George Scripcaru.

 

                                 Aşteptarea spectatorilor a luat sfârşit

      Dar iată ce a precizat în acest context şi directorul Teatrului „Sică Alexandrescu” , regizorul Claudiu Goga.  „Publicul braşovean, un public iubitor de teatru, un public care ani de zile a umplut până la refuz sălile de spectacol, a aşteptat cu nerăbdare în ultimul an şi jumătate ca renovarea Sălii Mari să ia sfârşit.

Şi iată că, duminică 29 iunie, vom (re)deschide porţile Sălii Mari – acum o sală cu o altă faţă, o sală ce dispune de 608 locuri, o sală cu o acustică îmbunătăţită. Iar, cu acest pas, lucrările de renovare a Teatrului „Sică Alexandrescu”, iniţiate de către Primăria Municipiului Braşov, se apropie de sfârşit. Clădirea din centrul Braşovului dispune acum de îmbunătăţirile necesare unei instituţii moderne, conforme cu standardele actuale şi gata de a contribui la promovarea culturii autentice, într-un oraş din ce în ce mai prosper şi deschis către tot ceea ce poate consolida o atitudine socială şi civică adecvată timpului pe care îl trăim”.

Un recital actoricesc de zile mari

   Spectacolul care va marca redarea Sălii Mari unui circuit firesc este unul special. Un dialog plin de emoţie, de poezie, de vibraţie, dar şi condimentat cu mult umor, un dialog care ia naştere între doi mari actori ai scenei româneşti: Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele.  De altfel, admiraţia pentru aceşti artişti nu este doar a publicului, ci este şi una reciprocă: „Horaţiu Mălăele, spune Ion Carmitru, este cel mai bun produs al teatrului românesc din ultimii 20 de ani. O personalitate complexă ca actor, ca regizor de teatru şi ca regizor de film mai nou”. Pentru ca replica lui Horaţiu Mălăele să fie pe măsură: „Marele artist Caramitru este alcătuit dintr-un material maleabil şi ductil, ce poate lua forma oricărui act artistic de interes public”. În disputa lor artistică sunt acompaniaţi de virtuozul violoncelist Adrian Naidin.

                                                           000

Aşadar, duminică, 29 iunie, ora 20.00,  iubitorii teatrului de calitate sunt invitaţi la redeschiderea Sălii Mari a Teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov şi la spectacolul: „Caramitru – Mălăele, câte-n lună şi în stele”.

                                                                                         Horia C. Deliu

                                                                                                      

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail