Numărul persoanelor care ajung pe mâna medicilor după ce sunt muşcate de căpuşe creşte de la o săptămână la alta.
Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Sfântu Gheorghe, în prima săptămână a lunii iulie nu mai puţin de 17 persoane au fost tratate în Unitatea de Primiri Urgenţe, după ce au fost muşcate de căpuşe.
Căpuşa se prinde de piele şi, dacă nu este descoperită, poate rămâne agăţată în locul respectiv chiar şi câteva zile. În acest timp se hrăneşte cu sânge, mărindu-şi volumul de câteva ori. Ba mai mult, acestea pot transmite şi o serie de boli, printre care se numără şi meningo-encefalita virală, care începe să se manifeste de obicei la o săptămână după muşcătură, prin febră, dureri de cap, dureri musculare, oboseală nejustificată. După o perioadă apar semne de afectare cerebrală: dureri puternice de cap, vărsături, somnolenţă, convulsii, stare de confuzie. Borelioza se poate manifesta atât la câteva zile, cât şi la câteva luni sau chiar ani de la muşcătura de căpuşă.
Pe termen scurt, zona muşcăturii se înroşeşte, se umflă şi se extinde, iar pe parcursul a câteva săptămâni, erupţia se extinde şi este însoţită de febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap şi oboseală. Dacă boala nu este tratată, apar complicaţii neurologice grave, cardiovasculare, oculare sau hepatice.
Aglomeraţie la UPU
În aceeaşi perioadă, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe Sfântu Gheorghe au acordat îngrijiri şi unui număr de 7 persoane diagnosticate cu plăgi, fracturi, traumatisme ori entorse, 11 persoane cu probleme cardiace şi 12 cu probleme vascular cerebrale. De asemenea, 12 pacienţi au avut nevoie de intervenţie chirurgicală, un număr de 123 de bolnavi au ajuns la pediatrie cu diverse probleme precum enterocolită sau gastro-enterocolită şi colică abdominală, iar alte 28 femei au fost transportate la UPU pentru a naşte.
Anna-Maria Chiţu