Statisticile de colectare a deșeurilor realizate de societatea de salubrizare TEGA SA indică o scăderea a cantității de sticle colectate în cursul anului 2024, cu 37,5%.
Directorul TEGA SA, Máthé László, a declarat că societatea se aştepta ca introducerea sistemului de garanţie RetuRO să influențeze colectarea sticlelor.
„Până acum, noi și câteva magazine ofeream ceva în schimbul sticlelor predate, iar acum oamenii primesc înapoi cei 50 de bani plătiţi pentru fiecare sticlă returnată. Nu este nimic rău în asta, dar era de așteptat să colectăm mai puține sticle pe măsură ce în magazine apar tot mai multe sticle cu marca RetuRO, deoarece nu mai merită să fie predate. În cadrul ultimei acțiuni de colectare de sticle din Sfântu Gheorghe, weekendul trecut am colectat 12.757 kg de sticlă, pe care sperăm să le valorificăm. Ce ne rezervă viitorul? E greu de spus, având în vedere că se pare că pentru deșeurile reciclabile, care până acum se puteau preda gratuit, va trebui să se plătească o taxă către TEGA. De aceea, mai degrabă credem că nu vom mai avea acțiuni de schimb de sticle contra bere sau apă; solicităm ca sticlele fără marcajul SGR să fie colectate în sacii destinați acestui scop în zonele rurale”, a menționat directorul TEGA.
Doar 62% din cantitatea totală de sticle colectate anul trecut
În județul Covasna, TEGA se ocupă de colectarea deșeurilor în majoritatea zonelor, totalizând 70 de localități.
Potrivit Biroului de presă al societății, cantitatea de sticle colectate a scăzut semnificativ, în acest an: de la 773,561 tone în 2023, la 482,155 tone anul acesta – adică doar 62,3% din cantitatea de anul trecut.
Máthé László a vorbit, în mai multe rânduri, despre importanța colectării selective a deșeurilor.
„Față de anul trecut, cantitatea de echipamente electrocasnice uzate colectate a fost de 138,518 tone comparativ cu 148,992 tone în 2023 – continuând tendința ușor descendentă din ultimii ani.
În schimb, s-a înregistrat o creștere semnificativă a cantității de deșeuri voluminoase: de la 588,960 tone în 2023 la 915,780 tone în 2024”, se arată în comunicatul de presă transmis către Mesagerul de Covasna.
„Scopul acestei acțiuni este ca clienții noștri să scape de deșeurile voluminoase generate în mod obișnuit în gospodărie, în cantități rezonabile dictate de bunul simț, nu de zeci de ani de acumulări de cauciucuri uzate sau de cantități mari de deșeuri rezultate în urma achiziționării sau moștenirii unei case. Vestea bună este că aceste lucruri nu mai ajung în păduri sau pe malurile râurilor, deoarece oamenii s-au obișnuit că există colectare periodică de deșeuri voluminoase”, a subliniat directorul TEGA SA, Máthé László
Potrivit acestuia,următorul program de colectare a deșeurilor voluminoase va începe probabil în luna martie 2025.
Colectarea mobilierului vechi, în Sfântu Gheorghe, se face GRATUIT, pe baza unei programări la numărul de telefon: 026 7310 123.
M.D.C.