Cantitatea de deşeuri colectate selectiv anul acesta în judeţul Covasna a fost mai mare decât anul trecut, a anunţat, miercuri, operatorul regional de salubritate Tega S.A, la încheierea campaniei din 2023.

Potrivit conducerii societăţii, în cadrul acestei campanii, începută în primăvară şi încheiată luna aceasta, au fost colectate 228.480 kilograme de anvelope uzate, mobilier şi alte deşeuri voluminoase, faţă de 185.200 kilograme de deşeuri de acest gen strânse anul trecut. De asemenea, au fost adunate 507.430 kilograme de sticle, faţă de 423.454 kilograme în 2022.

„Operatorul regional de salubritate Tega S.A. a încheiat campania de colectare a deşeurilor selective pentru anul 2023, care s-a desfăşurat de la jumătatea lunii martie până în noiembrie, iar prima concluzie este că numărul persoanelor care au participat a crescut şi în acest an (…) În schimbul sticlelor şi borcanelor, Tega a oferit şi în acest an 0,5 litri de bere şi apă la fiecare 5 kg de deşeuri depuse la Sfântu Gheorghe. În cadrul campaniei, care devine din ce în ce mai populară în fiecare an, au fost mult mai mulţi participanţi anul acesta faţă de anul trecut: 8.306 persoane în total care au depus 507.430 kg de sticle, faţă de anul trecut când au participat în total 7.002 persoane, care au depus un total de 423.454 kg de sticle (…) Deşi aceasta este cea mai populară campanie a noastră, probabil că sistemul de garanţie-returnare a taxei nu ne va permite să mai organizăm astfel de campanii. Este prea devreme pentru a ne pronunţa cu certitudine, dar indiciile sunt că anul acesta va fi ultima”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Cantitatea de deşeuri electronice a fost, însă, mai mică faţă de cea de anul trecut, fiind colectate 89.608 kilograme faţă de 99.277 kilograme în 2022.

„Avem un singur obiectiv, dar îl abordăm din două direcţii: să ducem cât mai puţine gunoaie în natură şi să scăpăm cât mai mulţi oameni de lucrurile pe care le vedem mai târziu ca fiind gunoaie la marginea pădurii, pe malul apelor sau în altă parte în natură. Am colectat deşeuri selective, deşeuri electronice şi sticlă în Sfântu Gheorghe şi în toate cele 112 comune în care TEGA colectează deşeuri. Colegii noştri au muncit mult, am văzut că oamenii din judeţ vor să facă ceva pentru a face mediul mai curat, iar colectarea deşeurilor este cu siguranţă un succes. Singurul domeniu în care s-au colectat mai puţine materiale a fost cel al deşeurilor electronice, însă aici se remarcă două lucruri: unul este că nu mai există electrocasnice mari şi televizoare vechi, iar celălalt este că există mai multe programe naţionale care vizează aceste aparate, dar, în ciuda acestui fapt, nu putem spune că a scăzut foarte mult cantitatea de materiale colectate”, a afirmat directorul TEGA, Mathe Laszlo, citat în comunicat.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Sursa foto: TEGA S.A.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail