Primarul Antal Arpad, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipiul Sfântu Gheorghe îşi va depune candidatura pentru titlul de „Capitala Culturală Europeană” pentru anul 2021, în numele regiunii Ţinutului Secuiesc.
Acesta a declarat că proiectul va fi depus de municipiul Sfântu Gheorghe, deoarece aceste candidaturi pot fi depuse de un oraş și în numele unei regiuni. Antal Arpad a ţinut să precizeze că nu este vorba despre un proiect politic, ci despre un proiect al unei regiuni, parteneri fiind în acest demers Consiliul Judeţean Covasna, Consiliul Judeţean Harghita, primăriile din Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Sovata şi Gheorgheni.
Edilul municipiului Sfântu Gheorghe a menţionat că se doreşte atragerea comunităţii româneşti, prin asociaţii neguvernamentale, dar şi a comunităţii rome, „pentru a arăta atât cultura fiecăruia separat, dar şi cultura noastră comună, în această regiune”.
„Cred că avem şanse reale de a câştiga acest titlu, deoarece, cel puţin până acum suntem singurii care ne-am gândit să candidăm în numele unei regiuni, nu doar ca localitate (…) Eu cred că este foarte important pentru noi, chiar şi în mijlocul acestor dispute politice, să arătăm că în timp ce unii mai sunt preocupaţi să numere steagurile de pe primăriile din Ţinutul Secuiesc, noi ducem regiunea Ţinutului Secuiesc într-o competiţie europeană. Această regiune există, indiferent dacă unii o recunosc sau nu, şi cred că e important să o plasăm pe harta Europei. Eu am speranţa că prin acest proiect comunităţile maghiare, române şi rome din Ţinutul Secuiesc vor ajunge mai aproape şi ne vom cunoaşte mai bine. Poate că acest proiect ne va face să gândim împreună pentru viitorul întregii comunităţi din Ţinutul Secuiesc”, a explicat primarul. În opinia sa, această competiţie reprezintă o ocazie foarte bună de a arăta cât de incorect sunt finanţate instituţiile de cultură, în acest moment, în România. „Ştim că şi până acum am fost pe locul întâi în ţară în ceea ce priveşte alocarea de fonduri către instituţii culturale (…) Deci, este o ocazie de a arăta că oraşele mari şi bogate au instituţii de cultură finanţate de Bucureşti şi oraşele mai mici, care totuşi încearcă să se mişte, au instituţii de cultură finanţate de autorităţile locale”, a încheiat primarul Antal Arpad.
În anul 2021, orașe din Grecia şi România vor putea candida pentru titlul de Capitala Europeană a Culturii. Proiectul trebuie depus în anul 2015. Din ultimele informaţii, oraşele Cluj, Timişoara, Iaşi şi Braşov şi-au arătat intenţia de a candida pentru acest titlu.
Ana Alina Costache