Au trecut deja patru luni de când Rusia a început agresiunea împotriva Ucrainei, patru luni de bombardamente continue, de distrugeri și ucideri, și încă nu există niciun semn că această nebunie va înceta. Paralel cu tot felul de declarații belicoase hilare ale liderilor ruși, acțiunile militare propriu-zise se desfășoară cu frenezie, având efecte la scară planetară. Și cum oamenii au început să se sature și să se revolte, mulți își pun întrebarea „Când se va sfârși războiul?”
Se spune că faimosul savant Albert Einstein, întrebat fiind cum crede că va fi al treilea război mondial, ar fi răspuns că nu știe cum va fi al treilea război mondial, dar poate spune cum va fi al patrulea: „Cu bâtele”. Așadar, „gloriosul” Putin ține neapărat să aducă omenirea în această stare, pentru că probabil își simte sfârșitul aproape și „nu are nimic de pierdut” vrând să intre în istorie ca un veritabil învingător printre iluștrii săi înaintași, spunându-și, conform unui proverb: „Mai bine înțelept între cei morți decât prost între cei vii”.
Fără îndoială, Putin este inteligent, adică are „facultatea de a înțelege (ușor și bine) și capacitatea de a rezolva situații sau probleme noi” (cf. NDULR), însă este mai puțin rațional și deloc înțelept, căci înțelepciunea înseamnă „capacitatea de a înțelege, de a judeca lucrurile” cu prudență și multă chibzuire, nu să te arunci cu capul în zid crezând că e mai tare capul decât zidul. Un alt proverb, pe care nu-l cunoaște acest Călăreț al Apocalipsei, zice că „Ața se întinde, până se rupe”, și poporul are dreptate, într-o zi propriul său popor se va trezi și va da jos călărețul de pe cal, căci, conform unei legi universale, tot ce a început trebuie să se și sfârșească, și mai mult ca sigur că sfârșitul va fi amar. Când va veni ceasul, la sunetul trâmbițelor sfinte se vor prăbuși chiar și zidurile Ierihonului (Cartea lui Iosua, cap. VI, vol. 20) și nu va fi scăpare, oricât de puternic și apărat te-ai crede azi.
Dragi cititori, poate unii dintre dumneavoastră se vor îndoi de cele spuse mai sus, însă acestea nu sunt chiar fără temei; aducem ca argument un articol publicat de redactorul Cristi Șelaru în 10/07/2022 pe stiripesurse.ro , cu titlul: „Lech Walesa șochează și cere dezmembrarea Rusiei în 60 de țări; „Populația Rusiei trebuie redusă la 50 de milioane de locuitori” – Acum are 144 de milioane”. Da, pare șocant, dar în situația creată orice este posibil. După cum spune Cristi Șelaru citându-l: „Pentru Walesa un singur lucru poate asigura securitatea mondială: dezmembrarea Rusiei actuală, pe care el o vede ca fiind o mare putere imperială: Sunt 60 de popoare care au fost anexate, așa cum sunt astăzi o parte dintre ucraineni. Ar trebui ca aceste popoare să se ridice la luptă pentru că sunt doar două variante: ori se schimbă complet sistemul politic rusesc, ori Rusia trebuie să fie redusă la o populație mai mică de 50 de milioane de locuitori.” Un scenariu aparent imposibil, dar nimeni nu știe ce poate aduce ziua de mâine.
Există printre noi persoane vizionare capabile „să intuiască” viitorul. Cotidianul național „Jurnalul” nr. 1.172 (8.484) din 1 iulie 2022 a publicat, printre altele, un articol extrem de interesant (pag. 10-11), semnat de Mihaela Bîrzilă, cu titlul: „Legendele nu mor niciodată. Dan Ursuleanu, vizionarul de la Radio România”. De fapt, acesta este un omagiu adus unui adevărat om de cultură, căruia foștii colegi și prieteni i-au organizat o lansare de carte la 9 ani după dispariția lui în 2013, „readucându-l la viață” ”prin scrierile sale și prin imaginile alb-negru scoase din arhive”, în amintirea acestui „celebru realizator de radio”. Printre scrierile sale publicate postum se regăsește și o poezie deosebită, care merită cunoscută și de cititorii noștri, de aceea, cu scuzele de rigoare, o vom reproduce și noi din publicația amintită. Poezia a fost scrisă în 2012, deci cu aproape 10 ani înaintea evenimentelor actuale. Pe lângă caracterul vizionar, aceste versuri reprezintă o adevărată ilustrare poetică a legii universale a cauzei și efectului, căci toate acțiunile noastre din trecut și de azi vor avea efecte nebănuite în viitor:
„Dacă ucizi un fluture în China
(2012) de Dan Ursuleanu
Savanții au stabilit pur matematic Ce-a fost serios s-ar transforma în comic,
Că orice fapt are urmări directe Ce-a fost de râs devine un mormânt.
Și orice se întâmplă, simptomatic, Rusia va porni război atomic
E-o-nlănțuire cauze-efecte. Și pandemiile vor curge pe pământ.
Dacă din întâmplare comiți crima, Se vor mișca oceane continente,
De a ucide un fluture în China, Descătușând seisme și vulcani.
Se va schimba în Groenlanda clima, Nenorocirile vor fi prezente
Mont Saint-Michel își va toci colina. Peste un număr foarte mic de ani.
Dar astea vor fi fost doar începutul. Și însăși Luna, naturalul satelit,
În Golful Mexic se vor scufunda vapoare, Rupând al gravitației blestem,
Iar în Olanda se va rupe scutul Își va găsi în soare-un trist sfârșit,
Statornicit între ocean și mare. Eveniment de care eu mă tem.
În România se vor reteza Pământul își va pierde nifesima.
Localnicilor completamente banii, I se va răspândi în cer lumina,
Iar pe planetă se vor instala Dacă din întâmplare comiți crima
La guvernarea lumii talibanii. De a ucide un fluture în China.”
Așadar, lumea în care trăim se schimbă în permanență în mare parte și prin faptele noastre, ale celor aproape 8 miliarde de pământeni, săvârșite zi cu zi, care au urmări. Ajunge doar să privim războiul lui Putin cu „țările neprietene” și ne dăm seama de acest lucru.
Am spune, în concluzie, că războiul nu se va sfârși decât atunci când „mesagerul morții” va cădea de pe cal.
Mihai Trifoi