Aceasta este convingerea directorului Şcolii Generale „Comenius” din Breţcu, Ferenczi Laszlo
Directorul Şcolii Generale „Comenius” din Breţcu, dl. Ferenczi Laszlo, se implică totalmente în ceea ce înseamnă „şcoală”. El este mândru de rezultatele obţinute după modernizarea şi participarea în noile programe speciale pentru integrarea în societate a elevilor săi, şi este absolut încrezător în forţele personalului şcolii.
De ce? Eforturile elevilor din anul precedent au fost încununate de reuşita la Evaluările Naţionale, un procent de peste 80% obţinând nota de trecere, fapt ce le oferă satisfacţie atât elevilor, cât şi dascălilor. „Calitatea este cuvântul de ordine, de aceea m-am asigurat ca în anul şcolar ce urmează să am la bază numai oameni bine pregătiţi, cadre didactice calificate pentru toate structurile din zonă. Ca urmare, catedrele sunt ocupate cu titulari la aproape toate specialităţile, iar acest lucru este un minimum de garanţie al rezultatelor pe care sperăm să le avem şi în anul şcolar viitor. Clasa pregătitoare din anul ce începe pe 10 septembrie este o provocare, însă am asigurat toate condiţiile pentru primirea acestor copii, la secţia maghiară având înscrişi deja un total de 20 de şcolari”, ne-a spus domnul Ferenczi Laszlo.
Acesta a menţionat faptul că şcoala dispune de laboratoare, cabinet de informatică, bibliotecă, înzestrate cu table interactive, proiectoare, etc. Şi pentru că, aşa cum ne-a spus domnul director „a trecut o bună perioadă de timp fără să avem o modificare completă, în afară de cea realizată de personal”, momentan se realizează o igienizare generală şi o modernizare a ambelor clădiri şcolare din localitate, pentru ca la începutul noului an şcolar elevii care învaţă la unităţile de învăţământ din Breţcu să aibă parte de cele mai bune condiţii. „O şcoală care tinde să fie bine cotată, trebuie să fie la curent cu noutăţile. În limita bugetului nostru, încercăm să asigurăm materiale elevilor noştri, pentru un contact cu lumea tehnologică, deoarece ştim cu toţii cât de mult contează studiul la cea mai înaltă clasă!”, a precizat Ferenczi Laszlo.
Cadrele didactice se pregătesc continuu
Pe lângă asigurarea condiţiilor materiale pentru elevi, cadrele didactice din Breţcu s-au pregătit pentru începerea noului an şcolar. Astfel, în această vară, în cadrul unui proiect al Universităţii „Babes-Bolyai” din Cluj, Şcoala „Comenius” a participat la o formare pentru învăţători care predau la clase pentru minorităţi. De asemenea, învăţătorii de la secţia română, care au în componenţa clasei şi copii de alte etnii, au realizat o pregătire a predării limbii române în condiţiile şcolii, sau a predării în limbile minorităţilor. Totodată, se preconizează ca în anul şcolar ce urmează, cadrele didactice să se înscrie la programele de formare care deja au fost demarate, precum „Bacovia”, unde au fost înscrise şi au parcurs această formare, în primă etapă, toate educatoarele. Profesorii se pot înscrie în programul „Epigoni”, care începe în cursul acestui an şcolar, dar şi la alte programe de formare asigurate de Casa Corpului Didactic, şi organizate la nivelul şcolii.
Programul „Şcoală după şcoală”, o reuşită
Pentru a veni în sprijinul copiilor şi pentru a le da o altenativă de petrecere a timpului de după orele de curs, în anul 2010 Şcoala „Comenius” din Breţcu, alături de o altă unitate de învăţământ din comuna Boroşneu Mare, a intrat în programul „Şcoală după şcoală” derulat de Fundaţia pentru Rromi, cu sediul la Cluj. Potrivit directorului Ferenczi Laszlo „alegerea făcută în anul 2010, a fost o alegere înţeleaptă” deoarece acest proiect dă roade la Breţcu.
Ca urmare, prezenţa copiilor la acest program a fost una destul de bună – 25 de copii din cei 30 înscrişi în program participând zilnic la activităţile aferente. Cursurile au loc după-amiaza, şi includ o masă caldă. Cu toate acestea, dl. director e de părere că nu acea „masă caldă” este punctul de atracţie pentru copii, ci faptul că participă la cursuri educative, sub îndrumarea a cinci cadre didactice, dintre care trei învăţători, un profesor de limbă străină şi un profesor de informatică. Dotarea este de o aşa manieră încât ar satisface şi cele mai înalte exigenţe pentru o activitate extraşcolară pentru copii. Astfel, în acest program copiii dispun de toate dotările necesare, de la calculator până la imprimantă, de la creioane colorate până la caiete de lucru, toate acestea asigurate de Roma Education Found. Mulţumită acestor activităţi, copiii încrişi în programul „Şcoală după şcoală” ies din mediul uneori nefavorbail culturalizării lor.
„Trebuie să acceptăm şi să recunoaştem că vorbim de culturi diferite. Fiecare cultură are farmecul ei. Acest program nu îi îndepărtează de cultura lor, ci din contră, le aduce în folosinţă materiale care să îi familiarizeze, să cunoască şi aspecte ale tradiţiei lor”, a menţionat directorul Şcolii Generale „Comenius” din Breţcu.
Toată comunitatea se implică în educaţie… dar sunt şi probleme
Revenind la ţelurile şi la funcţionarea şcolii din Breţcu, aceasta se bucură de tot sprijinul Primăriei, al consilierilor locali care se ocupă şi se implică în toate activităţile şcolare. Nici preoţii celor două comunităţi – romano-catolică şi ortodoxă din Breţcu nu rămân pe afară, ei de asemenea îşi pun amprenta în educaţia copiilor.
„E important ca elevii să crească în comunitate, să înveţe despre comunitatea din care provin, pentru a putea face diferenţa. Relaţia noastră cu părinţii este relativ bună, răspund mereu actualizărilor noastre, lucru ce influenţează şi odraslele” afirmă dl. director, care ne spune că totuşi, sunt şi probleme. Potrivit acestuia, una dintre acestea este şcolarizarea, deoarece în Breţcu, „sunt familii cu care trebuie să te lupţi corp la corp” pentru a asigura frecvenţa la şcoală a elevilor. O altă problemă o constituie asigurarea manualelor, la unele discipline învăţându-se după manuale vechi din anul 1995, dar şi lipsa personalului administrativ – angajarea acestui tip de personal reprezintând o problemă, deoarece conform acelei hotărâri prin care înlocuirea personalului se face doar după plecarea a şapte angajaţi, este mai greu să găseşti o astfel de persoană.
Însă, cu implicare din partea tuturor, copii care învaţă la Şcoala Generală „Comenius” din Breţcu, fie că sunt din localitate sau vin din satele învecinate precum Lemnia, Mărtănuş şi Oituz, pot avea parte de un viitor „luminos”.
Diandra Pavel