Peste 300 de copii de la mai multe grădiniţe şi şcoli din judeţul Covasna, care au câştigat în sezonul trecut locul I la nivel naţional în cadrul programului de educaţie ecologică „Patrula de reciclare”, au sărbătorit împreună victoria în cadrul unei petreceri organizate vineri, la Natura Parc, de Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec.

Reprezentanta asociaţiei, Andreea Idriceanu, a declarat pentru AGERPRES că în ediţia 2013-2014 patrulele din toată ţara s-au luptat să îndeplinească un „ţel ambiţios”, acela de a contribui la colectarea a 50 de grame de deşeuri electrice pe cap de locuitor al judeţului, iar Covasna a fost primul din ţară care a reuşit să atingă acest obiectiv.

„Am vrut în cadrul acestui eco-party să îi cunoaştem pe campionii naţionali ai programului, să se cunoască şi ei între ei pentru că sunt de la mai multe unităţi şcolare, şi în acelaşi timp să celebrăm acest exemplu de responsabilitate şi solidaritate. Este vorba mai mult despre un proiect educativ decât despre o competiţie, un proiect de educaţie pe teme de colectare şi reciclare a deşeurilor electrice, care se derulează în toată ţara. În ultimul sezon, care s-a desfăşurat pe parcursul anului şcolar trecut au fost înscrise peste 1000 de şcoli, iar pentru noul sezon înscrierile au început pe 18 septembrie şi avem deja 300 de şcoli înscrise din toate judeţele (…) Noi ne-am propus să colectăm măcar 50 de grame de deşeuri electrice pe cap de locuitor, asta înseamnă două baterii şi jumătate şi nu cred că există cineva în ţara asta ca să nu se poată debarasa de o asemenea cantitate (…) Patrulele de reciclare din judeţul Covasna au fost primele din ţară care au îndeplinit obiectivul stabilit, s-au implicat exemplar, au mobilizat şi informat comunitatea”, a declarat Andreea Idriceanu.

Ea a menţionat că, potrivit legislaţiei europene, fiecare ţară are obligaţia de a colecta anual cel puţin 4 kilograme de deşeuri electrice pe cap de locuitor, dar în România se colectează doar un kilogram pe cap de locuitor.

Managerul programului „Patrula de reciclare”, Alexandra Arnăutu, a precizat că acesta a fost iniţiat în urmă cu trei ani şi este organizat cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale. ‘Faptul că judeţul Covasna a ieşit câştigător la nivel naţional spune multe nu doar despre activitatea dascălilor şi copiilor care şi-au luat în serios rolul de agenţi de reciclare, ci şi despre modul în care această comunitate ştie să-şi susţină tinerii care au încercat să-i convingă pe cei din jurul lor despre importanţa colectării selective, despre efectele nocive ale acestor deşeuri asupra sănătăţii noastre şi a naturii (…) Esenţială nu este atât cantitatea care s-a colectat, cât implicarea generaţiilor diferite şi legăturile care s-au creat’, a declarat Alexandra Arnăutu.

Petrecerea a fost animată de trupa Los Hermanos Dinamita, iar pe parcursul zilei au fost organizate diverse concursuri şi acţiuni, cum ar fi vânătoare de comori, atelierele de bricolaj, fotografie, animaţie şi artă decorativă.

Pe parcursul ediţiei 2013-2014, cei 20.000 de participanti activi în programul „Patrula reciclării” au colectat peste 360.000 kg de deşeuri electrice. RoRec urmează să-i premieze şi pe ceilalţi câştigători, respectiv patrulele de reciclare din judeţele Sibiu, Vâlcea şi Bihor.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail