Kiss László, din Sfântu Gheorghe, va parcurge 3.000 de kilometri, pe bicicletă, în 21 de zile

 

Kiss László, un bibliotecar din Sfântu Gheorghe, și-a propus să parcurgă peste 3.000 de kilometri, pe bicicletă, de la Marea Neagră, la Marea Nordului, în scopul promovării lecturii și pentru a atrage atenția asupra rolului important pe care bibliotecile școlare, universitare și bibliotecile publice le au în societatea contemporană.

Un om care citește este un om mai liber în gândire și în simțire. Acesta  a fost unul dintre gândurile care l-au determinat pe Kiss László, bibliotecar la o instituție de învățământ din Sfântu Gheorghe, (a.c.), să pornească, pe bicicletă, la drum, un drum lung, de peste 3.000 de kilometri, pentru a derula o campanie de promovare a lecturii și pentru a atrage atenția asupra rolului important pe care bibliotecile școlare, universitare  și bibliotecile publice le au în societatea contemporană, pentru a schimba percepția asupra lecturii, dar și asupra bibliotecarilor.

„Sportul, ciclismul, oferă, ca și cartea, o imensă libertate! Mie îmi place, de pildă, foarte mult, Jules Verne, și, lecturând, am ajuns să fac ciclism și să ajung, sper, în locuri în care au ajuns și eroii lui Jules Verne (….).  Lumea crede despre noi, bibliotecarii școlari, că suntem sedentari, dar nu este chiar așa. Nu suntem oameni cenușii, dar așa se crede și vreau să schimb cumva atitudinea, percepția oamenilor față de acest lucru, pentru că, schimbând atitudinea oamenilor, poate putem schimba și percepția asupra lecturii (…). Lectura oferă alternative chiar și pentru pace! (…). Oamenii sunt ușor de manipulat dacă nu se informează, dacă nu citesc”, a spus Kiss László. Iar în ziua de astăzi, tinerii, din păcate, nu prea citesc, susține acesta.

„Copiii noștri citesc din ce în ce mai puțin (…) și, vă dați seama, crește nu numai analfabetismul, dar a crescut foarte mult analfabetismul funcțional, ceea ce înseamnă că elevii, copiii noștri, dacă au în față un text mai dezvoltat nu pot să îl înțeleagă, iar dacă nu pot să îl înțeleagă, atunci nu pot să învețe. Dacă nu pot să învețe, nu reușesc să ia examenul de Bacalaureat,  și așa mai departe. Trebuie cumva, cumva să stopăm această tendință, iar noi, bibliotecarii școlari suntem cei mai avizați să facem acest lucru, bineînțeles, în colaborare cu învățătorii, cu personalul didactic (…). Noi suntem chiar poli-calificați, numai că trebuie investit în acest sens. Avem nevoie de investiții! S-au înființat foarte multe centre de documentare și de informare, dar dacă ne gândim bine la faptul că acestea s-au înființat acum 15 ani, vă dați seama că un computer are  15 ani și de atunci nu a fost reînnoit. Copiii trebuie să citească, atât pe format tipărit, cât și în format digital (….)!”, a mai spus Kiss László.

Traseul său a început în urmă cu aproximativ o săptămână. Timp de 21 de zile, va parcurge pe bicicletă mai mult de 3.000 de km, de la Marea Neagră, până la Marea Nordului și se va opri la biblioteci școlare, universitare, publice, unde va vorbi despre scopul campaniei sale. Astfel, în data de 7 iunie (a.c.) Kiss László a pornit la drum, din Constanța (de la Marea Neagră), vineri a ajuns în județ, la Sfântu Gheorghe și de acolo a plecat mai departe urmând să pedaleze  până la Marea Nordului și să participe și la Congresul Asociației Internaționale a Bibliotecilor Școlare, ce va avea loc la Maastricht în perioada 28 iunie – 03 august 2015.

„În fiecare bibliotecă școlară, dar nu numai în cele școlare, ci și în cele universitare și publice, mă voi duce și voi face campanie pe unde mă voi opri, fiindcă bibliotecile școlare, bibliotecile în general, se ocupă de educația copiilor și asta este important. Noi trebuie cumva, cumva să conlucrăm (…). Chiar și în Ungaria, Austria, în Germania, Olanda,  deci, oriunde mă voi duce, mă voi opri, voi prezenta această campanie, pentru că nu doar în România sunt aceste probleme, ci cam peste tot, și cumva, trebuie să stabilizăm această situație, și poate cu timpul să creștem numărul elevilor, numărul copiilor care să îndrăgească lectura. Avem foarte multe alternative de petrecere a timpului liber, dar și lectura trebuie să aibă locul ei între acestea!”, a declarat Kiss László.

„Pașaport de bibliotecar”

Nu a plecat la drum fără un pașaport – unul special, un ”Pașaport de bibliotecar” – un afiș care va conține ștampilele bibliotecilor și semnăturile bibliotecarilor la care a ajuns această campanie.

„În fiecare bibliotecă în care mă voi opri vom semna acest pașaport și chiar și la Maastricht, pentru că eu mă voi duce de la Marea Neagră la Marea Nordului, dar totuși, la Maastricht va fi Congresul Internațional al Bibliotecilor Școlare și acolo vom discuta și despre problema lecturii, despre problema analfabetismului. De fapt, toată ideea a venit de la Congresul de la Maastricht (…). Mergând acolo, voi transmite experiența acumulată și colegilor de aici, pentru că sunt și metodist, sunt și președinte al ABR (n.r. – Asociația Bibliotecilor din România) din județul Covasna (n.r – filiala Covasna)”, a spus Kiss László.

O campanie bine primită

Distanța pe care Kiss László o are de parcurs  este mare, iar traseul nu este ușor de parcurs, însă Inițiativa a fost bine primită. Prieteni, sportivi, s-au alăturat campaniei, însoțindu-l pe Kiss László pe anumite porțiuni de drum.

„De-a lungul drumului mă vor însoți prieteni, cicliști, cu care am discutat. De doi ani mă documentez și organizez această acțiune și astfel, este stabilit ca pe fiecare traseu să fiu însoțit, să prezint această campanie, pentru că aceasta este menirea noastră: să îi ajutăm  pe copii prin orice mijloc (…). Sunt susținut tot timpul și parcă dau altfel din pedale, pentru că la fiecare oprire, oamenii mă primesc cu foarte mult drag! Un băiat din București m-a însoțit până aici, la Sfântu Gheorghe, apoi mă vor însoți alte persoane, deci . . există o solidaritate între cicliști, între oameni, între bibliotecari!”, a mărturisit Kiss László.

Bogdan Făgărășan este unul dintre tinerii pasionați de ciclism, care s-au alăturat inițiativei lui Kiss László, însoțindu-l pe acesta, pe bicicletă, de la București, la Sfântu Gheorghe.

Sunt pasionat de ciclism și în special de ciclismul de tură lungă, pentru că este un mod prin care poți cunoaște foarte mulți oameni frumoși și, în plus, este o modalitate prin care te confrunți cu tine însuți, mai ales atunci când te întâlnești cu situații dificile, cu cățărări, cu vreme rea și așa mai departe”, a spus Bogdan Făgărășan. Acesta a declarat că a fost atras de scopul pe care Kiss László și l-a fixat și astfel a decis să îl însoțească. ”Ce m-a determinat să îl însoțesc? În primul rând, proiectul și scopul pe care îl are, eu fiind un cititor împătimit. Constat însă, din păcate, că generația tânără nu prea mai citește și în plus, dacă bibliotecile  se desființează și nu sunt finanțate, este o situație și mai gravă (…). A fost o plăcere să îl însoțesc. Întotdeauna, când mergi cu cineva la drum, timpul și distanțele se comprimă (…). Sunt și avantaje în a călători singur și i-am spus lui Laci că se va întoarce un alt om, nu doar pentru că are un scop, ci și pentru că efortul, vremea, oamenii îl vor schimba (…)!”, a spus Bogdan Făgărășan.

Cartea „oferă libertate,  fericire și dragoste, în primul rând dragoste!”

După ce se va întoarce acasă, Kiss László va continua demersul său de a-i apropia pe tineri de lectură, prin alte proiecte, deoarece, susține acesta, cartea ”oferă libertate, fericire și dragoste, în primul rând dragoste!”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail