ITM Covasna va încheia acțiunea de conștientizare și control cu privire la utilizarea corectă a produselor cu conținut de silice cristalină, la finele anului. Acțiunea a demarat în 27 aprilie 2017.

Potrivit informațiilor oferite de către reprezentanții I.T.M. Covasna, obiectivul general al campaniei îl constituie prevenirea îmbolnăvirilor profesionale generate de expunerea lucrătorilor la silice cristalină. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul este a doua cauză de deces în cele mai multe ţări dezvoltate – iar în Uniunea Europeană, cancerul este prima cauză de mortalitate profesională. Printre domeniile foarte periculoase, potrivit Comisiei Europene, se numără sectorul construcţiilor, unde aproape 70% dintre lucrători sunt expusi la „silice cristalină respirabilă”, unul dintre agenţii chimici cancerigeni cei mai periculoşi. Industriile care produc şi utilizează silice consideră că angajaţii trebuie protejaţi de posibilele efecte asupra sănătăţii ale expunerii profesionale la silice cristalină respirabilă la locul de muncă. De aceea eforturile trebuie concentrate asupra minimalizării expunerii personalului la locul de muncă la silice cristalină respirabilă.

Silicoza este o altă boală profesională, foarte răspândită printre lucrătorii în construcții, pentru care nu există tratament specific. Aceasta este cauzată de inhalarea îndelungată a pulberilor cu conținut de bioxid de siliciu liber cristalin. În cazul în care expunerea este îndelungată și la o concentrație mai mică, boala se poate manifesta chiar și la 15-20 de ani de la expunere. Printre simptome se numără scăderea rezistenței la efort fizic, greutăți la respirație, tuse și dureri toracice. Silicoza este adesea însoțită de complicații, precum tuberculoza, bronșita cronică, emfizemul pulmonar și cancerul pulmonar.

Conform Comisiei Europene, la nivel european se înregistrează anual aproximativ 100.000 de decese cauzate de  cancer, aceasta fiind, la nivelul Uniunii Europene principala cauză de mortalitate profesională.

Controale și măsuri remediale

În vederea prevenirii apariției bolilor profesionale cauzate de silicea cristalină, Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului Covasna a efectuat, în perioada iunie-iulie, controale la un număr de 10 societăţi, având un număr total de 108 lucrători,  şi au fost dispuse un număr de 22 de măsuri de remediere a neconformităţilor constatate. Printre deficienţele constatate se numără, potrivit comunicatului de presă transmis de instituție: faptul că evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională nu cuprindea şi riscul generat de expunerea lucrătorilor la silicea cristalină, lucrătorii nu erau informaţi cu privire la riscurile generate de expunerea la praful conţinut de silicea cristalină, nu a fost realizată semnalizarea de securitate în zonele cu risc specific. Astfel, s-au aplicat un număr de 22 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 4000 lei.

Un lucru îmbucurător este acela că în urma controalelor efectuate în luna octombrie, în vederea  verificării modului de realizare a măsurilor dispuse, s-a constatat faptul că toate măsurile au fost realizate.

Oana – Mihaela Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail