Un grup de iubitori de animale din municipiul Sfântu Gheorghe au făcut posiblă realizarea unei campanii de sterilizare gratuită a animalelor de companie, prin intermediul unei asociaţii germane, cu sprijinul Adăpostului de câini de la Târgu Frumos.
În perioada 5-11 octombrie, la cabinetul veterinar al Adăpostului de câini de la Câmpul Frumos, doamna doctor veterinar Nina Schöllhorn, va steriliza gratuit câinii şi pisicile locuitorilor din Sfântu Gheorghe.
Ajunsă în Sfântu Gheorghe din dorinţa unor iubitori de animale, campania de sterilizare gratuită desfăşurată de Asociaţia Tieraerztepool nu este singulară în România, medicii veterinari ai organizaţiei fiind „veterani” în ceea ce priveşte lupta pe fronturile câinilor abandonaţi din ţara noastră.
Potrivit site-ului oficial al organizaţiei, campania de sterilizare gratuită a animalelor de companie s-a extins în 11 localități (Bălan, Balş, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Râmnicu Vâlcea, Sighişoara, Suceava, Slatina, Tîrgu Mureş, Tuşnad şi Viscri), urmând ca Sfântu Gheorghe să se alăture în luna octombrie. Timp de 6 zile, doctorul german va opera în jur de 150-180 de câini şi pisici în mod gratuit, fiind necesară doar o programare prealabilă, pentru ca timpul de aşteptare să fie cât mai scurt. Medicul veterinar Nina Schöllhorn este unul dintrecei 6 medici ai asociației Tieraerztepool care cutreieră Europa de ani de zile, cu o dubiță și o asistentă.
„Am găsit pe Facebook tot felul de cunoştinţe care întrebau cum să sterilizeze animalul ca să iasă mai ieftin şi ştiam că există astfel de acţiuni. De exemplu, la Miercurea Ciuc se fac de câţiva ani, deci au fost mai multe (n.red.- acţiuni de sterilizare). Pur şi simplu am căutat să iau legătura cu Asociaţia şi cu doamna doctor. Şi cei de la adăpost au fost foarte înţelegători şi foarte cooperanţi şi asta a fost tot. Oricine din oraş care doreşte să-şi sterilizeze 1 sau 5 animale, poate să vină. Pe lângă acest lucru, dacă rămâne timp, doamna doctor s-a angajat să sterilizeze şi câţiva câini din adăpost, mai exact, cei care sunt cei mai potriviţi, cei mai bine văzuţi pentru adopţie.
Să sperăm că locuitorii vor reacţiona pozitiv şi sper să înţeleagă argumentele sterilizării. La noi situaţia este mult mai bună decât în sudul ţării sau în Suceava, sau oriunde sunt adăposturi unde se omoară câini pe bandă rulantă, dar, cu toate acestea şi noi ne-am simţi mai bine într-un oraş unde nu sunt câini vagabonzi. Câinii nu sunt agresivi pentru că mai primesc de mâncare, nu se organizează în haite şi cred că şi oamenii sunt mai drăguţi cu animalele. Nu ştiu, asta este doar o părere”, a spus Julia Prazsmary, unul dintre voluntarii care au făcut posibilă campania de sterilizare gratuită.
De ce este recomandată sterilizarea?
La prima vedere: nu contribui la creșterea populației de câini și pisici și așa aproape imposibilă de gestionat. Pe lângă asta, protejezi și sănătatea câinelui/pisicii tale!
Potrivit Legii 1059/2013 toți câinii de rasă comună și metișii ar fi trebuit sterilizați până în 1 ianuarie 2015. Cu toate că până acum nerespectarea legii nu s-a pedepsit, asta se poate întâmpla oricând, iar amenzile sunt imense (între 5.000 și 10.000 de lei).
De ce este mai sănătoasă sterilizarea?
Statistic s-a dovedit deja că în acele țări în care procentul sterilizării animalelor de companie este mai mare, acolo și speranța de viață a câinilor/pisicilor este mult mai înaltă. În cazul câinilor și pisicilor, bolile aparatului genital sunt destul de frecvente, mai ales la o vârstă înaintată: cancer, piometie, etc. Acestea, chiar dacă nu conduc imediat la moartea animalului nostru de companie, implică costuri medicale imense – și animalul suferă, stăpânul e necăjit – însă cu sterilizarea, majoritatea pot fi prevenite! Fără a vorbi de faptul că animalele de companie sterilizate sunt mai liniștite, mai echilibrate, în perioada de împerechere. Cel mai important: nu fuge de acasă și nu ajunge sub roțile mașinilor (sau în fălcile maidanezilor) într-o frumoasă zi de primăvară, gonind orbește după marea și unica iubire.
„Noi, cu toate că aici problema câinilor comunitari nu este nici de departe la fel de tragică și de disperată ca în alte părți ale țării, am avut noroc cu faptul că am reușit să organizăm și aici o campanie de sterilizări gratuite, datorită înțelegerii și cooperării conducerii TEGA, care a pus la dispoziția acțiunii atât cabinetul veterinar, cât și mașina adăpostului. Pentru că am dori să trăim într-un oraș fără câini necăjiți, numai cu câini fericiți, am spus că trebuie să profităm de această oportunitate”, a mai spus voluntarul.
Ce riscuri implică sterilizarea?
În prezent, sterilizarea este deja o operație destul de simplă, lipsită de riscuri – dar totuși, vorbim de o operație, deci pot apărea complicații. În prevenția eventualelor probleme îngrijirea pre și postoperatorie este esențială, astfel că vom întocmi pentru stăpâni o listă cu ce au de făcut, la respectarea căreia își iau angajamentul sub semnătură: animalul trebuie lăsat să se odihnească, îi trebuie asigurat un loc unde se poate recupera fără a fi deranjat de alte animale, zona operată trebuie păstrată curată, etc. Dacă totuși apar complicații, în perioada de o săptămână, cât medicul este în Sf. Gheorghe, tratamentul este gratuit. Organizaţia îşi asumă riscurile şi spune că dacă se va întâmpla ceva cu patrupedul, va suporta eventualele costuri medicale.
Cum ajung cu câinele/pisica mea la adăpost?
Între 05-11 octombrie, pe durata acțiunii de sterilizare, conducerea TEGA va pune la dispoziția acțiunii mașina adăpostului, la care se adaugă și voluntarii cu mașinile proprii. Mai multe informații/programări la numerele de telefon 0723 642 356 sau 0740 132 573.
Pentru vorbitorii de limbă engleză, aici se poate accesa un articol scris despre câinii din România: http://www.tieraerztepool.de/report/en/slatina-juli-2015 (dealtfel pagina merită răsfoită în continuare, conține multe relatări, fotografii despre proiectele din România, și nu numai)
„Omul se simte neputincios și copleșit văzând numărul câinilor care trăiesc o viață ce nu merită trăită, știindu-și mereu viața în pericol. Nu le poți îmbunătăți viața tuturor, e imposibil. (…) Prin natura lor atentă, submisivă, încearcă să se împrietenească cu noi. E fatal, cât de dependenți i-au făcut oamenii să devină, în toți acești ani. Ne iartă mereu, în mod repetat. E rușinos cum sunt tratați, și ce trebuie să îndure. Noi suntem aici să vă ajutăm – acum mai mult ca niciodată!”, spune dr. Nina Schöllhorn pe pagina organizaţiei.
Cum pot contribui la reușita acțiunii?
Dacă ai prieteni/cunoștințe/vecini care au câini, sau pisici, dar încă nu le-au sterilizat, le poți vorbi de această acțiune. Și le spui de argumente. Și că ar trebui. . .
Dacă ai vreun prieten patruped pe care uneori îl vezi, uneori îi dai de mâncare, știi cam pe unde își pierde zilele – dar trăiește de pe-o zi pe alta, nu are pe nimeni…anunță-ne! Prindem blănoșenia, și avem grijă să nu mai aducă alți urmași la fel de nenorocoși pe lume!
Sterilizare – la ce să avem grijă după operaţie
- în primele 24 ore după intervenție, animalul trebuie să stea neapărat într-un loc uscat si cald
- pisicile trebuie ținute în cușca de transport până se pot mișca în siguranță și vor rămâne în casă până ziua următoare. Trebuie avut în vedere că animalul nu se poate deplasa corespunzător și nu poate reacționa la pericol în acest timp. În timpul verii, trebuie să aveți grijă ca animalul să stea la umbră.
- nu oferiți hrană sau apă imediat după operație. Oferiți apă abia după trezirea completă. Oferiți hrană după cel puțin 12 ore de la intervenție. Evitați să administrați hrană greu digerabilă (oase, cârnați, miel).
- animalele vomită des după operație și ziua următoare, aceasta nu prezintă un motiv de îngrijorare
- dacă animalul nu vrea să mănânce în ziua după operație, oferiți-i ceva ce îi place foarte mult. Dacă tot nu mănâncă a doua zi, vă rugăm să ne contactați.
- firele de sutură se vor resorbi
- câinilor li se aplică un plasture pe rană, lăsați-l acolo până animalul și-l îndepărtează singur
- vă rugăm, nu suprasolicitați animalul în săptămâna după operație.
- Nu vă tratați animalul și nu îi administrați medicamente. Dacă apar probleme, contactați cabinetul medical.
Maricela Dan