Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) a demarat o campanie de lobby pe lângă Guvern şi Parlament în vederea scutirii de la impozitare a tichetelor de vacanţă.
Herman Rosner, unul dintre membrii Consiliului director al ANAT, principalul coordonator al campaniei, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că aceasta are ca logo TVN – 4 R, care sintetizează scopul şi obiectivele principale, respectiv „Tichete de vacanţă neimpozitate – Relansare economică, Reducerea evaziunii fiscale în turism, Reducerea consumului de medicamente şi Reducerea concediilor medicale”.
Rosner a menţionat că proiectul Legii Tichetelor de Vacanţă, transpus de Guvernul României în Ordonanţa de Urgenţă nr. 8/2009, a fost gândit pentru a sprijini turismul românesc în perioada de criză. Iniţial s-a prevăzut ca aceste tichete, suportate integral de angajatori, să fie deductibile la calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul impozitului pe venit în limita a şase salarii de bază minime brute pe ţară, iar pentru salariat să fie scutite de plata impozitului pe venituri şi a impozitelor sociaIe aferente, însă odată cu modificarea Codului fiscal în 2010 au fost impozitate cu 16%.
Potrivit ANAT, scutirea totală de impozitare a tichetelor de vacanţă va contribui la scăderea evaziunii fiscale în turism, estimată la circa 40% din totalul industriei.
„Diminuarea evaziunii fiscale în turism este aproape imposibil de realizat prin metode administrative. Există un mare număr de unităţi hoteliere mici pe teritoriul României, unele clasificate de autoritate, altele neclasificate, care sunt greu de identificat şi controlat. Evaziunea fiscală care se practică la nivelul unităţilor mici agresează unităţile turistice mai mari prin concurenţa neloială pe care o fac (…) Prin menţinerea legii şi extinderea sistemului tichetelor de vacanţă, unităţile turistice care vor primi astfel de tichete vor fi nevoite să ceară clasificarea din partea autorităţii şi să emită documente fiscale pentru a primi banii pe tichetele cu care s-au achiziţionat serviciile”, a spus Herman Rosner.
Acesta a mai adăugat că mai puţin de o treime din populaţia Românei îşi permite să meargă în concediu o dată pe an, în principal din lipsa banilor, iar tichetele de vacanţă vor compensa o parte din cheltuieli, vor contribui semnificativ la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi, implicit, la reducerea pe termen lung a costurilor pentru medicamente şi asistenţă medicală, deci va genera şi economii la bugetul de stat.
Rosner consideră că Legea tichetelor de vacanţă nu a fost suficient promovată şi aplicată, dovadă faptul că în decurs de doi ani prin acest sistem s-au derulat, conform estimărilor, cel mult 8 milioane de lei. În opinia sa, austeritatea nu a fost cea mai bună măsură pe timp de criză şi consideră că încurajarea consumului ar fi fost mai potrivită, mai ales în domeniul turismului care are un efect multiplicator.
ANAT a formulat o serie de amendamente la Ordonanţa 8/2009 aflată în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera deputaţilor şi va continua să facă lobby pe lângă Executiv şi Legislativ pentru ca tichetele de vacanţă să fie scutite de la impozitare.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES