Pentru a celebra Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală, marcată anual în data de 30 ianuarie, Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române, în parteneriat cu Ministerului Educației, dă startul Campaniei pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar – ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”
Campania se derulează la nivel național, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, în perioada ianuarie – iunie 2024, conform Calendarului anului școlar pe module pentru anul 2023 – 2024, și are ca scop informarea elevilor cu privire la noțiuni din domeniul juridic, dar și a părinților, pentru identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși elevii, în vederea reducerii victimizării.
La nivelul județului Covasna, începând de marți, 30 ianuarie a.c., la Școala Gimnazială „Comenius” Brețcu, polițiștii Biroului Siguranță Școlară și ai Biroului pentru Analiza și Prevenirea Criminalității, vor desfășura activități interactive cu elevii, abordând atât tematici pentru conștientizarea de către aceștia a consecințelor juridice ale faptelor circumscrise violenței școlare, cât și modalități în care fenomenul poate fi prevenit.
La finalizarea activităților, fiecare elev va completa un chestionar de feedback, care își propune să măsoare gradul de siguranță resimțit de elevi în unitățile de învățământ preuniversitar, să aprecieze dacă subiectele prezentate au fost înțelese și să evalueze activitatea derulată de polițiști.
Tot marți, 30 ianuarie , a fost lansat în cadrul campaniei și concursul de creație cu tema „Siguranța Școlară”, adresat elevilor din clasele VI – VIII. Concursul presupune o singură probă, ce constă în realizarea unui logo însoțit de un slogan, pe tema siguranţei şcolare. Proiectul este unul care implică întregul colectiv al unei clase participante și va fi împărțit pe trei etape – faza locală, judeţeană şi naţională.
La concurs pot participa maxim 5 unități de invățământ din fiecare județ, atât din mediul urban cât și din mediul rural. Școlile selectate de către Inspectoratul Școlar Județean Covasna pentru a participa la această activitate sunt: Școala Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului, Școala Gimnazială „Váradi József” Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Turóczi Mózes” Târgu Secuiesc și Școala Gimnazială „Comenius” Brețcu.
Concursul își propune:
- Conștientizarea tinerilor în ceea ce privește importanța siguranței în mediul școlar, înțelegerea noțiunii de violență școlară și a consecințelor negative ale acestor fenomene asupra dezvoltării psihologice a elevilor și asupra climatului educațional.
- Formarea și dezvoltarea, la elevi, a comportamentului nonviolent, a spiritului civic, a acceptării diversității, a deprinderilor de participare la viața unei societăți lipsită de orice fel de manifestări de violență școlară.
- Evaluarea formelor originale de manifestare a elevilor prin literatură și grafică.
IPJ Covasna- Compartimentul relații publice