Începută în cursul lunii martie, campania de vaccinare a efectivelor de păsări din gospodării se apropie de final. Prin aceasta se urmărește prevenirea izbucnirii unor epidemii, care ar putea fi dezastruoase pentru deținătorii de păsări de curte.

Pseudopesta aviară, boala Newcastle, sau ciuma păsărilor este o boală infecțioasă specifică păsărilor, cauzată de un virus care se poate transmite și la om. În cazul infectării unei persoane, simptomatologia este similară conjunctivitei (iritare locală a ochiului) sau gripei, în unele cazuri, iar vindecarea este relativ rapidă și ușoară. Pentru păsări, însă, această boală poate fi fatală și este deosebit de infecțioasă, iar metodele de prevenire a acesteia presupun vaccinarea și menținerea unei igiene corespunzătoare a gospodăriei, întrucât virusul se transmite cu ușurință și prin intermediul găinațului.

În cazul în care se confirmă diagnosticul de pseudopestă aviară într-o gospodărie, măsurile care se iau sunt dintre cele mai drastice: de la sacrificarea tuturor păsărilor din gospodărie și distrugerea ouălor ouate în perioada presupusă de incubaţie, până la distrugerea cărnii de la păsările provenite din exploataţie şi sacrificate în perioada presupusă de incubaţie a bolii și demararea unei anchete epidemiologice. Măsuri similare pot fi instituite de către autoritatea sanitar-veterinară și în cazul depistării bolilor specifice la oricare dintre animalele dintr-o gospodărie, motiv pentru care vaccinarea acestora la timp este deosebit de importantă.

„În această perioadă se derulează campania de vaccinare contra pseudopestei aviare. Până acum am acoperit aproximativ 83-84 la sută din efectivele de păsări. Campania a început în luna martie, iar luna aceasta este pe terminate. De acum vor mai fi vaccinați doar puii care se achiziționează, care nu au avut până acum vârsta de vaccinare. Pe raza județului Covasna, din fericire, nu au fost înregistrare cazuri de preudopestă aviară. Pericolul prezentat de această boală este dat de faptul că afecțiunea este cauzată de un virus, care poate foarte ușor să infecteze un întreg efectiv. Pentru om, virusul nu este periculos, însă produce o mortalitate foarte mare la păsări.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, dr. Sikó-Barabási Sándor, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Covasna.

Costurile de vaccinare împotriva pseudopestei aviare sunt relativ reduse. Potrivit directorului D.S.V.S.A. Covasna, vaccinul se distribuie gratuit, costul pe care proprietarul păsărilor trebuie să îl suporte este doar acela al vaccinării, care este de aproximativ un leu pentru fiecare pasăre. Vaccinarea este efectuată de către medicii veterinari de circumscripție, care își stabilesc tariful, potrivit Anexei 3 din Ordinul A.N.S.V.S.A. 35/2016 – Normele metodologice de aplicare a H.G. 1156/2013.

„Vaccinarea efectivelor de păsări dintr-o gospodărie este una dintre acțiunile obligatorii, prevăzute de către Programul Strategic al A.N.S.V.S.A. Practic, toate acțiunile sanitar-veterinare care sunt obligatorii, sunt obligația proprietarilor, care trebuie să se prezinte la medicul veterinar.”, a mai adăugat dr. Sikó-Barabási Sándor.

 

Un nou caz de pestă porcină africană, în România

Deși până acum cazurile identificate de pestă porcină africană au fost relativ rare, de la semnalarea lor în România, în 2015, boala se poate transforma oricând rapid într-o epizootie care poate decima populațiile de porcine, atât domestice, cât și sălbatice. Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă, care din fericire nu afectează și omul, dar are o rată de mortalitate de aproape 100% în cazul porcinelor. În momentul actual nu există nici un fel de tratament pentru această infecție, singurele metode de prevenție fiind  menținerea unui nivel ridicat de biosecuritate la ferme.

 

De la începutul anului, până acum, au fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană, pe teritoriul țării noastre, ambele în județul Satu Mare. Conform unui comunicat de presă emis de către A.N.S.V.S.A., în ultimul caz confirmat, virusul pestei porcine africane a fost detectat într-o probă prelevată de la un porc mistreț găsit mort pe un fond de vânătoare din pădurea Noroieni, județul Satu-Mare (la aproximativ 6 km de granița cu Ungaria și 10 km de granița cu Ucraina). Posibila modalitate de contaminare a mistrețului găsit mort este prin contactul cu alte efective de mistreți purtători ai virusului pestei porcine africane din Ungaria sau Ucraina, țări unde boala a fost diagnosticată în mediul silvatic. Urmează să fie convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în vederea informării și adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuțiilor pentru ministerele cu  responsabilități în controlul bolii, conform Hotărârii de Guvern 830/2016, care stabilește Programul Național de Control și Planul de Contingență pentru pesta porcină africană.

 

Deși infecția nu este transmisibilă la om, având în vedere rata extrem de ridicată a mortalității, precum și faptul că până acum nu a fost dezvoltat nici un tratament împotriva pestei porcine africane, scăpată de sub control, aceasta ar putea eradica în foarte scurt timp populații întregi de porcine domestice sau sălbatice deopotrivă. Iar cum românii sunt mari consumatori de carne de porc, acest lucru ar avea, la scară largă, un impact devastator pentru economia națională.

Potrivit directorului D.S.V.S.A. Covasna, deocamdată nu este nevoie de măsuri speciale la nivelul județului Covasna, în afară de verificarea circumscripției în ceea ce privește circulația animalelor.

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail