Direcția de Sănătate Publică (DSP) a județului  Covasna continuă campania de identificare și vaccinare a copiilor cu vârste între 9 luni și 9 ani, care nu au fost vaccinați împotriva rujeolei.

Conform datelor înregistrate în perioada 1-15 august a.c. la Direcția de Sănătate Publică a județului Covasna, campania de vaccinare în cele 8 centre constituite la nivelul județului avansează încet, dar sigur. Astfel, conform procentajului de imunizare, situația în centrele de vaccinare se prezintă în felul următor: Întorsura Buzăului 93%, Hăghig 93%, Sfântu Gheorghe 85%, Vâlcele 83%, Zagon 81%. Mai puțin bine stau localitățile Boroșneu Mare (51%), Zăbala (71%), Valea Crișului (78%), dar și acolo campania se află în plină desfășurare și se urmărește creșterea procentajului de copii imunizați în perioada imediat următoare.

„Aceasta este o acțiune continuă, (…) și oamenii au început să devină receptivi atunci când medicii merg în teren”- menționează dr. Santa Ferenc,  medic primar epidemiolog în cadrul Direcției de  Sănătate Publică a județului  Covasna.

În prima jumătate a lunii august au fost vaccinați 101 copii, în 5 cazuri s-a refuzat vaccinarea, iar 158 nu au fost găsiți acasă, dintr-un total de 264 înregistrați în evidențele medicilor de familie în această perioadă. Perioada concediilor și a vacanței școlare a determinat o rată mai mică de vaccinare decât s-ar fi înregistrat în altă perioadă a anului.

„Cea mai puțin receptivă la imunizare este populația romă, în special comunitatea din cartierul <<Orko>>, unde se înregistrează și câte 3 cazuri de rujeolă din aceeași familie. (…)  Restul populației, însă, vine de bunăvoie, chiar înainte de termen”- menționează dr. Santa Ferenc. De aceea se pune un mare accent pe aceste zone, întrucât „dacă lăsăm goluri, boala cea mai contagioasă la acest moment în România, rujeola, își găsește victimele. Oamenii trebuie să înțeleagă că nevaccinat nu poți să scapi de boală. Poți să ai noroc, să faci o formă ușoară, sau poți să nu ai noroc și să fie fatală”, a mai precizat acesta.

Astfel, în perioada 1- 8 august  au fost confirmate 11 cazuri noi de rujeolă, majoritatea din nuclee unde sunt mai multi copii nevaccinați.

Medicul epidemiolog ne-a mai comunicat faptul că la nivelul județului Covasna au fost rare cazurile de reacții adverse la vaccinuri și acelea au fost ușoare, nedeterminând oprirea vaccinării. Printre acestea s-au enumerat starea de febrilitate, puroi în gât, iritații locale de scurtă durată.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a subliniat într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătății că „Avem o datorie morală față de copiii noștri, să prevenim răul înainte ca el să se întâmple. Așa cum avem o datorie morală față de comunitatea în care trăim, să prevenim răul înainte ca el să se întâmple altor copii sau părinți.”

Așadar, cea mai importantă și mai corectă sursă de informare trebuie să rămână medicul.

Oana – Mihaela Bărzic

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail