Producția din acest an a culturilor de cereale păioase, la nivelul județului Covasna, este mai bogată față de anul trecut. Conducerea Direcției Agricole Covasna spune că dacă vremea va ține cu agricultorii, campania de recoltare a păioaselor ar putea să se încheie săptămâna viitore.

Deși campania de recoltare a păioaselor nu s-a încheiat încă, până în momentul de faţă fiind  realizată în  proporţie de 70%, cifrele artă că recolta este mai bogată față de cea de  anul trecut. Potrivit informaţiilor oferite de Direcţia pentru Agricultură Covasna, producţia medie la grâul de toamnă este de 3.850 kg la hectar, față de anii trecuți când media multi-anuală a fost de circa  3.200 kg/ hectar.

„Stăm destul de bine. Stadiul recoltării de cereale păioase este trecut de jumătate, deci undeva la 65-70% la nivel de județ. La culturile de grâu, din 19.295 de hectare  s-au recoltat 12.542 de hectare, deci circa 65%, cu o producție medie de 3.850 de kilograme la hectar, după ultimele date.” – a explicat directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba.

Nici la producția rapiței sau a orzului de toamnă fermierii nu se pot plânge. Potrivit datelor, din cele 1.295 de hectare de rapiță semănate au fost recoltate până în prezent 1.150, adică  aproximativ 89%,  producția medie fiind de 3.780 de kilograme la hectar: ”(…) Este un rezultat bun, chiar foarte bun putem spune. La orzul de toamnă, din 1.025 de hectare câte erau semănate s-au recoltat 979, deci în proporție de 96%, cu o producție medie de 3.650 de kilograme la hectar, iar la orzoaica de primăvară, din 2.470 de hectare semănate s-au recoltat 741 de hectare, ceea ce înseamnă circa 30%, cu o producție medie de 2.780 de kilograme la hectar.”

. . O producție mai bună, atât din punct de vedere calitativ cât și cantitativ, față de anul trecut

Konczei Csaba a declarat că în medie, față de anul trecut, din punct de vedere cantitativ producția cerealelor păioase a crescut cu peste zece procente, iar datorită lipsei precipitațiilor excesive, și calitatea cerealelor este una mai bună: „Este mai bună și din punct de vedere cantitativ cam cu 10-12 procente, în medie, decât anul trecut, dar se pare că și din punct de vedere calitativ. Marea majoritate a cerealelor s-au recoltat la o umiditate de 11-12%, care este o umiditate bună, înseamnă că nu necesită intervenții la depozitare, adică de aerisire, de uscare. Deci se pare că și calitativ este destul de bună producția”. Cu toate acestea, se pare că prețurile cerealelor nu vor fi mai bune în acest an. Conducerea Direcției Agricole Covasna a explicat că prețurile sunt influențate atât de producția la nivel național, cât și de cifrele de la nivel mondial.

„Prețurile din păcate sunt puțin mai slabe decât anul trecut, dar nu drastic. Cauzele sunt multiple: în primul și în primul rând depinde de producția națională, în al doilea rând depinde de producțiile și nivelul prețurilor din Uniunea Europeană, iar mai apoi de nivelul de producție și prețurile de la nivel mondial. Asta depinde de cotațiile la bursa cerealelor. Aceste prețuri sunt formate și de cererea și oferta de la nivel local și național, iar mai apoi sunt influențate și de cifrele și prețurile globale.” – a mai explicat Konczei Csaba.

Acesta a mai declarat că este mulțumit de culturile din acest an și că, în cazul în care nu vor cădea precipitații în perioada următoare, campania de seceriș a cerealelor păioase s-ar putea încheia în cel mult zece zile.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail