Aproximativ 85% din suprafața totală cultivată cu cartofi la nivelul județului a fost deja recoltată, suprafața fiind în creștere în acest an, față de anul anterior.
„Campania de recoltare a cartofului nu s-a terminat, încă. Mai avem de recoltat aproximativ 15-20 % din totalul suprafeței”- a spus, la finele săptămânii trecute, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna (DAJ), ing. Konczei Csaba, care a precizat că în acest an, suprafața cultivată cu cartofi, în județul Covasna, a crescut ajungând la aproximativ 14.000 de hectare.
Cartofii de consum, recoltați în proporție de 95%
Din totalul celor 14.000 de hectare, cartoful de toamnă, de consum, a fost recoltat pe 9551 de hectare, iar din totalul suprafeței cu cartofi de consum nivelul recoltării a ajuns la aproximativ 95%, adică s-au recoltat 9050 de hectare, arată datele DAJ Covasna.
Producția medie la hectar se cifrează, momentan, la circa 23 de tone, fiind, deci, la nivel apropiat de cel înregistrat anul trecut, a spus directorul Konczei Csaba.
În acest an, prețurile de valorificare sunt mai bune pentru producători, conform datelor de până acum: „Acum, prețul este foarte bun, față de anii anteriori, deși și anul trecut a fost un preț destul de bun – în jur de un leu. Acum, prețul este cam 1 leu, 1,3 lei…depinde de calitatea cartofilor. (…) Conjunctura face ca acum, cartofii să poată fi vânduți la un preț bun, dar este important ca fermierii să mențină o anumită ritmicitate și la recoltare, la stocare, dar și la livrare (…). Nu știu dacă s-a mai întâmplat ca în doi ani consecutivi să avem preț bun la cartofi. ”-a spus directorul DAJ Covasna.
Așadar, din punct de vedere al impactului asupra economiei, cartoful rămâne pilon în structura de culturi a județului.
Ana Ciorici COSTACHE