Joi, 7 iunie, în sala de festivități a Colegiului Național „Székely Mikó“ din Sfântu Gheorghe a avut loc festivitatea de premiere a copiilor care au participat la campania de „Colectare a deșeurilor selective de hârtie și carton”, inițiată de societatea TEGA S.A.

În competiție s-au înscris 14 instituții de învățământ, numărul total al grupelor și claselor implicate fiind de 66. În cadrul campaniei, participanții au colectat în total 27046,85 kg de hârtie și carton, contravaloarea acestora fiind de 5409,37 lei.

Premiile acordate câștigătorilor au constat în coșuri de gunoi interioare pentru deșeuri selective, în valoare totală de 6000 de lei, oferite de ADI SIMD (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a Sistemului de Management al Deșeurilor  din județul Covasna) și în 3 excursii în valoare totală de 6000 lei, oferite de Eco Sepsi. De asemenea, toate grupele implicate în concurs au primit câte 20 de bani pentru fiecare kilogram de hârtie și carton predat.

„Concursul care s-a desfășurat pe o perioadă de trei luni și jumătate a avut rezultate bune. Sunt convins că următoarea ediție va fi și mai tare. În orice caz, suntem convinși că suma de 20 de bani pe kg, adică 200 lei per tonă, a constituit un stimulent semnificativ. Felicităm Colegiul Național „ Székley Mikó“ pentru cele 11 tone de deșeuri colectate. Ideea a fost să implicăm și profesorii interesați în această campanie, astfel încât fiecare grupă/clasă să poată folosi suma primită în scop propriu“, a declarat directorul TEGA SA, Máthé László.

Inițiativa a fost considerată una de succes și de către ADI SIMD, care se implică activ în acțiuni care au legătură cu un mediu mai curat și o populație mai conștientă de nevoia de reciclare selectivă. „Sigur că ne bucurăm de o asemena inițiativă. Scopul ADI SIMD este chiar acela de a tematiza reciclarea cât mai mult. Entitățile care sunt interesate de acest subiect se confruntă mereu cu lipsa posibilităților de a introduce o perspectivă diferită față de deșeuri, având în vedere că aceasta este sigura cale care permite menținerea costurilor de gestiune a deșeurilor la un nivel acceptabil pe termen lung”, a spus directorul asociației, Ambrus József.

Hârtia colectată urmează a fi depozitată la Leț, care în prezent se află în administrarea societății ECO Bihor SRL. Prezent la eveniment, directorul acestei companii, Pásztai Zoltán, a precizat că aceste inițiative ar trebui repetate, să se desfășoară chiar de două ori pe an.

Acțiunile de acest gen, în care sunt implicați copiii, reprezintă calea cea mai sigură ca adulții de mâine să fie mult mai conștienți de nevoia de reciclare selectivă și mai ales de beneficiile pe care aceasta o aduce asupra mediului înconjurător. „Cred că numai începutul este greu, până când  copiii își dau seama că în celelate clase s-a adunat o grămadă de hârtie în fața tablei. Așa vor fi și motivați să adune cât mai mult. Diferențele între clase pot fi mari, depinde și de diriginte sau învățătoare, dacă consideră că 15-20 kg sunt suficiente sau urmăresc să colecteze sute de kilograme”, a spus Köllő Zsolt-Ágoston, profesorul Colegiul Național „Székely Mikó“ .

tega.ro

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail