De peste zece ani, Camelia Antal creează personaje sau reproduce personaje îndrăgite din desenele japoneze. A compus povești, îmbinând culoarea și cuvintele, și împreună cu câțiva prieteni, a  lucrat la trei numere de revistă de benzi desenate. Apoi, Camelia și-a dus pasiunea mai departe, dedicându-se artei digitale. În prezent, tânăra lucrează în cadrul unei companii de jocuri digitale, iar în timpul liber se dedică unor proiecte mai mici: portrete, ilustrații, personaje de desene japoneze și realizează costume complexe care le imită foarte bine pe cele ale personajelor.

Camelia Antal, are 25 de ani și este din Sfântu Gheorghe. A urmat cursurile Liceului de Artă „Plugor Sandor” din municipiu, după care a plecat la Cluj, unde a absolvit Universitatea de Arte și Design, la secția „grafică”. Și-a descoperit pasiunea pentru desen și pentru animațiile japoneze (n.r- anime) încă din copilărie. „Desenul a fost mereu un refugiu pentru mine. A început mai mult din joacă, însă mai mulți profesori m-au incurajat ”, ne-a spus tânăra.

De mic copil, ori de câte ori avea în față o coală de hârtie și un creion, începea să deseneze. Crea povești și încerca să transmită emoții, prin culoare, iar în perioada anilor de liceu a pornit primele pagini de benzi desenate. Ulterior, la Cluj, a realizat, împreună cu câțiva prieteni, trei numere ale unei reviste de benzi desenate: „Sunt foarte fascinată de animație, în general. Când eram  mică nu înțelegeam de ce personajele pe care le desenez nu se mișcă așa cum se mișcă la televizor, și de ce nu vorbesc – până am aflat câte cadre trebuie desenate pentru fiecare mișcare și ce trebuie să faci pentru a prinde viață personajul. Probabil inconștient, am stat să studiez fiecare mișcare și cadru de imagine, am început să observ câteva mici greșeli ce apăreau ocazional, sau trecerea prea bruscă de la un cadrul la altul. Anime-urile mi s-au părut mult mai detaliate și complexe, așa că am vrut să încerc să le desenez”, a spus Camelia.

A studiat personaje, a desenat mult, dorind să se perfecționeze în permanență: „După ce am terminat Facultatea, nu știam exact ce mă așteaptă, dar eram convinsă că va fi în domeniul digital (…). Am urmărit mulți artiști, interviuri și tutoriale pe partea aceasta. Cu fiecare desen învăț ceva nou și încerc să aplic tot ce studiez pe cont propriu (…). De câțiva ani, m-am reprofilat pe grafică de jocuri. Benzi desenate și animații realizez în timpul liber și necesită mai mult timp de studiu”, a spus Camelia.

În prezent, tânăra lucrează în cadrul unei companii de jocuri video din Cluj, ocupându-se de partea de grafică, de tot ce ține de grafică 2D (personaje, fundal, schițe, user interfață, butoane, diferite obiecte, etc), iar în timpul liber lucrează la diferite proiecte mai mici constând în portrete, illustrații; creează personaje sau reproduce personaje îndrăgite din desenele japoneze.

„Nu pot preciza numărul personajelor la care am lucrat. Am teancuri de caiete, blocuri de desen, foi și peste 50 GB de lucrări digitale. Unele finale, majoritatea studii… numărul este în creștere în fiecare zi. (…). Prefer să creez <<fan art>> – personaje deja existente, pe care încerc să le adaptez la stilul personal și totuși să le păstrez caracteristicile. Este un mod de a învăța ceva nou și totuși de a le oferi fanilor o nouă imagine a personajului. Pentru personajele originale, încerc mereu să creez o poveste pe fundal și caut să exprime o temă (…), însă vreau să fie personaje interesante pe care ai vrea să le privești un timp îndelungat”, ne-a spus Camelia.

Lucrările sale – ce au semnătura „Tsumiki” (n.r. – „Tsumiki” fiind echivalentul prenumelui său, tradus în japoneză și, totodată, numele unui personaj dintr-un serial animat japonez,în care tânăra se regăsește) pot fi văzute online.

Pasionată de „Cosplay”

În timpul liber, Camelia își petrece timpul lucrând și la mașina de cusut. Tânăra este pasionată de „Cosplay” (n.r. –„costume play”- „arta costumării”  ce presupune ca participanții să se se costumeze în personaje din desene, de jocuri video, de benzi desenate japoneze) și a realizat mai multe costume inspirate de cele ale personajelor din desenele japoneze: ”Comunitatea <<Cosplay>> este deschisă. Ne axăm pe buna dispoziție. Cui nu îi place să se costumeze într-un personaj fantastic și doar să se distreze intrând în pielea lui? (…). Este un hobby complex care ia amploare destul de repede. Cunosc mai multe persoane care au făcut din acest hobby cu un loc de muncă full time  (n.r. cu normă întreagă). Este genul de activitate care te lasă să experimentezi fără a eșua, și dacă o metodă nu merge, există tot timpul internetul și oameni dispuși să ofere sfaturi. Poate fi exact cum vrei, poți doar să coși ceva micuț, sau poți să încerci diferite tehnici mai complexe, armuri, coafat peruci, make-up,  lumini, mecanisme de mișcare, lentile, coregrafie, scenete, fotografii impresionante etc”, a explicat Camelia.

. . Aceasta a precizat că pentru ea, „Cosplay” este un mod de relaxare ideal: „Am ocazia să studiez mai îndeaproape designul unui personaj – ceea ce mă ajută cel mai mult pe planul desenului. Apoi iau toate informațiile și le modific în așa fel încât să fie în avantajul corpului uman (și nu în forma digitală). Majoritatea personajelor nu au proporții reale, poate fi destul de dificil să creezi un costum. Cu toate acestea, este un mod de relaxare și hobby-ul ideal pentru mine”, a spus Camelia.

Tânăra a realizat mai multe costume, de-a lungul timpului, însă în urmă cu aproximativ trei ani a creat unul dintre cele mai complexe costume ale sale – al personajului „Empress Himiko” din jocul „Atlantica online” lucrând timp de trei luni, aproximativ zece ore pe zi.

„Personajele din joc au un design impresionant, dar mereu am vrut să încerc ceva mai sofisticat, să aleg personaje cu o îmbrăcăminte ce foloseste elemente asiatice. Himiko a fost alegerea perfectă, și probabil am fost doar a doua persoană ce s-a aventurat în a face acest costum. Am investit în jur de 1.500 lei, am foslosit wonderflex- un plastic rezistent, ghips,molduri, rășină, multă, multă vopsea, perucă, lentile, papuci, corset. Au fost foarte multe ore de lucru, dar m-am bucurat de fiecare clipă, de toate eșecurile și de faptul că am învățat să lucrez cu o nouă metodă sau cu un nou material. Am lucrat la acest costum peste trei luni, aproximativ câte zece ore pe zi. Era vară, eram în vacanță și am avut timp să mă dedic creării costumului. A fost creat cu multă dragoste și am vrut să prezint unui public personajul și jocul”, a spus Camelia.

Premiată pentru aparițiile sale la convenții de profil

Și a reușit. S-a prezentat cu acest costum la evenimente dedicate Cosplay –ului, derulate în anul 2012. Spre exemplu, la Budapesta,  la „Mondocon”, Camelia a obținut locul 2, iar la „MCM Expo London”, a obținut locul 5 din 44 de participanți. A prezentat acest costum și la „Nijikon”, în același an.

Va continua să deseneze și să creeze costume și personaje

Camelia ne-a spus că va continua să deseneze și să creeze costume. În legătură cu planurile sale de viitor, aceasta a declarat:

„Îmi doresc să o iau incet și să mă bucur de fiecare clipă. Îmi place să creez, indiferent dacă este vorba despre desene sau Cosplay. În ziua de azi, cum totul se mișcă mai repede, de multe ori uităm că arta nu este o cursă contractronometru. Dacă ne grăbim să ajungem cât mai repede la un anumit nivel, uităm să ne bucurăm de procesul de creație și de învățare. Voi continua să desenez și să lucrez la Cosplay, în ritmul meu. Am învățat că dacă îți dorești ceva și faci tot ce poți (chiar dacă ai impresia că stai pe loc), o să ajungi unde îți dorești. Procesul și drumul de creație poate fi unul dificil atunci când aștepți rezultate imediate. Acestea apar în timp și chiar dacă nu le poți vedea în acel moment, nu înseamnă că nu există. Totul e să mergi înainte ”, ne-a spus Camelia.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail