În poemul „Eneida” de Virgiliu se vorbește despre un dar al grecilor, un cal de lemn uriaș lăsat în fața cetății Troia înainte de simularea de plecare a atacatorilor. Curioși, troienii l-au băgat în cetate, fără să bănuiască faptul că acest lucru va aduce sfârșitul Troiei.
În zilele noastre, expresia „cal troian” înseamnă „o stratagemă perfidă, folosită pentru subminarea din interior a pozițiilor adversarului”, dar și sensul de cadou otrăvit precum mărul dat de vrăjitoare prințesei ca s-o adoarmă. În legătură cu aceasta este celebră fraza „Timeo Danaos et dona ferentis” (Mi-i teamă de greci și de darurile lor).
Recentul Veto al Austriei pentru neacceptarea României și Bulgariei în spațiul Schengen ne-a adus aminte de cele amintite mai sus, făcându-ne să ne gândim că, de fapt, gestul cancelarului austriac Karl Nehammer aduce a „cal troian” pentru consensul țărilor din UE, spre satisfacția președintelui rus Putin. Ba unii chiar vorbesc despre legăturile cancelarului austriac cu președintele Rusiei și despre spionii ruși „care se simt la Viena ca acasă”. Și atunci te întrebi dacă nu cumva Austria însăși se află în Uniunea Europeană pe post de „cal troian”? menit a „sparge” coeziunea țărilor europene?! Cum-necum, dar acest „cadou” oferit românilor și bulgarilor nu face cinste nici austriecilor, nici țărilor din UE, ci dimpotrivă, a stârnit revolta populației din țările respinse a nu știu câta oară de către o altă țară.
Și mai ciudată ni se pare relația Austriei cu România. De ce este atât de „iubită” țara noastră pentru austrieci, încât firmele lor, deloc puține, își întind tentaculele peste tot în România și le aduc profituri de miliarde de euro în timp ce românii sărăcesc tot mai mult?! De aceea nu ne vor austriecii în spațiul Schengen?!!
Fără să vrem ne gândim subit la extratereștrii din filmele SF, când unele specii care ne invadează planeta intră în trupurile oamenilor pentru a se dezvolta și crește acolo hrănindu-se cu substanțele nutritive ale bieților pământeni. Alte specii se instalează în creierul localnicilor și le schimbă comportamentul, posedații devenind un fel de marionete ale lor, dar în cele din urmă pământenii înțeleg primejdia și se unesc pentru a scăpa de nenorocire.
Oare poți rămâne nepăsător când vezi cum străinii îți secătuiesc bogățiile țării tale, de care nu se pot folosi semenii tăi, pentru că cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ele s-au pus în cârdășie cu cei care ne exploatează?! Chiar azi am văzut un clip video despre modul cum se cară lemnele din România către firmele străine. Privitorul rămâne impresionat de exclamațiile de indignare ale celor care se uitau comentând trecerea unui tren de marfă cu două locomotive trăgând după ele 40 de vagoane încărcate cu bușteni, și asta zi de zi, după cum se exprimau privitorii, care privitori bineînțeles că nu aveau nicio putere de decizie, iar cei care o au și-o fi încasat demult comisionul gras și stau pitiți prin birourile lor luxoase, obosiți de atâta muncă.
Și ca să nu fie suficient, mai aflăm (sursa: știripesurse.ro) și că prin diverse puncte vamale de la frontiere intră în țară automărfare cu felurite deșeuri, trimise de societăți comerciale străine pentru societăți românești. Deșeurile vin din Germania, Italia sau Austria, după cum au constat autoritățile vamale în județele Bihor și Arad, în data de 17.12.2022, când au fost oprite la vamă trei tiruri conținând în total circa 26.000 kg de deșeuri, șoferii români neavând actele în regulă. Deci nu e destul că suntem jefuiți prin diverse metode, dar ne mai trimit cadou și deșeurile lor. De asta om fi noi atât de „iubiți” de străini? Sau pentru că răbdăm și nu protestăm?
În cele din urmă și vechile colonii africane s-au săturat de „darurile grecești” și s-au răsculat nemaisuportând nedreptățile. Noi de ce am mai răbda?! Vrem și noi, românii, să scăpăm de dependența de gazul rusesc, de ingerința străinilor în treburile țării, de jefuirea bogățiilor României, și să ne luăm soarta în propriile mâini. Fără îndoială, e greu dar nu imposibil, mai ales acum, când românii sunt extrem de nemulțumiți de cele întâmplate și de atitudinea de neînțeles a Austriei, e timpul ca și politicienii noștri să-și schimbe atitudinea și să-și facă datoria față de poporul care i-a ales în fruntea țării, căci tot mai mulți cetățeni spun că și ei au o bună parte din vină pentru neacceptarea țării noastre în spațiul Schengen.
Mihai Trifoi