În anul școlar următor, Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe își va îmbogăți oferta de școlarizare cu două calificări, la învățământul postliceal. Înscrierile sunt încă deschise.
Conducerea Liceului a declarat că în urma analizelor cerințelor pieței muncii, în planul de școlarizare pentru anul 2015-2016 vor fi introduse două calificări noi, la postliceal: ”Tehnician în comerț internațional” și „Tehnician nutriționist”:
”Ne-am gândit de vreo doi sau trei ani că e timpul să introducem în planul de școlarizare calificări noi (…). Am studiat cerințele pieței, am discutat cu agenții economici, am văzut care este tendința și din presă și am ajuns la concluzia că e bine să pornim două clase, cu calificările tehnician în comerț internațional și tehnician nutriționist (…)”, a declarat directorul Liceului, prof. Tordai Carmen.
. .
Ce vor învăța cursanții?
Cursurile se vor derula cu finanțare de la buget, pe parcursul a doi ani.
”Cursurile se vor derula pe parcursul a doi ani, atât la calificarea de tehnician în comerț, cât și la specializarea tehnician în comerț internațional, timp în care cursanții vor studia module de specialitate care îi vor ajuta să lucreze în diferite domenii”, a spus directorul Carmen Tordai. Spre exemplu, printre modulele de studiu pentru calificarea ”tehnician nutriționist” se numără: principiile alimentare și valoare nutritivă, metode de gastrotehnie, alimentația în diferite boli, întocmirea meniurilor, alimentația copiilor și adolescenților, alimentația sportivilor, alimentația femeii gravide, alimentația vârstnicilor, alimentația rațională în colectivități. Directorul Liceului a precizat că aceste module vor fi predate de cadre didactice din școală, însă ar putea fi aprofundate și cu ajutorul unor medici:
”Cadrele didactice sunt din școală, însă avem promisiuni din partea unor medici că se vor implica, benevol”, a spus prof. Carmen Tordai, care a precizat că la finalul celor doi ani de studiu, cursanții vor susţine un examen de absolvire, în urma căruia vor primi o diplomă cu care se vor putea angaja.
”Am stat de vorbă cu un patron de hotel- restaurant, care atunci când l-am informat că vom avea calificarea de tehnician nutriționist a fost puțin surprins și ne-a destăinuit faptul că în alimentația publică, patronii de restaurante, managerii de localuri, sunt obligați, conform unor reglementări (n.r. prevăzute în Regulamentul Uniunii Europene), să treacă în lista de meniu valoarea nutritivă a preparatelor și că această calificare vine în întâmpinarea dorinței lor de a avea specialiști care să facă aceste specificații. Nu doar în domeniul alimentației este nevoie de nutriționist, ci și în cluburile sportive, în căminele de vârstnici, în grădinițe, școli”, a explicat prof. Carmen Tordai.
În ceea ce privește modulele aferente calificării de ”tehnician în comerț internațional”, directorul Liceului a precizat că la finalul cursurilor, absolvenții s-ar putea angaja sau și-ar putea deschide o afacere.
Printre modulele de studiu ce vor fi parcurse de către cursanții clasei de ”tehnician în comerț internațional” se numără: coordonarea și lucrul în echipă, derularea operațiilor de import, servicii aferente operațiilor de import/ export, comunicare profesională în două limbi străine, marketing internațional, derularea operațiunilor de export, derularea de relații și contacte internaționale.
”În ceea ce privește clasa de technician în comerț international, și aici, cei care se înscriu au posibilitatea de a absolvi într-un domeniu foarte important în ziua de astăzi. Ținând cont că suntem o țară a Uniunii Europene și că se face comerț în Uniunea Europeană și nu numai, e necesar personal specializat în comerțul internațional”, a spus prof. Carmen Tordai, care a precizat că ambele calificări cuprind și ore de practică, ce se vor desfășura la instituții sau agenți economici din domeniu.
Înscrierile continuă
Directorul Liceului Tehnologic ”Constantin Brâncuși” a precizat că înscrierile sunt încă deschise, pentru ambele calificări, tuturor persoanelor interesate, cu studii de liceu finalizate cu sau fără diplomă de bacalaureat, dar și persoanelor cu studii superioare:
”Ambele calificări sunt fără taxă (…) și se pot înscrie absolvenți de liceu, cu sau fără bacalaureat, deci nu este necesară diploma de bacalaureat ca să poată să se înscrie la cele două clase de postliceal (…). Sigur, pot să se înscrie și persoane cu studii superioare și deja avem persoane cu studii superioare, înscrise (…). Sunt 28 de locuri, în fiecare clasă. Înscrierile continuă (…)”, a spus prof. Carmen Tordai.
Potrivit acesteia, dosarul de înscriere trebuie să cuprindă: diploma de bacalaureat sau o adeverință care să ateste finalizarea a 12 clase, în cazul celor care nu au diploma de bacalaureat, copie xerox a certificatului de naștere și a buletinului/ cărții de identitate și copie a certificatului de căsătorie, după caz.
***
Directorul Carmen Tordai a precizat că în ceea ce privește învățământul postliceal, în total, în anul școlar 2015 – 2016, la Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe vor funcționa trei clase: clasa de tehnician nutriționist, clasa de tehnician în comerț internațional, dar și o clasă de tehnician în activități de secretariat, an terminal (anul II) .
În ceea ce privește baza materială a Liceului, pentru noul an școlar, prof. Carmen Tordai a menționat că în perioada vacanței de vară s-au realizat investiții atât în internat, cât și în cantină și în sălile de clasă, prin înlocuirea caloriferelor:
”S-au făcut investiții mai ales în internat, în școală și în cantină. S-au înlocuit caloriferele, fiindcă era centrală nouă și caloriferele erau cele vechi și atunci s-a făcut această investiție, iar în cantină s-a investit în reamenajarea bucătăriei (…)”, a precizat directorul Carmen Tordai, care a menționat că realizarea unei săli de sport reprezintă, în continuare, un proiect important ce ar trebui realizat și că se dorește, totodată și îmbunătățirea bazei materiale a laboratoarelor de informatică.
Ana Alina Costache