Licitaţia pentru serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân, aflat la Câmpul Frumos, s-a încheiat. Societatea de salubrizare Tega, singurul participant, a câştigat dreptul de administrare a câinilor fără stăpâni din municipiul Sfântu Gheorghe.

În urma licitaţiei publice făcute de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe, s-a încheiat un contract de concesiune pe 5 ani pentru acest serviciu, între Tega şi Primăria municipiului.

Contractul prevede ca societatea Tega să se ocupe de prinderea câinilor fără stăpân din Sfântu Gheorghe şi să gestioneze adăpostul de animale de la Câmpul Frumos. Conform statisticilor şi numărătorilor Tega, în momentul de faţă pe teritoriul oraşului mai sunt liberi în jur de 190 de câini fără stăpâni. Aceştia vor fi capturaţi, în decursul unei perioade mai mari de timp, şi adăpostiţi în cele 105 cuşti pe care adăpostul de câini le posedă.

Toth Csaba, directorul firmei Tega, a menţionat că în urma concesionării, personalul angajat de către Asociaţia Nez Perce a fost păstrat. „Am preluat acelaşi personal care a fost la Asociaţia „Nez Perce”, cu gânduri pozitive. După cum am văzut la preluare, dar şi în timpul funcţionării adăpostului, suntem convinşi că au făcut o treabă foarte bună.”

Chiar dacă actualul administrator al Adăpostului este mulţumit de treaba pe care angajaţii au făcut-o şi de modul în care câinii sunt întreţinuţi, a anunţat că Tega va întreprinde câteva acţiuni de reamenajare şi modernizare în viitorul apropiat.

Metode rudimentare de prindere a câinilor

Pentru că se cunosc scandalurile din mass-media dintre iubitorii de animale şi administratorii Adăposturilor de câini, directorul Tega a dorit să puncteze că metodele pe care firma doreşte să le folosească pentru prinderea câinilor comunitari sunt omeneşti, cel mai puţin stresante şi dureroase pentru câini. Ca atare, de când Tega a preluat serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân, 4 câini au fost capturaţi cu ajutorul unor capcane. Acesta a mai spus că dacă situaţia va impune, atunci se va apela şi la tranchilizante: „În primă fază am şi încercat şi am şi avut succes cu o metodă mai rudimentară, dar mai practică pentru prindere, prin capcană. Avem două capcane în dotare şi deja patru câini au fost prinşi. Cealaltă metodă, cu tranchiliznt, este anevoioasă. Normal că pentru prinderea câinilor care sunt agresivi nu putem să mergem cu aceste metode vechi (n.r. cuşca cu capcană), ci o să folosim tranchilizantul.(…) Noi nu vrem să exterminăm câinii, ci vrem să îi punem în adăpost.”

Se promovează mai mult adopţiile integrate

Se ştie deja că în baza legii, dacă un iubitor de animale ar vrea să adopte un câine, dar nu are spaţiu sau condiţii acasă, poate să-l adopte „la distanţă”, plătind lunar o anumită sumă de bani necesară îngrijirii patrupedului. Tega va accepta orice tip de adopţie, însă directorul şi-a arătat intenţia de a promova adopţiile integrate în detrimentul adopţiilor la distanţă: „Vom milita în continuare pentru adopţii, pentru că Asociaţia Nez Perce a făcut foarte bine acest lucru, să promovăm adopţiile de câini şi să fim în măsură să-i şi verificăm pe cei care adoptă.”

Adăpostul de câini de la Câmpul Frumos a prins „viaţă” în urmă cu 6 ani, la iniţiativa iubitorului de animale şi posesorului de câini, Horia Kraus. Cei 84 de câini care sunt găzduiţi la Adăpost,  în momentul de faţă, au fost până nu demult în grija sociaţiei „Nez Perce”, care, din motive mai mult sau mai puţin personale, a hotărât să se retragă din Sfântu Gheorghe, urmând să-şi continue activitatea în Germania, locul de origine a lui Horia Kraus.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail