Începând de astăzi, până duminică, se va desfășura pentru prima dată în satul Olteni Campionatul Internațional de Atelaje cu Doi Cai. Evenimentul este organizat de către Consiliul Local al comunei Bodoc, Consiliul Județean Covasna și Federația Ecvestră Română și va coincide și cu sărbătoarea locală, Zilele Bodocului.
Terenul de atelaje din Olteni, inaugurat anul trecut şi considerat unic la nivel mondial, găzduieşte pentru prima oară Campionatul Internațional de Atelaje cu Doi Cai, competiție cotată cu două și trei stele, în urma căreia se vor stabili și echipele calificate pentru a participa la Campionatele Mondiale.
Potrivit primarului comunei Bodoc, Fodor István, în concurs s-au înscris 18 echipe, printre care una din Ungaria și una din Grecia, însă cele două nu au confirmat participarea ulterior înscrierii.
Deși vor fi testate abilitățile și îndemânarea conducătorilor de atelaje, caii vor fi vedetele acestei competiții, animale nobile, alese pe sprânceană pentru calitățile lor sportive. Tratați regește și crescuți numai pentru competiții, aceștia au nevoie de cele mai bune condiții de transport și cazare, precum și de cele mai calitative furaje, pentru a da randament maxim la concursuri.
„Majoritatea cailor înscriși în concurs sunt Lipițani, proveniți din herghelia Sâmbăta de Jos, și Cai de Sport Olandezi. Vine și o pereche de cai din herghelia Beclean – Nonius. Pentru concursul național și internațional, caii trebuie să aibă vârsta de peste 5 ani. Sunt cai care concurează foarte bine și la 15-17 ani. Acești cai nu sunt folosiți la muncă, ci doar la expoziții și la concursuri. Caii participanți la concurs au valori între 20 și 50 de mii de euro, plus harnașamentul și căruța. Și primăria Bodoc deține 13 cai de rasă, iar la această competiție vom participa cu o pereche de cai lipițani.”, a declarat primarul comunei Bodoc.
Lipițanul este o rasă de cai cu o istorie de peste 400 de ani, ale cărei origini datează din anul 1580, în Lipica, Slovenia. În acel an, Arhiducele Carol al II-lea a hotărât înființarea unei herghelii la Lipica pentru a forma o nouă rasă de cai cu alură asemănătoare calului andaluz. El a hotărât astfel pentru că toți caii de origine spaniolă erau foarte căutați la vremea aceea, iar spaniolii au interzis exportul lor. Arhiducele a ales Lipica pentru că avea clima, vegetația, și solul asemănătoare cu cele din Andaluzia, deci condițiile de creștere erau asemănătoare. Astăzi, calul lipițan este unul din cei mai apreciați cai, pentru grația sa, fiind considerat „balerinul” lumii ecvestre.
Calul de Sport Olandez este o rasă deosebită, dezvoltată relativ recent – prin anii ‘60, special pentru competiții și deosebit de apreciată pentru blândețea, grația și rezistența sa. Acești cai sunt excelenți săritori, dar agilitatea lor îi face foarte potriviți și pentru sporturile cu atelaj. Liniștiți, dar energici, se dovedesc a fi animale cu niște caractere puternice, dar echilibrate. Sunt inteligenți și dotați în mod natural cu o mare capacitate de învățare.
Nonius este o rasă de cai originară din Ungaria și creată în secolul XIX. Aceasta se remarcă prin statura sa impunătoare și prin culoarea predominant neagră. Numele nonius provine de la armăsarul englezo-normand Nonius, născut la Calvados și care a fost capturat din herghelia Rosières-aux-Salines de către armata imperiului Habsburgic la înfrângerea lui Napoleon în anul 1815, de unde a fost dus la Viena. De aici, în anul 1816 a fost dus la herghelia de stat de la Mezőhegyes, fondată de către împăratul Joseph II. în 1784, unde a fost folosit ca și armăsar până la 1832. Rasa a fost creată special pentru nevoile cavaleriei, întrunind toate calitățile pe care trebuie să le aibă un cal militar: conformație, capacitate energetică, fitness, caractere foarte bine adaptate condițiilor de mediu
În cadrul Federației Ecvestre Române sunt înscrise 47 de cluburi, dintre care două din județul Covasna – C.S. Lipicaidin Chichiș și C.S. Ecvestru Sfântu Gheorghe, din comuna Ilieni.
O campanie de promovare a tradițiilor locale susținută de Holzindustrie Schweighofer.