Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului a găzduit joi, 18 decembrie a.c., prima activitate Sigur.Info din judeţ. În cadrul acestei acţiuni o parte din corpul didactic al zonei Buzaielor a putut să înveţe despre Siguranţa pe Internet şi despre modalităţile prin care se pot proteja elevii de pericolele care vin din mediul online. Sigur.Info este o campanie europeană coordonată în România de fundaţia „Salvaţi Copiii” şi susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Doina Pătrunjel, formatorul judeţean al campaniei Sigur.Info, a spus în debutul activităţii că „Acesta nu este un curs de formare, ci o sesiune de informare.” Cursul a fost unul interactiv şi interesant. S-a lucrat pe echipe şi s-au purtat discuţii libere.

. .

Despre modalitatea de funcţionare a programului Sigur.Info, Doina Pătrunjel a explicat: „Din fiecare judeţ din România a participat câte o persoană la formarea naţională de la Braşov. Suntem 40 de persoane, cu sectoarele Bucureştiului cred că 45. Fiecare dintre noi va forma 100 alte de persoane din 30 de şcoli, minimum. Fiecare persoană formată va primii un ghid cu ajutorul căruia poate apoi, la rândul lui, dacă doreşte, în regim de voluntariat, să mai formeze elevi părinţi sau profesori. Atunci informaţia va fi diseminată semnificativ, iar impactul va fi într-un număr mare de şcoli.”

Toţi cei implicaţi în proiect vor activa în calitate de voluntari. Formatorul judeţean a precizat că persoanele care vor organiza 5 prezentări ale acestui proiect vor primi un certificat de Voluntar, pentru 10 prezentări se vor oferi certificate de Colaboratori la campania Sigur.Info, iar pentru 15 prezentări voluntarii vor deveni Ambasadori Sigur.Info.

Doina Pătrunjel a mai adăugat că şcolile care participă la acest proiect vor avea posibilitatea să certifice instituţia ca „şcoală sigură pe internet”: „Acest lucru este foarte important în competiţia dintre şcoli. Părinţii vor alege, cu siguranţă, o şcoală care va fi atestată ca fiind sigură pe internet.”, a spus formatorul.

Pasul următor

Pe 13 ianuarie 2015, formatorul judeţean, Doina Pătrunjel va organiza acelaşi curs de informare şi la Sfântu Gheorghe. Aici vor participa consilierii educativi din majoritatea şcolilor din judeţ, dar şi cadre didactice interesate de campanie.

Obiectivele generale ale programului  Sigur.Info

Site-ul oficial, Sigur.Info, precizează că obiectivele proiectului sunt: „creşterea gradului de conştientizare privind pericolele şi beneficiile mediului online, gestionarea unei linii de consiliere şi a unei linii de raportare ca punte civile de contact, disponibile gratuit grupurilor ţintă, punerea la dispoziţia publicului larg a informaţiilor, resurselor şi uneltelor necesare pentru crearea unui mediu mai sigur şi mai responsabil pe Internet, armonizarea legislaţiei româneşti şi a procedurilor de lucru cu tendinţele europene în domeniu, prin colaborare cu organismele de stat, private şi non guvernamentale.”

Site-ul oficial mai precizează că „Proiectul Sigur.Info este dezvoltat de un Consorţiu format din „Salvaţi Copiii Romania” – Coordonator naţional, „FOCUS” – Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual şi „Positive Media”, începând cu septembrie 2008. Proiectul face parte din programul comunitar multianual de promovare a utilizării, în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii on-line, Safer Internet Plus.”

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail