Cadrele didactice de la Şcoala Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe au dat ieri  publicităţii o scrisoare deschisă prin care protestează faţă de intenţia administraţiei locale de a restructura această unitate de învăţământ, prin desfiinţarea claselor gimnaziale, pe considerentul numărului insuficient de elevi.

Semnatarii scrisorii menţionează că nu sunt de acord cu propunerea administraţiei locale ca, începând cu viitorul an şcolar, clasele gimnaziale să fie desfiinţate, iar elevii să fie mutaţi la Şcoala „Ady Endre” din Cartierul Gării.
Printre argumentele invocate în sprijinul menţinerii acestor clase se numără faptul că la grădiniţă şi la ciclul primar sunt înscrişi un număr suficient de mare de copii încât să asigure continuitatea claselor gimnaziale, inclusiv la secţia română, că şcoala „Colan” este poziţionată mai bine din punct de vedere geografic, funcţionează într-o clădire nouă, bine dotată din punct de vedere a infrastructurii, dispunând inclusiv de un complex sportiv cu bazin de înot, spre deosebire de „Ady Endre” care este o şcoală mică şi veche, de cartier.
„Acest complex şcolar format din şcoală, grădiniţă şi bază sportivă poate primi cu uşurinţă destinaţia corectă pentru o educaţie modernă. În timpurile actuale este nevoie de o bază modernă diversificată, care să asigure un nivel performant de studio”, se arată în scrisoarea semnată de dascălii de la „Nicolae Colan”, care cer autorităţilor locale să cântărească bine lucrurile, iar în luarea deciziei finale să ţină cont în primul rând de interesul copiilor.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna a atenţionat încă de anul trecut că scăderea numărului de copii din Sfântu Gheorghe impune redimensionarea reţelei de învăţământ. Şefa Inspectoratului, Keresztely Irma a declarat că, practic, clasele sub efectivul minim de elevi vor trebui desfiinţate sau comasate pentru că nu se pot susţine din punct de vedere financiar. De asemenea, a mai spus că va trebui găsită o soluţie şi pentru cele patru grupuri şcolare tehnologice din Sfântu Gheorghe, care se confruntă cu aceeaşi problemă şi în plus au rezultate slabe la învăţătură.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail