După ce pe parcursul câtorva luni de zile locatarii Căminul de bătrâni „Zathureczky Berta” din municipiul Sfântu Gheorghe au fost nevoiţi să-şi părăsească „cuiburile”, locuind la aparţi­nători sau la internatul Grupului Şcolar „Constantin Brâncuşi”, ieri au fost părtaşi la o zi specială pentru ei.

În prezenţa oficialităţilor locale, în cursul  dimineţii a avut loc inaugurarea Căminul de bătrâni „Zathureczky Berta”, după ce clădirea a suportat mai multe lucrări de reabilitare şi  modernizare. Lucrările au început în urmă cu cinci luni, şi, odată cu finalizarea lor s-au creat  18 noi locuri de cazare,  spaţii pentru cabinete  medicale, săli de recreere şi fizioterapie. Noul cămin de bătrâni îşi propune să acopere întreaga arie de nevoi specifice persoanelor în vârstă lipsite de suport familial. „Reabili­tarea acestui centru precum şi extinderea spaţiului de cazare a  fost necesară. Atât dotările cât şi personalul au ca scop integrarea în societate a beneficiarilor noştrii de vârsta a treia”,  a precizat Sztakics Eva, viceprimarul  municipiului Sfântu Gheorghe.

Cerere mare: 80 de persoane pe lista de aşteptare

Iar beneficiari sunt, iar cererea este mult mai mare decât oferta, şi ca urmare, pe lista  de aşteptare  se află 80 de persoane, deşi, odată cu  efectuarea lucrărilor de  reabilitării au fost create noi locuri de cazare.

Viceprimarul Sztakics Eva a precizat că vechiul complex  avea în jur de 17 camere,  a câte unul sau două paturi, în funcţie de preferinţa chiriaşului. În urma reabilitarii şi modernizării au fost create, la mansardă,  18 noi camere, existând astfel posibilitatea  asigurării a  cel puţin 50 de locuri de cazare. În rândul locatarilor Căminului de bătrâni sunt persoane care solicită să ocupe singure câte o cameră, dar sunt persoane în vârstă care nu suportă singurătatea şi doresc  să împartă camera cu o altă persoană, mai ales că în acest caz cheltuielile de cazare se reduc la jumătate.

Fiecare persoană vârstnică  care doreşte să se cazeze  trebuie să achite o taxă de cazare în valoare 400 de lei pe lună, care include  trei mese pe zi. „Mâncarea este foarte bună ‘ca la mama acasă’. Am inclus în alimentaţia   zilnică a bătrânilor fructe proaspete, pentru că este foarte important  să consume alimente de agest gen”, a subliniat viceprimarul.

Noul centru destinat celor  ajunşi la  vârsta a treia are în cadrul său şi o componentă de recuperare medicală, oferind servicii de consiliere psihologică, asistenţă medicală, fizioterapie şi o sală de sport. Complexul mai are o încăpere  destinată  desfăşurării unor seri cultural-artistice, o minibibliotecă şi spaţii de recreere de tip cluburi, unde  pensionarii pot  asculta radioul, se pot uita la televizor şi  pot participa la jocuri de societate de tip şah, table, cărţi sau  rummy. De asemenea, pentru  a le facilita accesul la etajele superioare ale clădirii, a fost montat şi  şi un lift.

Valoarea totală a lucrărilor se ridică la suma de 3,5 milioane de lei,  din care   2,8 milioane de lei reprezintă valoarea eligibilă pentru finanţare prin  Programul Operaţional Regional POR 2007-2013 axa prioritară 3.2 “Îmbunătăţirea  infrastructurii sociale”. Aportul propriu al Consiliului Local Sfântu Gheorghe este de 2%, iar pe lângă asta se va recupera şi TVA-ul, care ajunge la valoarea de 600.000 de lei.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail