Oricine trece pe strada Godri Ferenc din Sfântu Gheorghe, unde se află şi clădirea Centrului Maternal ce aparţine de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, poate vedea cum în peretele din partea stângă a acesteia sunt crăpături destul de mari, iar pentru a nu se prăbuşi, acesta este „proptit” cu nişte scânduri de lemn fixate în şuruburi.
În această locaţie îşi au adăpostul 15 copii minori precum şi trei mame, împreună cu cei mici, motiv pentru care ne-am interesat de la reprezentanţii DGASPC Covasna cu privire la siguranţa pe care acest imobil îl prezintă, în momentul de faţă, pentru cei ce îşi au casa, aici. Directoarea instituţiei Maria Vass, ne-a spus că ridicarea acelei „construcţii” din lemn este singura soluţie „de avarie” ce a fost indicată de un inginer specialist în rezistenţa clădirilor, a cărui expertiză a fot solicitată de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna.
„Din păcate, nu dispunem de fondurile necesare consolidării acestei clădiri. Doar peretele unde se află casa scării este fisurat, şi am luat măsura întăririi acestuia cu acea construcţie din lemn pentru a împidica prăbuşirea lui, şi o eventuală tragedie”, ne-a spus directoarea DGASPC Covasna.
Potrivit acesteia, dacă în viitorul apropiat se va aproba Hotârârea de Guvern care prevede alocarea unor sume pentru extinderea şi renovarea centelor de plasament, în cursul anului viitor se doreşte consolidarea şi renovarea clădirii precum şi extinderea acesteia pe verticală. „În momentul de faţă se fac o serie de studii în vederea întocmirii unui proiect prin care să reuşim să facem lucrările necesare la Centrul Maternal”, a declarat Maria Vass.
Până atunci, însă, nu ne râmâne decât să ne rugăm şi să sperăm că peretele va rezista până când banii necesari renovării clădirii vor veni, de la Bucureşti.
Cristina Cioba