Ploile din ultima perioadă au provocat pagube la Valea Mare. Clădirea în care funcționează cabinetul medical din localitate a fost inundată, iar în momentul de față, localnicii care au nevoie de servicii medicale sunt nevoiți să facă naveta la Sfântu Gheorghe.

Medicul Claudia Bândea a declarat că zilele trecute, când a ajuns la cabinet, a găsit echipamente medicale, documente udate.

„Când am ajuns la cabinet și am deschis sediul, curgeau şiroaie de apă din tavan, și documente, acte medicale erau udate, pe gresie erau bălţi de apă. Cablurile, prelungitoarele anexe ale aparaturii medicale erau în apă, aparatura de pe birou era udă, documente, formulare tipizate şi speciale (bilete de trimitere, concedii medicale, reţete psihotrope) de pe birou erau ude, fişe medicale erau compromise” – a declarat medicul Claudia Bândea. Ea a precizat că s-a mai întâmplat să pătrundă apa în cabinet:

„Spațiul respectiv nu e de sine stătător, e anexă a Căminului Cultural (…), iar Căminul Cultural e în renovare (…), dar eu de patru ani de zile mă plâng că îmi plouă în cabinet și că acoperișul e șubred și de patru ani de zile mi s-a spus că se va rezolva, la renovarea completă a Căminului Cultural, dar să găsesc totul așa nu s-a întâmplat. Nici instalația electrică nu este acum corespunzătoare, și aceea e compromisă (…), eu nu mă pot duce acum cu altă aparatură acolo să o conectez, pentru că ar face scurtcircuit (…). Și nici în alt spațiu nu mă pot muta, întrucât toate autorizațiile și avizele le-am obținut pentru spațiul acesta acum o lună (…). În plus, nu e atât de ușor să mă mut în alt spațiu. Îmi trebuie sediu, cu grup sanitar, cu apă, cu instalație electrică unde să pot să pun internet, spațiu pentru sala de așteptare etc (…).” – a spus doctorul Claudia Bândea. Aceasta a menționat că a transmis autorităților locale că nu se va întoarce în cabinet până ce nu va avea condiții optime de a-și desfășura activitatea acolo:

. . „Eu nu m-am dus nicăieri să fac reclamații, nu asta este intenția mea… eu mi-am anunțat forurile superioare, le-am spus că spațiul este inutilizabil, că nu mă mai pot duce la Valea Mare să lucrez și asta e tot (…). Eu nu revin în comunitate, până ce spațiul în care am fost și până acum nu este pus la dispoziție în scop al desfăşurării optime a activităţii medicale (…). Eu de dragul comunității, 12 ani de zile  m-am tot dus la Valea Mare și am fost alături de oamenii de acolo așa cum trebuie. Nu cer și nu am cerut mai mult decât un spațiu decent în care să pot practica medicina rurală.” –a spus medicul Claudia Bândea. Aceasta a precizat că le-a transmis pacienților din localitate că îi așteaptă la cabinetul medical din Sfântu Gheorghe. Aproximativ 1.000 de persoane sunt nevoite să facă naveta între cele două localități, a menționat medicul.

„Pacienții vin în Sfântu Gheorghe… au venit, săracii, deja, grupuri, grupuri, de la Valea Mare, deși știu că le este greu…au înțeles situația mea (…). Atât de mult s-au atașat și oamenii de acolo de mine și eu de ei…eu acolo <<mi-am luat zborul>> medical (…),” a mai spus medicul.

În ceea ce privește această situație, primarul comunei Valea Mare, Gheorghe Avram, a declarat:

„Doresc să fac unele precizări față de evenimentele petrecute recent în localitatea noastră. Ploile din ultima vreme au pătruns prin acoperișul Căminului Cultural din localitate aflat în reabilitare, în cabinetul medical, și au provocat unele neplăceri și pagube. Regretăm sincer aceste incidente  chiar dacă s-au petrecut independent de voința noastră și în timpul liber când acolo nu avem acces. Când s-a aflat, viceprimarul a solicitat firmei care se ocupa de reabilitare remedierea situației. Înțelegem și starea normală de nervozitate a doamnei doctor, dar nu putem înțelege  înverșunarea împotriva primarului, care a pus suflet în tot ce a făcut pentru acest cabinet medical, și dacă nu a realizat totul a fost din lipsa resurselor financiare. Dar o asigurăm pe doamna doctor  că după terminarea <<așa – zisei reabilitări>>  a Căminului Cultural ne vom ocupa și de renovarea cabinetului medical. Până, atunci însă o rugăm, dacă dorește, să vină la consultații pentru că, chiar dacă condițiile nu sunt cele mai bune, nici cele mai rele nu sunt, iar între sănătatea populației și pornirea împotriva primarului, prioritate are sănătatea, iar dacă dorește până la  rezolvarea definitivă a situației pentru cele 11 ore de consultații săptămânale îi oferim fostul sediu al grădiniței. Totodată, mă bucur că tot mai mulți tineri gândesc constructiv și se implică în viața localității și sunt convins că nu o fac la îndemnul unor vârstnici interesați. Doresc să se implice și cu candidaturi și să o facă și când se va termina campania electorală pentru că într-adevăr societatea are nevoie de spirit tânăr.”

Primarul a menționat că a verificat, ieri, situația, împreună cu o comisie și a opinat că pagubele nu sunt atât de mari, „imprimanta fiind pusă deoparte, în husa ei, iar laptopul nu avea cum să fie udat”.

„Într-adevăr, s-au udat niște documente, acte ce au fost puse la uscat și e o jumătate de găleată de apă, atâta este adunată în găleată (…)”, a menționat primarul Gheorghe Avram.

Acesta a spus că se lucrează la reabilitarea acoperișului clădirii, că urmează să se repare și interiorul și că invită medicul la fața locului pentru a discuta.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail