
În luna iunie a anului trecut scriam, cu mult entuziasm, despre o premieră pentru județul Covasna – dezvelirea bustului poetului național Mihai Eminescu – chiar de Ziua Culturii Naționale, așa cum anunța pe pagina de socializare doamna Vasilica Enea – secretar al UAT oraș Covasna.
Domnia sa ne informa atunci: „Mihai Eminescu va intra în casa noastră! Bustul monumental va fi amplasat în Parcul Tineretului din Voinești urmând a fi inaugurat la data aniversării Zilei lui de naștere, Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie 2022! Orașul COVASNA va fi prima localitate din județ care se va bucura de un astfel de monument de for public!” Despre frumoasa unitate în fapta bună am scris atunci:
https://mesageruldecovasna.ro/oamenii-generosi-se-cunosc-dupa-fapte-un-bust-al-poetului-mihai-eminescu-va-fi-amplasat-in-judetul-covasna/
Tot din pagina de socializare a domniei sale aflăm acum că bustul poetului, realizat de sculptorul sibian Ioan Cândea, este gata, dar că dezvelirea lui se amână.
„Din motive obiective soclul nu s-a edificat încă. Construirea lui va începe după aprobarea PUZ -ului pentru Parcul Tineretului și după obținerea avizului de la Comisia de avizare a monumentelor de for public. Dezvelirea monumentului se amână deci până în 31 august, Ziua Limbii Române sau dacă toate procedurile se vor încheia, până în 15 iunie 2022. ” (Vasilica Enea)
Reamintesc că inițiativa edificării bustului lui Mihai Eminescu îi aparține consilierului local dr.Nicolae Enea, iar realizarea lucrării a fost posibilă datorită oamenilor de bine care și-au adus aportul financiar prin donații generoase. Cinste lor!
Chiar dacă frumosul eveniment al dezvelirii bustului nu va avea loc de Ziua Culturii Naționale, Eminescu rămâne în sufletele noastre „Luceafărul poeziei românești”. La împlinirea a 172 de ani de la nașterea marelui poet național, în județ și în țară au loc mai multe activități culturale de omagiere. Măcar așa, din an în an să ne mai ostoim un pic „remușcarea dorului de absolut”, cum frumos scria Adrian Păunescu în poezia sa „Dor de Eminescu”:
Ce-a făcut şi-a desfăcut,
Eminescu-i remuşcarea
Dorului de absolut.
Dacă unu şi cu unu
Nu mai vor să facă doi,
Eminescu este chipul
Infinitului din noi.
Fără el oricare lucru
Şi-ar urma cărarea sa,
Fără el chiar steaua noastră
Dintre stele ar cădea.
Pe pământul vechii Dacii
Când mai mare, când mai mic,
Dacă n-ar fi Eminescu
Viaţa nu ne-ar fi nimic.
El Moldovei îi e fiul
Şi Munteniei nepot,
L-a-nfiat întreg Ardealul,
Eminescu-i peste tot!
Într-o lume relativă
Mai avem un nume sfânt,
Eminescu-i România
Tăinuită în cuvânt.”
Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail