În incinta Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC) din Sfântu Gheorghe a avut loc miercuri, 15 ianuarie 2025, dezvelirea și sfințirea bustului poetului Mihai Eminescu, în cadrul activităților organizate cu prilejul Zilei Culturii Naționale, de către Centrul European de Studii Covasna- Harghita împreună cu CEDMNC.

Acest moment solemn reprezintă un prim pas important către realizarea dezideratului comunității românești din Sfântu Gheorghe: amplasarea bustului poetului național în spațiul public al orașului. Prezența acestui bust într-un loc plin de semnificație culturală subliniază importanța integrării valorilor naționale în viața comunității locale, a menționat Dragos Burghelia, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna Harghita și Mureș

În numele organizatorilor, drd Tatiana Scurtu s-a adresat celor prezenți, spunând:

 „Astăzi, 15 ianuarie 2025, când poetul nostru național împlinește 175 de ani, de Ziua Culturii Naționale, participăm la un eveniment deosebit: dezvelirea și sfințirea bustului Poetului Național Mihai Eminescu, operă a artistei  Gabriela Muscalu, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Preluând experiența înaintașilor, conducerea Societății Civile Românești din județele Covasna și Harghita, singurele județe din țară în care românii sunt numeric minoritari, a elaborat strategia de păstrare și afirmare a identității naționale românești care cuprinde trei modalități de acțiune: prin noi înșine, prin stimularea solidarității românilor de pretutindeni cu românii din zonă și prin demersuri întreprinse la autoritățile publice centrale pentru cofinanțarea proiectelor culturale promovate de instituțiile și asociațiile din zonă.

Momentul de astăzi este parte integrantă a proiectului Solidaritatea Carpaților, proiect inițiat de regretatul Părinte Prof. Ilie Moldovan și reluat de domnul colonel în retragere Dan Prisăcaru, directorul Muzeului Militar Ferdinand I din Iași. Tot prin acest proiect, în septembrie 2024, ne-am achitat de o datorie morală față de unul din ctitorii Catedralei Ortodoxe din Sf. Gheorghe, Paraclis episcopal, prin așezarea bustului Părintelui Protopop Aurel Nistor în incinta Catedralei, realizat prin generozitatea Asociației Cultul Eroilor Regina Maria, filiala Vâlcea, respectiv a Președintelui- distinsul istoric Eugen Petrescu.

Până la înălțarea bustului părintelui protopop Pompiliu Dumbravă, cel de-al doilea ctitor al Catedralei, și până la obținerea aprobărilor din partea Consiliului Local pentru amplasarea în spațiul public, de către Forumul Civic al românilor din Covasna și Harghita și Mureș, a unui bust al Poetului Mihai Eminescu, prin generozitatea doamnei Gabriela Muscalu și a familiei sale, participăm la dezvelirea și sfințirea acestei minunate opere de sculptură. Este cel de-al doilea prețios dar, după primirea de către biblioteca Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din partea Bibliotecii Academiei Române, a manuscriselor eminesciene editate din inițiativa regretatului cărturar Eugen Simion, care statornicește prezența simbolică a marelui Geniu și veghează la strădaniile noastre de promovare a limbii române în spațiul multietnic și pliriconfesional din zonă.

Momentul de astăzi s-a concretizat în urma discuțiilor purtate de către scriitorul ieșean Ioan Muscalu cu dr. Ioan Lăcătușu, prieteni statornici încă din tinerețe. Cunoscut pentru proiectele sale culturale de sprijinire a românilor din Nordul Bucovinei și Basarabia, scriitorul Ioan Muscalu, împreună cu bustul realizat de nora sa, Gabriela Muscalu, a donat un important număr de cărți, purtând semnătura Domniei Sale, bibliotecii Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”.

Regretând faptul că autoarea bustului, din binecuvântate pricini, nu poate fi astăzi alături de noi, prezentăm câteva date despre realizările Domniei Sale. Gabriela Muscalu este absolventă a Academiei de Arte, București, secția sculptură, promoția 1992, clasa profesor Vasile Gorduz. De formație clasică, bazată pe studiu și observație, Gabriela Muscalu are o vastă experiență în portretistica plastică. Lucrările Domniei Sale, prezente în multe locații din țară stau mărturie acestui crez, acela că forma clasică nu este nicidecum depășită sau învechită atâta timp cât artistul caută cu sinceritate să descopere, să înțeleagă, să simtă, iar mai apoi să reinterpreteze într-o manieră plastică, proprie, expresivă, magia formelor în spațiu. Mihai Eminescu este un pilon important al ființei noastre naționale ,tema aceasta fiind abordată de mari sculptori români: Gheorghe Anghel, Vasile Gorduz pentru că aceste repere culturale și istorice, precum Mihai Eminescu au atras și au fascinat prin conduita morală, dragostea de țară și nu în ultimul rând, prin valoarea operelor sau faptelor care până la urma ne definesc ca popor!

În numele echipei de la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și Centrul European de Studii Covasna-Harghita, adresăm sincere mulțumiri doamnei Gabriela Muscalu și întregii familii Muscalu, domnului Ioan Luca și colegilor săi din Covasna, care au realizat soclul bustului, domnului colonel în retragere Dan Prisăcaru, reprezentanților mass-media, prin intermediul cărora iubitorii de cultură românească sunt informați despre un nou moment de cinstire a Poetului Național, de către românii din centrul țării, elevilor Colegiului Național „Mihai Viteazul”, coordonați de prof. dr. Romeo Negrea, și Dvs., tuturor celor care participați la acest eveniment de simțire românească, din cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale”.

M.D.C.

Sursa foto: Dragoș Burghelia

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail