Patruzeci de mii de lei au fost alocați pentru anul școlar 2017-2018, pentru sprijinirea tinerilor cu vârste cuprinse între șase și douăzeci de ani, din județele Covasna, Harghita și Mureș.

Apelul de proiecte lansat ieri, 18 septembrie 2017,  își propune să sprijine patruzeci de elevi talentați, din cele trei județe, cu o câte bursă în valoare de o mie de lei.

Scopul proiectului este de a-i sprijini pe tinerii cu rezultate deosebite în diverse domenii, dar cu situații materiale mai puțin favorabile, de a-și cultiva talentul și de a-și continua studiile nestingheriți. Solicitarea poate fi depusă exclusiv de către elevul care va beneficia de bursă, care va dovedi o situație școlară excepțională în anul 2016-2017, ori care a obținut în anul școlar respectiv locurile unu sau doi la competițiile județene, locurile unu-patru în competiții naționale, ori locurile unu-opt în competiții internaționale. Competițiile pot fi olimpiade școlare, concursuri sportive, ori pe teme culturale (muzică, pictură, dans, etc.). De asemenea, un alt criteriu de eligibilitate este ca beneficiarii să provină  din familii numeroase, orfani de unul sau ambii părinți, din familii monoparentale, cu părinte handicapat sau bolnav incurabil, cu venituri materiale sub medie, ceea ce împiedică procesul de educare școlară al elevului, a informat directorul executiv al Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga, în cadrul unei conferințe de presă derulată ieri.

Cerințele de formă, precum și documentația de program pentru aplicarea la program se regăsesc pe site-ul Fundației Comunitare Covasna, www.hka.ro.

Directorul Bereczki Kinga a precizat că Fundația încredințează „Asociația pentru Ocrotirea Talentelor din Ținutul Secuiesc” pentru punerea în aplicare a programului. După completarea dosarului, acesta se va trimite prin poștă, într-un singur exemplar la adresa „Asociației pentru Ocrotirea Talentelor din Ținutul Secuiesc”, str. Bisericii, nr. 1/A, cod poștal 520014,  Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Obligatoriu, formularul de aplicație, împreună cu declarația doveditoare a situației sociale, dată de directorul școlii/decanul facultății sau a dirigintelui/profesorului universitar (anexa numărul 1) vor fi trimise și electronic la adresa [email protected].

Termenul limită depunere a dosarului este de 16 octombrie 2017, rezultatele urmând să fie comunicate public de către Fundația Comunitară Covasna până la data de 30 noiembrie 2017. După decizie, între organizatorii programului și cei care vor beneficia de burse, se va întocmi un contract de sprijin, iar banii vor intra în posesia beneficiarilor până la finele lunii februarie 2018.

Sumele primite, vor fi utilizate de către câștigătorii burselor, exclusiv pentru  cultivarea talentului în numele căruia au depus aplicația, acest lucru urmând să fie dovedit printr-un raport, ce va fi depus de către beneficiar până la finalul anului școlar în curs.  Concret, daca elevul are un portofoliu bogat în pictură, de exemplu, suma primită va fi folosită numai pentru achiziționarea de materiale necesare picturii.

Programul a fost lansat anul trecut, având un fond de sponsorizare de 60.000 de lei. Din cei 48  de aplicanți, numai 42 au fost eligibili, fondurile rămase neutilizate fiind redirecționate către programul din acest an.

Conform declarației directorului executiv al Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga, „în primul rand talentul este important, să aibă rezultate peste medie, apoi se evaluează partea financiară și se face un punctaj. În cazul în care fondul nu este epuizat, sau nu sunt destule solicitări, poate să primească bursa și un copil talentat care nu e intr-o situație financiară rea.”

Deși programul se derulează pe raza județelor Covasna, Harghita și Mureș, în anul precedent, majoritatea câștigătorilor au fost din județul Covasna.

Oana-Mihaela Bărzic

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail