Programul de burse HMC – Projects in Central and Eastern Europe, organizat de Junior Achievement Romania împreună cu Headmasters’ & Headmistresses’ Conference în 13 ţări din Europa Centrală şi de Est, le oferă elevilor de clasa a X-a şansă de a studia gratuit pentru un an, într-o şcoală independentă din Marea Britanie, prin acordarea unei burse care acoperă taxele şcolare, cazarea şi cheltuielile de masă.
Până în prezent, 57 de elevi români au obţinut o bursă de studiu, iar această experienţă i-a ajutat să îşi îmbunătăţească cunoştinţele de limba engleză şi să îşi dezvolte diverse abilităţi, dincolo de spaţiul academic, implicându-se în activități extracurriculare din diferite domenii (cultură, artă, sport s.a.).
Datorită rezultatelor foarte bune, unii elevi au obţinut prelungirea bursei pentru încă un an, iar această experienţă şi-a pus amprenta asupra personalităţii şi parcursului lor pentru viitoarea cariera:
„Experienţa de studiu din Anglia mi-a deschis un unghi unic de gândire în disciplinele reale, ajutându-mă să înţeleg aplicabilitatea materiei teoretice în situaţii practice întâlnite în viaţa de zi cu zi, educaţia fiind un mijloc prin care putem să ne realizăm cu adevărat visurile.
Mentoratul este o parte importantă în metodologia de şcolarizare britanică, iar şansa de a studia mai puţine materii face ca relaţiile dintre elevi şi profesori să devină mai constructive; bogăţia resurselor şcolare face posibilă efectuarea unor studii complexe şi a învăţatului prin experimentare. În concluzie, sunt sigur că în ceea ce priveşte viitorul meu, timpul petrecut în Marea Britanie îmi va ghida alegerile legate de carieră şi viaşă.”, povesteşte Hunor-Chris Bocz, bursier HMC în anul şcolar 2014-2015.
Programul HMC se adresează elevilor talentaţi de clasa a X-a, independenţi, buni cunoscători ai limbii engleze, cu performanţe academice deosebite, implicaţi în activităţi extracurriculare şi de voluntariat. Perioada de studii petrecută în Marea Britanie este recunoscută de Ministerul Educaţiei, dar este posibil să fie necesară parcurgerea unor examene de diferenţă în funcţie de materiile studiate.
„Bursa HMC mi-a oferit şansa să studiez la un colegiu extraordinar, să cunosc oameni noi şi consider că m-am dezvoltat foarte mult ca individ în ultimul an. Comparativ cu sistemul de învăţământ românesc, sistemul britanic îţi oferă libertatea de a-ţi alege materiile pe care vrei să le studiezi şi astfel poţi să aprofundezi noţiunile învăţate. Recomand bursa aceasta tuturor tinerilor, deoarece îţi dă posibilitatea să te descoperi, să îţi dezvolţi şi valorifici calităţile şi să îţi alegi singur drumul pe care vrei să-l urmezi în viaţă.”, a declarat Teodor Clipa, bursier HMC în anul şcolar 2014-2015.
Procesul de evaluare implică mai multe etape de selecţie a candidaţilor potriviţi pentru bursă:
- trimiterea unui formular de aplicaţie electronic până pe 30 noiembrie (preselecţie);
- participarea la un test de limba engleză şi la un interviu cu reprezentanţii HMC (selecţie finală).
. .
Informaţii complete despre procesul de aplicare şi condiţiile de eligibilitate pentru elevi pot fi consultate pe site-ul http://www.jaromania.org/elevi/pagini/bursele-hmc .