Un număr de 30 de elevi merituoși și talentați din județ vor putea beneficia, anul acesta, de bursele oferite de către grupul Dr. Bock Industries AG, prin filiala  Ready Garment Technology (RGT) România. Înscrierile celor interesați se realizează până în data de 25 iunie, au anunțat, ieri, reprezentanții companiei. Pentru acest program, compania a alocat în acest an 75.000 de lei.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, reprezentanții RGT România au anunțat continuarea programului de burse pentru susținerea elevilor merituoși din județul Covasna, lansat în urmă cu doi ani.  Ca și în ediția precedentă,  programul este implementat în parteneriat cu Asociația „Bóbita” din Târgu Secuiesc.

„Acest program face parte din acțiunile cu caracter social finanțate de  către grupul nostru de firme, de către grupul Dr. Bock Industries, prin filiala din România, Ready Garment Technology (RGT) România. Este a treia ediție, este un program pe care îl derulăm cu partenerii noștri de la Asociația „Bóbita”, un program cu rezultate deosebite. Scopul constă în susținerea tinerilor valoroși din zona Covasna, tineri talentați, care au rezultate deosebite în domeniile artă, sport și în domeniile educaționale – științe reale și științe umaniste.” – a declarat, în cadrul conferinței, Adrian Pârvu, Manager Resurse Umane la RGT România.

În acest an vor fi acordate burse unui număr de 30 de elevi, cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani.

„Valoarea bursei este de 2500 de lei pe an și se acordă în zece rate lunare, pentru fiecare dintre bursieri.  Pentru acest an vom acorda un număr de 30 de burse. Ca și condiții de eligibilitate, acordăm bursele elevilor cu vârsta între 7 și 18 ani, respectiv în clasele I-XII, și care au rezultate deosebite la unul dintre domeniile prezentate anterior. (Artă, sport, științe reale, științe umane – n.r.)”.- a mai spus Adrian Pârvu.

În legătură cu edițiile anterioare ale programului de burse, reprezentanta Asociației „Bóbita”, Orban Imola, a precizat:  „În anul 2017 am avut 30 de bursieri, pe categorii de arte, sport și științe. În anul 2016, în prima fază, când am inițiat programul, era pentru 18 locuri, din care jumătate pentru copiii angajaților și jumătate pentru toți cei care doreau să participe din județ. În anul 2017, a fost liber să participe oricine. 30% au fost copiii angajaților și 70% – au primit cei care au avut diferite rezultate în domeniul sportului, artelor și științelor. (…) Am avut rezultate remarcabile; avem, de exemplu, pot să precizez, un bursier  de valoare din Întorsura Buzăului, în domeniul chimiei – a obținut foarte multe premii naționale și internaționale și suntem foarte bucuroși că am putut să îl susținem, și sunt foarte mulți tineri valoroși mai ales în categoria arte (…) Este o bucurie pentru noi că suntem întotdeauna invitați la spectacole și la diferite activități ale copiilor, și suntem prezenți când avem posibilitatea. Am fost la concerte,  am fost la diferite competiții sportive (…).

Cine și cum poate aplica pentru burse?

Organizatorii au anunțat că au pregătit un ghid al programului din acest an, în care vor putea fi găsite informațiile necesare referitoare la înscrieri, condiții de eligibilitate, documente necesare, metodologie etc. Acest ghid va fi disponibil,  din zilele următoare, pe pagina de Facebook – RGT România – și poate fi solicitat de către toți doritorii, la  adresele de mail: [email protected] sau [email protected].

Conform ghidului, programul de burse este organizat și se desfășoară pe teritoriul județului Covasna. La categoria „Sport” și la „Arte” pot aplica elevii din clasele I-XII, care au domiciliul în județul Covasna, iar la categoria „Științe”, pot aplica elevii din clasele V-XII, cu domiciliul în județ. Solicitanții bursei pot alege o singură categorie din cele enumerate mai sus, chiar dacă au rezultate remarcabile în mai multe domenii.

„Prin participant, (…) se înțelege orice persoană fizică din instituții școlare din județul Covasna, cu talent la una sau mai multe dintre următoarele categorii: sport, arte (la arte includem muzică, teatru, sculptură, pictură, design, dans, domeniul artistic și artizanal), științe. (…) Sunt acceptate numai diplomele obținute individual, nu și cele obținute pe echipă. (…) În cazul angajaților RGT România, sunt invitați să participe toți copiii angajaților, indiferent de adresa de domiciliu”- se arată în ghidul programului.

Candidații la bursă trebuie să întocmească un dosar, lista cu documentația fiind disponibilă la instituțiile de învățământ, iar angajații RGT România, pot solicita documentația necesară chiar de la sediile firmelor RGT România. Informații despre dosar pot fi accesate și pe paginile de Facebook ale RGT Romania și ale Asociației „Bóbita”, putând fi solicitate și la adresa de mail [email protected]

Câștigătorii burselor vor fi anunțați cel mai târziu în data de 25 august a.c., iar sponsorizările acordate sub formă de bursă se vor vira lunar, în contul bancar al beneficiarului, pe baza unui contract de sponsorizare. Dosarele valide vor fi evaluate de un juriu de specialitate, după criteriile stabilite în grila de evaluare. Aplicațiile vor fi selectate de către comitetul de selecție format din profesioniști în domenii conexe educației, consiliul proiectului (format din reprezentanții Asociației „Bóbita”) și a companiei RGT România. După selecția inițială, candidații rămași în concurs vor fi invitați la un interviu cu juriul.

Nu pot aplica la acest program de burse copiii sau rudele persoanelor care fac parte din juriu.

Decontarea bursei și cheltuieli eligibile

Potrivit Ghidului programului „Bursa Dr. Bock Industries 2018 – pentru susținerea copiilor talentați”, la sfârșitul programului, beneficiarii trebuie să prezinte organizatorului un eseu, care să conțină și referiri la rezultatele obținute cu ajutorul bursei.

Din sumele primite de bursieri, aceștia trebuie să își achiziționeze cărți, materiale, echipamente sau alte produse necesare în domeniul educativ, sportiv, artistic, științific. De asemenea, ei mai pot folosi bursa pentru închirierea de echipamente pentru pregătirea profesională, pot achita taxe de concurs, cheltuieli de deplasare, bilete la spectacole, cheltuieli pentru diferite cursuri, dar își pot achiziționa și echipamente vestimentare specifice domeniului pentru care depun solicitarea de acordare a bursei. Participanții la concursurile naționale și internaționale pot utiliza banii obținuți prin acest program și pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare, pe timpul competițiilor, pentru participarea la tabere de antrenament, ori pentru organizarea de expoziții.

În vederea decontării acestor cheltuieli, beneficiarii bursei trebuie să completeze, la finalul programului, un tabel de raport financiar, care să cuprindă cheltuielile eligibile efectuate în cele 10 luni în care se acordă bursa.

O altă obligație a câștigătorilor bursei este de a anexa, alături de raportul financiar și fotografii, articole de ziar ori alte materiale în care să apară logo-ul bursei RGT România, sau în care compania este menționată ca sponsor.

Cu privire la edițiile anterioare ale programului de burse, Adrian Pârvu a precizat: „A fost un program pe care l-am considerat de succes, modul în care a fost organizat a fost unul foarte bun și care a dovedit că este  viabil și că poate ajuta tinerii din zonă și atunci, am păstrat același mod de organizare. Mici diferențe sunt în datele de aplicare.”

Potrivit reprezentantei Asociației „Bóbita”, Orban Imola, în luna septembrie a acestui an, va avea loc o întâlnire a bursierilor din anul școlar 2017-2018 și a celor care vor câștiga bursele pentru anul școlar 2018-2019.

Managerul de Resurse Umane din cadrul RGT România a adăugat: „Considerăm că va fi o întâlnire foarte interesantă, pentru că va fi, cumva, predarea ștafetei de la cei care încheie anul bursier, celor care îl deschid. Această întâlnire va avea loc după ce se vor finaliza acceptările pentru anul 2018-2019.”

Despre partenerii în program

Dr. Bock Industries este un grup de firme cu capital german, lider în industria de confecții. În România are patru puncte de lucru, toate sub denumirea S.C. Ready Garment Technology Romania S.R.L. Cele patru companii din România au fuzionat recent. Începând cu 1 ianuarie 2016, firma mamă are patru filiale, câte una în fiecare țară în care își desfășoară activitatea. Cele patru companii sunt RGT Romania S.R.L., RGT Ukraine Ltd. RTG Italia S.R.L. și RGT Germany GmbH. RGT Romania S.R.L. este compusă din Fabrica de Confecții Platanus (Baraolt), Fabrica de confecții Transilvanian Trousers Company (Sfântu Gheorghe), Fabrica de confecții RHM Pants (comuna Estelnic), Ready Garment Technology – unitate de spălătorie, vopsitorie (Sfântu Gheorghe)” – se arată în Ghidul Programului.

Potrivit aceluiași document, Asociația „Bóbita” oferă programe educative non-formale pentru copii și tineri, traininguri, cursuri de perfecționare pentru pedagogi, toate bazate pe metodele educației experiențiale. Din anul 2010, asociația a aplicat pentru mai multe proiecte locale și regionale destinate pentru copii și adolescenți, pe temele autocunoașterii, dezvoltării personale, terapiei emoționale, educației prin joc, introducerii metodelor educației experiențiale în educație formală. Din anul 2013, asociația este înregistrată ca Punct pentru îngrijirea talentelor în județul Covasna. Printre programele derulate împreună cu RGT Romania se numără: tabere anuale de vară pentru copiii angajaților și alte evenimente la care participă anual peste 500 de copii. Prin aceste activități, cele două instituții încearcă să transmită valori comunității, să îndrume tinerii, să îi susțină și să îi ajute spre o dezvoltare echilibrată.

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail