Tocănițe, sărmăluțe în foi de viță și în foi de varză, bulz ciobănesc, ciorbe țărănești, plăcinte cu mălai, plăcinte cu mere, toate pregătite după rețete din străbuni, se numără printre bunătățile înscrise în concursul de gastronomie românească, derulat, ieri, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe.
Competiția, organizată în scopul promovării gastronomiei românești, se numără printre activitățile dedicate Centenarului Marii Uniri, conform conducerii instituției. La eveniment s-au înscris în jur de 25 de elevi.
„Am organizat un concurs de preparate românești. Acest eveniment a venit ca o necesitate pentru a puncta o activitate în cinstea Centenarului (…). Fiind un liceu cu specific pe alimentație publică și turism, am considerat că o parte din patrimoniul românesc este și gastronomia. Drept urmare, am ales să celebrăm Centenarul și prin acest concurs de gastronomie românească, la care participă aproximativ 25 de elevi, atât pe partea de gastronomie, cât și pe partea de cofetărie – patiserie.”- a spus directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, prof. Carmen Tordai, inițiatoare a competiției.
„Competiția, de fiecare dată va naște performanță”- președintele juriului, chef Radu Zărnescu
Din juriu a făcut parte chef Radu Zărnescu, președintele asociației culinare profesionale „Euro-Toques România”.
„Avem în concurs copii de la toate cele trei nivele de învățământ: bucătari-cofetari-patiseri, tehnicieni în gastronomie și tehnicieni nutriționiști – aceștia din urmă fiind de la învățământ postliceal. Pentru a da importanță acestui eveniment, am considerat că e bine să fie în juriu chefi de renume. Astfel, l-am invitat în școala noastră pe domnul președinte << Euro – Toques România>>, Radu Zărnescu, care ne-a onorat cu prezența dumnealui de câte ori l-am solicitat la astfel de competiții de gastronomie”, a mai declarat prof. Carmen Tordai.
„Eu sunt foarte fericit că se întâmplă astfel de acțiuni și activități, mai ales când vorbim de zona de competiție, pentru că, în opinia mea, competiția, de fiecare dată va naște performanță, ceea ce este foarte important pentru segmentul nostru, și mai ales, competiția la nivel de juniori, pentru că noi trebuie să ne formăm o viitoare elită de profesioniști (…). Obligația noastră, ca organizație profesională este să susținem asemenea demersuri. Altfel nu ne justificăm rolul într-o comunitate.”- a declarat președintele Euro – Toques România- România, chef Radu Zărnescu.
Mesaj pentru elevi: „Să se focuseze și să se concentreze pe ceea ce le place să facă, pentru că numai așa vor ajunge la performanță.”
Chef Radu Zărnescu a declarat că este foarte important ca încă din copilărie, elevilor să le fie arătată o posibilă direcție a dezvoltării lor profesionale și apoi „să se focuseze și să se concentreze pe ceea ce le place să facă, pentru că numai așa vor ajunge la performanță.”
„În general, vorbind despre o profesie, nu doar despre gastronomie, este foarte important să te focusezi pe ceea ce vrei să faci, să acorzi o atenție specială, să te implici, să-ți dorești să devii un profesionist. Dacă te implici și ești perseverent, clar că într-o bună zi vei deveni profesionist, iar în momentul în care devii profesionist, se întorc spre tine și beneficii materiale și beneficii morale, deci, reușești să întorci ceea ce tu ai pus în joc în momentul în care ai început (…). În momentul de față, în România există o carență, în sensul că foarte mulți copii nu sunt îndrumați de părinți, în prima fază… nu li se oferă o direcție. Bineînțeles, profesorii, ulterior, preiau această problemă, dar este important ca un copil să aibă din familie o pornire spre un sector (…). Este de stimat demersul unor învățători, profesori, pedagogi, instructori, maiștri care se luptă și încearcă să îi ducă pe copii la un nivel de performanță, fapt care ulterior ne va fi de folos nouă, întregii societăți”, a spus chef Radu Zărnescu.
Gastronomia solicită, potrivit acestuia, atât talent, cât și tehnică:
„Să nu uităm că gastronomia se împarte, oarecum, în două: există partea nativă, artistică, pe care trebuie să o ai și care, bineînțeles, se cultivă prin învățământ, și există partea tehnică, pentru că discutăm de un sector în care operăm cu aparate și cu echipamente tehnice, iar cele două trebuie să se combine la nivelul la care când vedem o farfurie, să ne încânte ochii, pentru că noi, prima dată, <<mâncăm>> cu ochii”, a mai spus chef Radu Zărnescu.
Atât talentul, cât și partea de cunoștințe tehnice a fost necesară și în cadrul competiției de ieri. Concurenții au „cules” rețete din familiile lor și s-au întrecut în a le valorifica. Nu au lipsit sarmalele, ciorbele, tocănițele, bulzul ciobănesc și felurite plăcinte românești – cu mere, cu mălai. Elevii au avut la dispoziție trei ore și au fost asistați, coordonați de maiștrii-instructori.
„Fiecare participant, fie că a fost la categoria – individual, sau în echipe de câte doi – a venit cu o rețetă de acasă, cu o rețetă transmisă în familie, de la bunica, la mămica, și acum au dorit să ne-o arate și nouă, pentru că iubesc acel preparat. Concurenții de la secțiunea preparate culinare românești- au pregătit de la sarmale în foi de varză, până la sărmăluțe în foi de viță, de la tocănițele de pui, ori cu sos roșu, ori cu sos alb, de la celebra iahnie românească, cu cârnați, până la ciorba țărănească și bulz ciobănesc. La categoria –deserturi – au ales atât dulciuri de bucătărie, cât și deserturi de patiserie. (…) Unii concurenți au ales să facă plăcintă sau prăjitură cu mere, ca la mama acasă, dar nu au lipsit nici celebrele clătite, care, deși provin din Franța, au fost adaptate și la noi. Alți concurenți au pregătit papanași sau plăcinte cu brânză de vaci!” – a declarat prof. Carmen Tordai.
Printre criteriile de jurizare s-au numărat: autenticitatea preparatului; aspectul; coloristica; mirosul; gustul și consistența preparatului.
La final, juriul a decis ca, la categoria preparate culinare românești, pe locul I să se claseze Dimeny Adrian și Delcze Rebeca, din clasa a XI -a – specializarea „bucătar”. Aceștia au pregătit iahnie de fasole cu cârnați. Pe locul II s-au clasat Vlăduț Arcușan și Daniel Colceriu, din clasa a XI-a, specializarea „bucătari”, ei pregătind tocăniță de pui, cu sos alb. Pe locul III s-a aflat George Istrate, din clasa a X-a –„tehnician în gastronomie”, el preparând bulz ciobănesc.
La categoria desert românesc rezultatele concursului au fost: locul I- Olivia Denisa Chetroiu, din clasa a X-a, specializarea „tehnician în gastronomie”, ea pregătind papanași; locul II- Marton Gabriela, din clasa a X-a, „cofetar-patiser”, cu prăjitură cu mere, iar locul III- Alina Lupu și Alexandra Lupu, din clasa a X-a –„cofetar-patiser”, cu prăjitură cu mălai.
Concursul gastronomic, parte a unui proiect amplu
Potrivit prof. Carmen Tordai, concursul gastronomic de ieri a făcut parte și din activitățile proiectului intitulat „Întâlnirile franco – române în domeniul turismului”, în care Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe este implicat alături de 17 licee din țară și care constă în principal, într-un schimb de expertiză între actorii din mediul educațional și de afaceri și în dezvoltarea relațiilor între instituțiile franceze și cele române.
Acel proiect a fost inițiat în anul 2016, de către Institutul Francez din România, împreună cu Ambasada Franței în România și cu Ministerul Educației – și va fi implementat pe o perioadă de patru ani, ne-a declarat directorul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, din Sfântu Gheorghe, prof. Tordai Carmen.
Prima întâlnire amplă din cadrul acestui proiect a avut loc în luna martie a anului trecut, la Lyon (Franța), unde a participat, din partea liceului covăsnean implicat, prof. de geografie Bartok Piroska. Aceasta a avut ocazia să descopere baza de practică a câtorva licee de profil, dar și restaurante și hoteluri din Franța. În cadrul proiectului, s-a format, apoi, Asociația Română a Liceelor din Industria Hotelieră si Turism– „Arliht”.
„Concursul de astăzi mai are un scop. Dacă vă mai amintiți, facem parte din Asociația <<Arliht>>, un proiect al Ministerului Educației, cu Ministerul Educației din Franța, pornit ca o idee a Institutului Francez și am făcut un calendar al activităților pe partea de turism și alimentație publică, în care asociațiile profesionale trebuie integrate în pregătirea profesională a elevilor. Drept urmare, am considerat oportun ca înainte de a ajunge pe 1 noiembrie 2018, la Oradea, unde va avea loc întâlnirea anuală a acestor licee din domeniul turismului, să avem deja o activitate în acest an școlar. Cei de la Institutul francez ne-au solicitat activități care să cuprindă și bucătăria franceză, fiindcă în anul 2019 se serbează în cele două țări, colaborarea istorică dintre Franța și România. Am cerut colegilor din alimentație publică și turism să vină cu idei în legătură cu acest eveniment, astfel încât să putem să colaborăm cu liceele din Asociația <<Arliht>>, astfel încât să marcăm colaborarea istorică dintre Franța și România”, a mai spus directorul Carmen Tordai.
Colaborarea cu Euro – Toques România va continua
Colaborarea cu specialiștii din „ Euro – Toques România România”, manifestată și prin concursul gastronomic de ieri, este una strânsă, ce va merge mai departe.
Președintele „ Euro – Toques România România”, chef Radu Zărnescu, a declarat că dorește și ca în proiectele viitoare ale Asociației, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe să se implice.
„La anul, Sibiu va fi în proiectul-pilot, <<Sibiu- regiune gastronomică europeană>> iar Asociația noastră va fi un partener strategic al consorțiului care va implementa acest proiect și, clar, ne dorim foarte mult să atragem și tineretul și zona de învățământ și profesorii.”- a precizat Radu Zărnescu.
„Noi chiar am depus zilele trecute un portofoliu de proiecte, pe tot anul 2019. În portofoliu există un proiect foarte important: vrem să organizăm prima Cupă pentru juniori, la nivel național, și sigur că dorim să o implicăm și pe doamna prof. Carmen Tordai și Liceul <<Constantin Brâncuși>>”- a mai spus președintele Euro – Toques România.
Asociația derulează și alte proiecte în care implică școlile din țară. Un astfel de proiect este „Culinariada” – un complex program ce promovează arta culinară și hrănirea sănătoasă în rândul elevilor. În cadrul „Culinariada”, derulat de Euro- Toques România, membrii organizației, bucătari profesioniști împreună cu profesorii din învățământ vor organiza mai multe sesiuni de prezentări și dezbateri privind: diversele tehnici de gătire cu ingrediente sănătoase pentru elevi; istoria modernă a gastronomiei din Europa; misiunea Euro-Toques Internațional privind prevenirea globalizării din gastronomie, obiectiv lansat de către maestrul Paul Bocuse la Lyon în anul 1986; tehnici de pregătire a bufetelor pentru evenimente aniversare; bucătăria urbană ridicată la rang de artă culinară; hrana sănătoasă.
„Culinariada” a debutat anul trecut chiar la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe.
„A fost o experiență foarte interesantă!Nu mă așteptam ca elevii să fie atât de receptivi! Chiar au fost! (…) Am avut succes cu acest proiect și în alte licee, dar de aici a pornit proiectul și chiar mă bucur că am pornit de aici și că am revenit, de această dată, cu alt proiect, și la anul vom avea altele”, a conchis președintele Euro – Toques România.
Ana Ciorici COSTACHE