În fiecare an la dată fixă, pe 25 martie, se cinstește Buna Vestire sau Blagoveştenia, cum mai este cunoscută Sărbătoarea în popor. Evenimentul sacru s-a petrecut cu nouă luni înainte de Naşterea Domnului, întrucât atunci s-a zămislit Pruncul dumnezeiesc în pântecele Fecioarei. Este praznicul în amintirea momentului fericit când Îngerul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că-L va aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu. Este prima mare Sărbătoare religioasă a primăverii.
Conform surselor bisericeşti în a şasea lună a anului Îngerul Gavriil a fost trimis de către Dumnezeu în Cetatea Nazaret din Galileea să-i minunata veste Fecioarei Maria: «Bucură-te, ceea ce esti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvantată eşti tu între femei». Fericita prezicere avea să se înfăptuiască pe 25 decembrie, odată cu Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos.
Ea văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi a cugetat aşa: «Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta?» Şi Îngerul i-a zis: «Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, părintele Său. Şi va împărţi peste casa lui Iacov în veci şi împărţia Lui nu va avea sfârşit».
Şi a zis Maria: «Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de barbat?» Atunci Îngerul i-a zis: «Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea şi Sfântul care Se va naşte din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Si iata Elisabeta, rudenia ta, a zămislit şi ea fiu la bătrâneţea ei şi aceasta este a saşea luna pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă».
Tradiţiile populare sunt numeroase. Una dintre ele spune că, în această zi sfântă oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat, putând să aibă necazuri tot anul. În această zi nu se pun ouă sub cloşcă deoarece se crede că puii vor ieşi cu două capete şi …patru picioare!!! Bătrânii satelor îşi mai aduc aminte că pe vremuri se practica un fel de ritual ancestral în pragul primăverii: pomii fructiferi care nu mai dădeau roade erau “ameninţaţi” simbolic cu toporul, altfel vor fi tăiaţi! Unele gospodine puneau pe pragul casei pâine şi sare pentru așa-zisa ”hrană a …îngerilor”.
Pentru cei care postesc avem o veste bună – este Dezlegare la pește. Așa că cine mănâncă o asemenea delicatesă de Buna Vestire se va simţi tot anul precum peştii în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peştii.
O predicție meteo grăiește că aşa cum este vremea ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşte.
Ziua de astăzi este socotită un important Praznic creştinesc, ca atare trebuie cinstită cu bucurie, deoarece reprezintă simbolul fertilităţii, al venirii celui mai aşeptat anotimp – primăvara.
Horia C. Deliu