Anul 2015 se anunță a fi unul dificil pentru comuna Ozun. Conform primarului Ráduly István, banii alocați de Executiv prin HG 14/2015, reprezintă 27,4 % din sumele primite în anul anterior și  din cauza alocărilor bugetare reduse vor dificultăți atât în ceea ce privește buna funcționare a Primăriei, cât și în ceea ce privește continuarea proiectelor începute sau demararea investițiilor planificate.

Primarul Ráduly István a precizat că  anul acesta,  alocările bugetare către unităţile administrativ-teritoriale s-au făcut după o nouă formulă: „Prin Hotărârea nr. 14 din 2015, Guvernul a adus o noutate bugetului local, la nivel  național, prin acea  formulă pe care a realizat-o, cred eu, în sens pozitiv, dar nu a obținut rezultatul dorit”, a spus primarul Ráduly István. Acesta consideră că prin aplicarea acestei scheme, comuna Ozun a fost nedreptățită.

Edilul  a amintit că în urma unui studiu realizat de Academia de Studii Economice din București, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, a cărui autoritate de management este  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, comuna Ozun se plasează pe locul 122 din totalul de 2.861 de comune din România,  în ceea ce privește potențialul socio-economic de dezvoltare, iar în topul județului Covasna  se află pe primul loc. Conform primarului, la baza realizării  se află analiza unor indicatori de impact major asupra dezvoltării unui teritoriu, care au în vedere potențialul endrogen, caracteristicile fizico-geografice, capitalul uman, activitățile economice și echiparea tehnico-edilitară, pentru a furniza premisele implementării politicilor de dezvoltare rurală și fundamentare măsurilor de sprijin acordate comunelor.

Ráduly István a spus că în cursul anului 2014, din bugetul  de stat s-a repartizat suma de 1.721.000 de lei, spre bugetul local, pe când, pe baza HG nr. 14/2015,  în urma repartizării  pe 2015, au fost alocate fonduri în valoare de 470.780 de lei, ceea ce reprezintă 27,4 % din sumele primite în anul anteior, subminând sustenabilitatea durabilă a comunei.

Primarul Ráduly István a precizat că la stabilirea bugetului pe 2015 s-au avut în vedere realizările din anul bugetar 2013 și că astfel, comunele trebuie să aibă un buget  de cel puţin 1,5 milioane lei. „Problema este însă că nu s-a luat în calcul că unele comune sunt compuse din unul, dar și din mai multe sate, iar la o comună care este compusă dintr-un sat sau două nu sunt aceleași cheltuieli ca la o comună cu șapte sau mai multe sate.  Din acest aspect avem noi probleme. De exemplu, Guvernul a luat ca an de etalon 2013 și a verificat fiecare Unitate Administrativ Teritorială (UAT),  ce venituri a avut în 2013. Noi atunci am  avut 1.42 milioane lei, ceea ce înseamnă că nouă a trebuit să ne dea doar 80.000 lei. Dacă o comună a avut un venit de 150 -200.000 lei, i s-a completat până la 1.5 milioane lei. Asta înseamnă că de la comuna Ozun s-au luat 1.300.000 lei (…). Comunele care au lucrat și au avut venituri, au fost pedepsite. Comuna Ozun a fost pedepsită ”, a spus primarul Ráduly István.

Nu vor fi bani de salarii

Acesta a precizat că din cauza alocărilor bugetare reduse vor fi dificultăți și în ceea ce privește asigurarea fondului de salarii: „Noi, anul trecut am primit de la bugetul central, prin intermediul  Ministerului Finanțelor și inclusiv CJ Covasna, 1.720.000 lei, iar anul acesta  ni s-a dat numai 27% din suma respectivă, deci am primit în total aproximativ 440.000 lei.   Eu cum pot să întrețin o comună formată din șapte sate, din 440.000 lei ? La votarea bugetului local pentru anul 2015, am avut două variante: 1. Toți banii primiți să îi repartizăm la fondul de salarii și atunci suma ne ajungea pentru 10-11 luni de zile, maxim. Nu am putut să fac așa ceva, pentru că, până la urmă, noi existăm pentru cetățeni și am luat decizia, în cadrul Consiliului Local, că primele cinci luni, maxim 5 luni și jumătate să ne ajungă pentru salarii și restul  să punem tot pentru aproximativ 5 luni de zile cheltuieli de întreținere, cum ar fi: iluminatul public, toate contractele mici de  întreținere, necesare pentru funcționarea Primăriei (…)”,a spus primarul.

Probleme cu proiectele începute

Potrivit acestuia, vor fi dificultăți și în ceea ce privește finalizarea proiectelor începute: „Conform aceleiași HG 14/2015, aveam obligația ca în 30 de zile de la aprobarea bugetului local pentru 2015 să iau o decizie, să verific toate contractele de lucrări în curs și pentru care nu avem fond financiar aprobat prin bugetul local, să găsim soluții…fie să le suspendăm, fie să facem etapizare pentru anii următori (…). Spre exemplu, de obicei, în comuna Ozun noi  așa am lucrat mereu: investițiile  mari le-am realizat din proiecte, iar investițiile  mai mici, din bugetul local, dar etapizat pe trei ani. Așa am făcut terenul de sport, casa mortuară din Sântionlunca și exact așa am început și sistemul de trotuare din Ozun, unde am făcut în 2013 etapa 1, în 2014 etapa 2 și acum trebuie să terminăm  etapa 3, să finalizăm contractul. Dar nu am cum …a trebuit să suspend lucrările și  am transmis o adresă către executant (…). Dar, în același context,  această situație  m-a pus într-o poziție  să devin primar mincinos… că am promis oamenilor că vor avea și ei trotuare, în anul 2015, iar acum ce pot să fac?  Bugetul  pe care l-am primit noi acum ne ajunge pentru primul semestru, ca și fond de salarii, ca și mici contracte pentru susținerea activității, într-un mod normal, iar pentru semestrul doi nu vom avea iluminat public, nu vom avea niciun serviciu asigurat în cadrul Primăriei, nu vom avea salarii”, a spus primarul.

Acesta a menționat că proiectele  importante pe care intenționa să le demareze vor rămâne, momentan,  doar în plan: „În anul 2015 era planificat să facem rețeaua de apă din Lisnău- Bicfalău, deoarece canalizarea este aproape gata,  să începem construcția sistemului de trotuare și în satul Sântionlunca și să începem o casă mortuară la Ozun. Acestea erau câteva dintre obiectivele pe acest an. Acum, nu numai  că nu pot să le duc la îndeplinire, dar nu pot nici să termin proiectele începute”, a mai spus primarul Ráduly István.

. .

Adresă către Ministerul Finanțelor

Acesta a precizat că a trimis o adresă prin care prezenta situația creată la nivelul comunei, Ministerului Finanțelor și că a și primit răspuns:

„Am transmis imediat o adresă la Ministerul Finanțelor, la Guvernul României, la Consiliul Județean Covasna, la Finanțele Publice Covasna, în care am prezentat situația clar. În acea adresă am arătat că, la calculul bugetului local, trebuia să se ia în  evidență  numărul localităților componente  ale comunei, suprafața intravilană, numărul de locuitori… În răspunsul primit de la Ministerul Finanțelor se arată, printre altele, că dacă în județul Covasna vor fi realizate venituri mai mari decât în anul 2013, surplusul va fi redistribuit pentru comunele care au probleme. Dar acest răspuns  nu mă ajută, pentru că o grămadă de lucrări a trebuit să le suspend și voi ajunge în instanță cu acești executanți. În al doilea rând, au tăiat mâna unei comune pe care au felicitat-o, printr-un alt document”, a spus primarul Ráduly István.

Acesta a spus că va încerca în continuare să găsească o rezolvare: „O să mai transmit adresă  la Instituția Prefectului, că acolo încă nu am trimis, mă voi duce în audiență  și la Guvern sau la Ministerul Finanțelor, voi expune problema și o voi susține cu date concrete și vom vedea ce va fi. Nu sunt de acord cu acest stil de împărțire a banilor publici pentru că ar fi bine să fie răsplătiți cei care lucrează, iar cei care au rezultate mai puține trebuie  stimulați, dar nu în așa fel încât cei  care au lucrat să fie descurajați și ceilalți să fie recompensați. În ultimii cinci ani, noi am atras în comuna Ozun aproape 7 milioane de euro…”, a spus primarul Ráduly István.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail