„Asta-i seară, seara sfântă,
Se colindă și se cântă,
Domnului, Domn…”
Nu era chiar seară ci doar amiaza zilei de duminică, 10 decembrie a.c., zi în care la Casa de Cultură din Tg. Secuiesc a avut loc al 2-lea spectacol de gală organizat de Fundația „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, împreună cu „Suflet Românesc”- Asociația de dezvoltare locală și culturală din „orașul breslelor”, în cadrul celei de a 27-a ediții a Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”.
Sala gătită ca de sărbătoare era plină de colindători mici și mari din oraș, dar și de oaspeți sosiți din localitățile limitrofe-Brețcu, Oituz, Mărtănuș, Ojdula, Zăbala, Zagon- precum și din satul Mățău, comuna Mioarele, județul Argeș, aproape toți îmbrăcați în costume populare, care erau nerăbdători să urce pe scenă pentru a aduce, prin spectacolul de colinde pregătit, vestea nașterii Mântuitorului.
Prezentatoarea evenimentului, educatoarea Mihaela Cristea, s-a adresat celor prezenți spunându-le: „ Iată că, în luna decembrie, intrăm din nou în sufletele Dvs. Apropiindu-ne de Crăciun cu gândul la ce înseamnă această perioadă, mai ales din perspectiva tradițiilor, a obiceiurilor, vă invit pe toți cei care sunteți aici să mergeți la colindat! Este cel mai frumos obicei al nostru. Colindele românești sunt încărcate de frumusețe și duioșie. În vechimea lor, ele sunt un tezaur valoros al culturii și spiritualității românești”.
Acest tezaur valoros ne-a fost adus duminică, la Târgu Secuiesc, pentru a ne umple sufletele de bucuria nașterii pruncului Iisus, de cei peste 250 de colindători, prin glasuri cristaline de copii sau glasuri pline de căldură ale tinerilor, femeilor și bărbaților care au urcat pe scenă.
„Vino să te rogi cu mine!”
Ținându-se de mânuțe, cei mai mici participanți, copiii de la grădinițele cu program prelungit din Târgu Secuiesc care formează Grupul de colindători „Fulgi de nea”, coordonați de Mihaela Cristea, Monica Rusu, Juliana Băbălău, Adina Popa, Mărioara Cherciu și Iuliana Jercan, au umplut scena cu gingășia lor și cu frumusețea costumelor populare românești și secuiești în care erau îmbrăcați. Într-un glas, aceștia l-au strigat pe Moș Crăciun, care nu s-a lăsat așteptat prea mult, ci a venit alături de ei pentru a fi părtaș la „minunile” ce aveau să i se cuibărească în suflet, pe tot parcursul spectacolului.
Știm bine că minunile se înfăptuiesc doar prin rugăciune. Cu mânuțele împreunate, „ Fulgii de nea” și-au început programul cu versurile unui colind care spune:
„Se apropie Crăcinul
Vino să te rogi cu mine!
Iisus se naște astăzi
Copile pentru tine.
Se apropie Crăcinul
Vin-o să te rogi duios
Să crești curat copile
Ca bradul de frumos.”
Timp de aproape 3 ore, colinde cunoscute precum „Am plecat să colindăm”, „Astăzi s-a născut Hristos”, „Steaua sus răsare”, „Cerul și pământul”, „Moș Crăciun cu plete dalbe” , „ Deschide ușa creștine!”, etc., precum și unele mai puțin cunoscute ne-au adus mai aproape de sufletele noastre Sărbătoarea Crăciunului.
Rând pe rând „au venit să ne colinde”: „Grupa Prieteniei” compusă din copii de la G.P.P. Brețcu, G.P.N. Mărtănuș și G.P.N. Oituz, coordonatoare Maria Zarzu, Oana Miron, Simona Constantin și Gabriela Damian; Grupul de colindatori „Mugurașii” de la Școala Gimnazială Turoczi Mozes din Tg Secuiesc, coordonator Marieta Stîngă ; Elevii claselor V- VIII de la Școala Gimnazială Turoczi Mozes, coordonatori preoții ortodocși: Casa Iosif Dan și Gavrilă Ionuț; Elevii din clasele V-VIII de la Școala din Zăbala, coordonatori: prof. Liliana Momoi și Ileana Grigorescu; Ansamblul „Brădulețul” din com. Zagon, coordonatori : Carolina Paloșan și preot Ilie Vasile; Grup de colindători de la Parohia ortodoxă din com. Ojdula, coordonator: preot Coznean Valentin; Ansamblul „Colinda” din satul Mățău, comuna Mioarele, jud. Argeș, coordonator: prof. Cezar Neacșu; Grupul Vocal din satul Mărtănuș, coordonator Maria Sovejan și grup de colindători „Datina” din Zăbala, coordonator protopop Bercu Ioan.
„ …nu uita când ești voios,/ Române, să fii bun.!”
Adesându-se publicului numeros prezent în sala Casei de Cultură din Tg Secuiesc, la spectacolul de gală organizat în cadrul celei de a 27-a ediții a Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, protopopul Ioan Bercu a spus, printre altele: „Ne punem oare întrebarea ce sunt colindele? Colindele sunt cântece religioase. (…) Primii colindători ai Domnului nostru Hristos au fost îngerii cerului. Alți colindători, vestiți de steaua strălucitoare , au fost păstorii care s-au dus și s-au închinat pruncului Iisus, apoi au venit magii de la răsărit. (…) De atunci și până astăzi, și până la sfârșitul veacurilor, creștinii vor da slavă Bunului Dumnezeu. Cele 42 de zile din postul Nașterii Domnului reprezintă cele 42 de generații care au așteptat cu înfrigurare venirea Mântuitorului.(…) Spiritul colindelor este credința în Dumnezeu, este iubirea (…) Acum te las/ Fii sănătos, și vesel de Crăciun,/ Dar nu uita când ești voios,/ Române, să fii bun.!”
La finalul spectacolului de gală, Moș Crăciun cu plete dalbe a împărțit daruri tuturor colindătorilor.
Președinta „Suflet românesc” – Asociaţie de dezvoltare locală şi culturală din Târgu Secuiesc, Monica Rusu, ne-a spus, la finalul spectacolulu de gală:
„De câţiva ani, Asociaţia de dezvoltare locală şi culturală din Târgu Secuiesc, în parteneriat cu Fundaţia Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, organizează în mod profesionist Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă ,,Crăciunul la români”, în Municipiul Târgu Secuiesc. Pentru buna desfăşurare a spectacolului, Asociaţia de dezvoltare locală şi culturală din Târgu Secuiesc a oferit atât sprijin financiar cât şi logistic acestui eveniment devenit tradiţie.
Spectacolul de la Târgu Secuiesc se bucură, de la an la an, de cât mai mulţi spectatori iubitori de tradiţii româneşti. Grupurile de colindători au urcat pe scena Casei de Cultură, de la cei mai mici artişti, până la profesionişti. Artiştii prezenţi pe scenă au purtat cu mândrie frumoasele costume populare. Asociaţia de dezvoltare locală şi culturală a reuşit, prin proiectele câştigate, să ofere preşcolarilor de la grădiniţele cu program prelungit din oraş costume populare româneşti, cu care participă la spectacole.
Un punct forte al spectacolului este faptul că reuşim să promovăm obiceiurile şi tradiţiile româneşti şi în rândul etniei maghiare. Suntem mândri de ceea ce am reuşit să realizăm până acum şi ne dorim ca şi pe viitor să putem realizăm activităţi valoroase pentru comunitatea românească, şi nu numai.”
În numele colindătorilor închei această relatare urându-le organizatorilor- Fundația „Mihai Viteazul” Sf. Gheorghe și „Suflet Românesc”- Asociaţia de dezvoltare locală şi culturală din Târgu Secuiesc:
„Rămâi om bun sănătos, c-ai fost gazda lui Hristos!”
Maria Crețu Graur