– avertizează medicul dermatolog Sorin Coteţ.

Fiecare individ se naşte cu un capital solar, în funcţie de fototipul pielii. Capitalul solar reprezintă cantitatea de radiaţii ultraviolete pe care organismul uman le poate absorbi de-a lungul vieţii.

Într-o discuţie purtată cu medicul dermatolog Sorin Coteţ, acesta ne-a atras atenţia asupra faptului că într-o singură zi, în câteva minute petrecute la solar consumăm din „capitalul” nostru cât am consuma în 4-5 zile de mers pe stradă sau într-o zi de plajă: “Trebuie să ţinem cont de faptul că pielea acumulează ultravioletele de când ne naştem până la bătrâneţe şi la un moment dat plătim preţul printr-un cancer de piele, prin diferite pete pigmentare sau leziuni care apar pe piele”.

Bronzul este de fapt o formă de apărare a pielii impotriva radiaţiilor ultraviolete – UVA şi UVB. Radiaţiile solare stimulează secreţia de melanină, melanina fiind pigmentul nostru natural cu rol de apărare a pielii. Pielea expusă un timp mai îndelungat la soare secretă mai multă melanină, se bronzează sau se arde. Chiar şi aproximativ 10 de minute fără cremă solară produce arsuri la nivelul pielii, de aceea e importantă crema solară. Practica medicală a demonstrat că o singură arsură solară mai gravă, creşte probabilitatea de apariţie a cancerului de piele. De aceea este indicată folosirea frecventă a cremelor solare cu factor de protecţie solară, SPF pe timpul verii.

SPF este  un indicator ce se află pe fiecare tub de cremă solară, care ne spune cât de bine ne protejează de radiaţiile UVB sau UVA. Pielea deschisă rezistă fără cremă de protecţie solară 10 minute după care începe să se ardă. Practic, SPF-ul arată de câte ori mai multe minute poţi sta la soare cu cremă decât fără cremă. Astfel, dacă poţi sta la soare fără cremă 10 minute, cu o cremă cu factor de protecţie 30 poţi sta 300 de minute la soare fară să te arzi.

Sorin Coteţ, medic dermatolog

Statisticile arată că australienii au cea mai ridicată rată a cancerului de piele din lume şi asta pentru că stau în soare şi nu se protejează corespunzător. “… ei nu mai ştiu ce să facă ca să prevină apariţia melanomului. Trebuie să înţelegem că soarele nu ne este numai prieten… Ne arde deja de acum. În 30% din cazuri cancerul de piele apare pe o aluniţă, dar în 70% din cazuri apare pe pielea internă, aici este riscul. Cei care au aluniţe normal că au un risc mai mare de a face cancer de piele pentru că una dintre ele poate să o ia razna oricînd. De asemenea poţi face cancer de piele pur şi simplu pe pielea internă fără aluniţe. Solarul ar trebui interzis prin lege, e cea mai mare tâmpenie pentru că predispune la cancer de piele. Nu s-a stabilit după câte şedinţe devine dăunător, depinde de organism de  predispoziţia genetică şi  textura pielii”, ne-a spus interlocutorul nostru.

Incidenţa melanomului în rândul populaţiei este în creştere

Anul acesta în Sfântu Gheorghe în ultimele două luni, respectiv iunie-iulie, la cabinetul particular al medicului specialist Sorin Coteţ au fost diagnosticate 4 cazuri de melanom. „E prăpăd ce am avut în  în acestă vară; am avut pacienţi numeroşi, de la copii până la bătrâni, cu arsuri de gradul 2 spre 3, arsuri căpătate doar prin plimbare pe stradă. La gradul 3 deja se cojeşte pielea de pe tine”, ne-a spus acesta.

E bine de stiut că, dacă aluniţa îşi schimbă culoarea, dimensiunea sau forma, poate fi un melanom malign. Simptome ca ulcerarea, sângerarea, mâncărimea unei leziuni sau modificarea culorii unei aluniţe trebuie să ducă pacientul urgent la medic. Sunt însă şi melanoame care apar fară să aibă la bază o aluniţă. Culoarea negricioasă sau neomogenă cafeniu-roz şi brun-închis a pielii poate semnala un melanom. Aceste semne sunt foarte importante pentru depistarea precoce a unui melanom.

Chiar şi o singură vizită la solar creşte riscul de a face melanom, cea mai agresivă forma de cancer al pielii. „Din ce în ce mai mulţi oameni merg la solar fără a fi conştienţi de riscurile la care se expun. Solarul emite unde UBV, mai puternice decat cele solare. Sunt foarte periculoase, nivelul de radiaţie este extrem de ridicat şi nu ar trebui sa ne expunem la ele”, mai spune  Sorin Coteţ.

Exemple de melanom

Frecventarea solarului este mai riscantă cu cât persoana expusă este mai tânără. Asta pentru că, cu cât eşti mai tânăr, cu atât ai mai mult timp să te expui la soare pe viitor. Radiaţia solară este alcătuită din raze bune şi raze rele, la solar există însă doar raze negative. Un alt motiv pentru care tinerii au un risc mai mare de îmbolnăvire este faptul că celulele se multiplică mai repede cu cât este mai tânăr organismul. La persoanele în varstă, transformarea celulară este mai lentă.

Medicul dermatolog mai atrage atenţia asupra faptului că unele saloane, chiar şi din Sfântu Gheorghe, au aparate de bronzare artificială cumpărate la mâna a doua, mult mai periculoase decît cele noi. După un timp, la aparatele mai vechi există o deteriorare a emisiei, a filtrelor, iar atunci razele ultraviolete sunt mai nocive. Ele ar trebui verificate periodic de specialişti.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail