Clusterul regional AgroFood a primit eticheta „Bronz”, ca urmare a unei evaluări făcute către organizația ESCA (Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor).

Clusterul Regional ”AgroFood” a fost evaluat de către organizația internațională ESCA – European Secretariat for Cluster Analysis (Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor) și a obținut calificativul ”bronz”, conform Inițiativei Europene pentru Excelența Clusterelor (ECEI).

Potrivit reprezentanților AgroFood, eticheta ”Bronz” este valabilă doi ani, putând fi utilizată în scop de promovare, pentru a facilita accesul la oportunități de colaborare cu clustere din Europa, la parteneriate și dezvoltarea de proiecte comune.

”DG Întreprinderi și Industrie al Comisiei Europeme, prin inițiativa Europeană pentru Excelența Clusterelor (ECEI) a dezvoltat instrumente și metode, prin care pot fi îmbunătățite capacitățile și competențele necesare managementului de clustere. A fost elaborat un sistem unitar de calitate privind managementul clusterelor și un instrument de benchmarketing de nivel european în vederea unei evaluări profesioniste. Acesta reprezintă drumul către un <<cluster de excelență>> asumat de acele clustere care într-adevăr au o strategie pe termen lung și doresc să se dezvolte continuu. Clusterul Regional <<AgroFood>> a fost evaluat de către organizația ESCA și a fost comparat cu celelalte clustere europene. În urma evaluării, Clusterul a obținut calificativul ”bronz”, dreptul de folosință aferent și un raport pe baza căruia poate fi realizată planificarea strategică și dezvoltarea clusterului. Dincolo de onoarea pe care acest titlu ne-o oferă este faptul că la nivel internațional Clusterul <<Agrofood>> (…) a devenit mai vizibil, putând astfel să participe în consorții internaționale care contribuie la dezvoltarea relațiilor, transferului de cunoștințe de calitate și preluarea bunelor practici”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții clusterului „Agrofood”.

Distincția a fost înmânată în cadrul unui eveniment desfășurat în data de 12 februarie, la Cluj-Napoca. Trei dintre reprezentanții clusterului au  trecut printr-un interviu care a durat peste opt ore, în cadrul căruia a fost analizată activitatea ”AgroFood”.

Ieri, la un restaurant din  Sfântu Gheorghe a avut loc o întâlnire organizată de către conducerea clusterului, în care a fost împărtășită cu ceilalți membri ai ”AgroFood”, bucuria adusă de această distincție.

. .

În deschiderea evenimentului, reprezentantul clusterului, Vajda Lajos, a precizat că în decursul a câțiva ani, aproximativ 700 de clustere, majoritatea din Europa, au fost etichetate cu ”bronz” și că din România 13 clustere au această etichetă, patru dintre acestea fiind din Regiunea Centru și trei având sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe.

”Este o mândrie pentru noi că sunt trei clustere cu sediul în Sfântu Gheorghe care au această recunoaștere: Clusterul Green Energy, Pro Wood și acum Agrofood. Din Regiunea Centru avem patru clustere care au această recunoaștere (…). Este un rezultat extraordinar pentru acest cluster și mulțumim membrilor și instituțiilor care prin activitatea lor (…) au contribuit la dezvoltarea acestui cluster”, a spus Vajda Lajos.

Președintele clusterului, Silviu Manole, a declarat că eticheta ”bronz” reprezintă ”declarația și afirmația fără dubii că AgroFood este axat pe calitate, că acest cluster a conștientizat această necesitate și deja lucrează în acest domeniu.

”Este poate cel mai important pas pe care poate să-l facă o organizație- când devine conștientă de drumul pe care și-l propune sub anumite standarde (…). Sigur, în drumul nostru considerăm că e o etapă. Noi vrem  să ajungem mai sus și cu siguranță vom ajunge (…). Aș vrea să mulțumesc colegilor mei – pentru că acest rezultat minunat este rezultatul unei echipe – o echipă de oameni deosebiți care în  fiecare zi găsesc energia și motivația de a duce mai departe activitatea, cu zâmbetul pe buze. Este un lucru extraordinar, doresc să mulțumesc tuturor, este un merit și o realizare a acestei echipe de oameni minunați care s-a angajat în această muncă”, a mai spus președintele Clusterului ”AgroFood”.

În cadrul evenimentului, membrii clusterului care au fost prezenți, au primit diplome.

Clusterul Regional ”Agrofood” are în prezent aproximativ 50 de membri.

Potrivit informațiilor disponibile pe  site-ul www.agrofood.ro,  ”ideea formării clusterului regional al produselor şi a industirei agroalimentare AgroFood s-a născut la începutul lui 2011 în atelierul de idei al ASIMCOV ”(Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna).

**

Clusterul reprezintă o structură asociativă definită ca o concentrare geografică de companii și instituții interconectate într-un anumit domeniu, cu potențial de stimulare a inovării și de îmbunătățire a productivității prin mecanismele de cooperare dezvoltate în interiorul și în afara structurii.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail