Muzeul Judeţean de Istorie Braşov va dezvolta un proiect inedit de prezentare a istoriei Balcanilor prin intermediul benzilor desenate, care va fi finanţat de Comisia Europeană prin Programul Europa Creativă.
„Vorbim despre un proiect care are un mesaj de toleranţă, respect şi reconciliere în Balcani, în primul rând în Balcanii de Vest. Este o alternativă la discursul naţionalist foarte obişnuit în acea zonă, ştim bine că nu de foarte mult timp acolo am avut un război civil şi urmărim cu îngrijorare şi faptul că la nivel european discursul naţionalist devine tot mai agresiv şi mai puţin tolerant. De aici am plecat, am plecat de la o realitate. Apoi am plecat de la faptul că zona noastră balcanică este plină de stereotipuri şi clişee atunci când abordăm istoria Balcanilor şi de aici s-a dezvoltat ideea unui proiect care, în primul rând, să facă o analiză cum istoria a influenţat arta grafică în Balcani, punând un focus special pe banda desenată. Deci, proiectul nostru în primul rând va avea un proiect de cercetare şi apoi chiar evaluare sub forma unor discuţii în mediul artistic balcanic şi european a modului în care propaganda, mentalităţile, stereotipurile, clişeele au o influenţă de multe ori dominantă în artele grafice”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, managerul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, Nicolae Pepene.
Potrivit acestuia, proiectul este inedit prin faptul că este pentru prima dată când este abordată o astfel de temă de cercetare şi o astfel de formă de valorificare la nivelul Balcanilor.
„Pentru noi, banda desenată este o formă neconvenţională de prezentare a istoriei şi ne-am gândit să stimulăm cooperarea culturală în Balcanii de Vest şi în Europa, dialogul intercultural, circulaţia internaţională a operelor artistice şi artiştilor prin intermediul unui proiect care să înceapă cu un apel internaţional, un apel european. Asta se va întâmpla în a doua parte a proiectului şi care apoi va valorifica producţia artistică sub formă de platformă online, (…) apoi vom continua cu o expoziţie itinerantă, o să debutăm la Braşov, apoi o să continuăm itinerarea în Balcanii de Vest şi, bineînţeles, o să ajungem şi în cel mai important muzeu al benzii desenate din lume, care se află în Bruxelles. De asemenea, va exista în fiecare ţară un modul special cu o tematică ce va intra cumva mai în culisele a ceea ce proiectul de cercetare va scoate la suprafaţă. (…) toată această abordare a fost apreciată de juriul de la Bruxelles pentru că este absolut inedită. Este pentru prima oară când există la nivelul Balcanilor o astfel de temă de cercetare şi o astfel de formă de valorificare. Şi chiar la nivel european sunt foarte puţine formele de folosire a punerii în valoare, de fapt, a contactului dintre cercetarea istorică, istorie şi artă, şi arta grafică în primul rând, în cazul nostru a benzii desenate”, a mai spus Pepene.
Proiectul urmăreşte, totodată, să dezvolte o reţea internaţională pentru dezvoltarea benzii desenate istorice.
„Încercăm să facem o reţea internaţională plecând din Balcanii de Vest şi apoi cu alţi parteneri europeni, să extindem o reţea la nivel european, o reţea în care să regăsim tot ce s-a creat până acum, dar şi să creăm o platformă pentru dezvoltarea acestui domeniu, banda desenată istorică. (…) E mare lucru să reuşim, tocmai pe un subiect foarte delicat şi anume istoria Balcanilor, să aducem în acelaşi proiect albanezi, sârbi, macedoneni, deci cred că a contat foarte mult acest lucru. Şi nu orice fel de parteneri, vorbim de cel mai important muzeu al Albaniei, Muzeul Naţional al Albaniei, cu care mai avem o experienţă plăcută într-un proiect câştigat în 2016 (…) De asemenea, partenerul din Serbia este cel mai important operator cultural pe domeniul nostru (…), de aceea privesc cu optimism proiectul care va începe în primăvara anului viitor (…) şi mergem pe acest curs normal: cercetare, evaluare, sursă de inspiraţie şi apoi creaţie şi valorificare”, a explicat directorul muzeului.
La sfârşitul lunii iulie, Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură (EACEA) din Bruxelles a anunţat rezultatele selecţiei de proiecte pentru apelul Consolidarea cooperării culturale şi a competitivităţii industriilor culturale şi creative în Balcanii de Vest (EACEA 39/2019), din cadrul Programului de finanţare Europa Creativă, printre cele 13 proiecte câştigătoare, din cele 315 eligibile, numărându-se şi proiectul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, intitulat „CAN for BALKANS – Comics Alliance Networking for Balkans”.
Acesta a primit un grant UE în valoare de 254.705 euro (85% din bugetul total al proiectului).
Partenerii Muzeului Judeţean de Istorie Braşov sunt Muzeul Naţional al Albaniei, Comics Art Museum Bruxelles – Belgian Comic Strip Center, Strip Centar na Makedonija (Macedonia de Nord), the Leskovac Cultural Centre – Leskovac comic school „Nikola Mitrovic Kokan” (Serbia).
Acesta este al doilea proiect cu finanţare de la Comisia Europeană câştigat de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean, după cel din 2016, intitulat „I was citizen of Stalin town”, câştigat pe componenta „Memorie istorică europeană” în cadrul programului „Europa pentru cetăţeni”, care a beneficiat de un grant de 100.000 de euro.
AGERPRES