Peste 40 de producţii cinematografice, cinci expoziţii, un salon de carte, peste 40 de invitaţi din ţară şi din străinătate, un film documentar în avanpremieră, o secţiune de film şi legende istorice pentru copii, un număr de 19 panel-uri, Şcoala de Vară, vor avea loc la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov (FFIR), care se va desfăşura în perioada 28 iulie – 6 august.

Tema principală a FFIR 2017 este „Globalizarea Populismului”, au precizat marţi, într-o conferinţă de presă, organizatorii festivalului.

Coordonatorul evenimentului, Mihai Dragomir, a afirmat că la ediţia din acest an sunt o serie de noutăţi începând chiar de la titlul manifestării, care a fost scurtat.

„Ediţia din acest an este, într-adevăr, nouă şi pentru că am decis să redefinim conceptul iniţial al festivalului, filmul istoric care s-a dezvoltat în cei opt ani. De ceva vreme nu mai este un simplu festival, suntem un produs cultural complex în care avem şi partea de muzică şi dezbateri, şi Şcoala de Vară, expoziţii, carte şi film. Ne-am tot gândit cum să schimbăm titlul şi ne-am dat seama că, de fapt, Râşnovul nu este doar despre o istorie oficială, ci avem de-a face cu multe istorii, fiecare film produce o istorie, fiecare carte la fel, oamenii care vin la festival sunt purtătorii unor istorii, şi atunci lucrurile au fost simple – Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, un titlu uşor de desfăşurat pe care promitem să-l ţinem în următorii 10 ani”, a spus Dragomir.

Directorul Muzeului Judeţean de Istorie, Nicolae Pepene, care a lucrat la conceperea proiectului, a declarat că acest festival a fost pariul echipei de realizatori când a apărut Agenda Culturală a oraşului Râşnov în anii 2008 şi 2009.

„FFIR a apărut datorită Cetăţii Râşnov şi datorită luptei pe care comunitatea din Râşnov a dus-o pentru recuperarea cetăţii şi pentru protejarea patrimoniului istoric. A fost pariul nostru când a apărut Agenda culturală a Râşnovului, în anii 2008 şi 2009, să demonstrăm că un monument istoric poate să trăiască şi prin activităţi culturale, nu numai prin activităţi comerciale. Faptul că am ajuns la ediţia a IX-a şi festivalul a crescut an de an demonstrează că Râşnovul merită, şi a ştiut să preţuiască această Agendă culturală, dar, pe de altă parte, şi oamenii au făcut echipă în jurul festivalului, au fost preţuiţi şi au fost lăsaţi să-şi facă treaba”, a punctat Nicolae Pepene.

Referindu-se la noutăţile ediţiei 2017, Mihai Dragomir a spus că surpriza va fi prezentarea în avanpremieră a filmului documentar „Braşov 1987 – doi ani prea devreme”, produs de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi TVR, în regia lui Liviu Tofan, cea mai amplă documentare asupra momentului istoric din 15 noiembrie 1987 de la Braşov.

Filmul va putea fi urmărit la FFIR în ziua de 6 august, iar pe 15 noiembrie 2017, ziua în care se împlinesc 30 de ani de la Revolta anticomunistă a muncitorilor de la uzina de autocamioane Braşov, la Televiziunea Română. Printre filmele propuse la ediţia din acest an a festivalului se află şi documentarul „Trump vs Clinton”, probabil singurul proiect original despre alegerile din SUA, realizat integral înainte de rezultatul final de la Casa Albă şi produs în Estul Europei.

O altă noutate a festivalului este organizarea unui Salon de carte intitulat „Salonul de istorii scrise”, dar şi o secţiune de film şi legende istorice pentru copii.

De asemenea, pentru prima dată, fondurile de la unul dintre cele 15 concerte vor fi donate Bisericii Fortificate din Felmer, judeţul Braşov, „un prim pas pentru o colaborare cu comunitatea din Felmer”.

Vizitatorii se pot bucura şi de cinci expoziţii cu o tematică diversă: „Dada &Revoluţia Bolşevică. Aniversarea a două revoluţii culturale”, „Trei săptămâni în Anzi”, „Ion Raţiu. Un destin pentru România”, „Moştenirea Tratatelor de la Roma pentru Europa de astăzi”, „Marele Cutremur – un nou început”.

Festivalul se desfăşoară în mai multe locuri din oraş: Grădina Cetăţii Râşnov, Cinematograful „Amza Pellea”, Biserica Evanghelică şi în Piaţa Unirii.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail